Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: M52b28 OLEJ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    e38
    Sk±d
    Opole

Post M52b28 OLEJ?

Witam!

Panowie ju¿ drugi raz wymieni³em olej w swojej e38 odk±d jestem w jej posiadaniu (silnik M52b28) na Mobil Super S 10W-40, poniewa¿ taki zaleci³ mi mechanik..(przebieg 205 ty¶.). Nie porusza³bym tego tematu na forum, ale w ASO ca³kiem przypadkowo dowiedzia³em siê ¿e do tego silnika lepiej stosowaæ olej syntetyczny. Czy te¿ mocie podobne zdanie na ten temat? Czy przy nastêpnej zmianie oleju mam pozostaæ przy tym samym czy zmieniæ na syntetyczny i czy to czasem nie zaszkodzi? Pytanie kieruje do osób które mog± podzieliæ siê swoim do¶wiadczeniem na ten temat... Pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 728i
    Sk±d
    Goleniów
    Kolego jest du¿o tematów na ten temat. Wymieniaj na pe³ny syntetyk taki jest w³a¶nie zalecany przez BMW i najlepiej zrób p³ókanke silnika. A przebieg my¶le ¿e nie ma tu znaczenia po prostu powinno laæ siê syntetyk. Ja mam 312 ty¶. km przebiegu i latam na syntetyku 5W-40.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Markos
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    E38 + E34 = :)
    Sk±d
    Chorzów
    Ja mam w³a¶nie taki przypadek czyli M52B28 zlany 10W40 i zalany pe³ny syntetyk Castrola 10W60 (specyfikacja BMW do modeli M). Olej zalecany do silników wysilonych i z wiêkszym przebiegiem. Nic siê nie sta³o. Silnik odpala bez cykania. Na bagnecie pilnuje poziomu MAX bo tak "lubi±" te silniki. Poczytaj sobie trochê o olejach, co oznacza warto¶æ przed "W" a co za i jestem pewny ¿e sobie dobierzesz odpowiedni olej, stosowny do przebiegu i sposobu u¿ytkowania auta przez Ciebie. Generalnie zmieniaj kolego na syntetyk a mechanika zmieñ!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    e38
    Sk±d
    Opole
    Dziêki Panowie za zainteresowanie. Czym polecacie zrobiæ p³ukankê? S³ysza³em ¿e Liqui Moly ma dobre opinie i czêste zastosowanie w tej kwestii...Natomiast je¶li chodzi o olej syntetyczny to producent ma znaczenie, czy po prostu syntetyk to syntetyk niewa¿ne jakiej firmy....?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Markos
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    E38 + E34 = :)
    Sk±d
    Chorzów
    Jak znajdziesz na opakowaniu napis np. BWM Longlife-01 lub BWM Longlife-04 to mo¿esz byæ spokojniejszy ¿e spe³nia normy jako¶ciowe BMW przy czym 04 jest t± "ostrzejsz±" norm±. Na temat p³ukanek siê nie wypowiadam bo ja nie robi³em. Poprostu po zmianie na syntetyk nastêpn± inspekcjê oleju wykona³em du¿o szybciej ni¿ powinna normalnie nast±pic.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar kwachuGSE
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    seria 7 e38 2,8i
    Sk±d
    Góra Siewierska
    Ja tez latam na 5w40

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Mat88
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez £ukasz86 Zobacz posta
    Dziêki Panowie za zainteresowanie. Czym polecacie zrobiæ p³ukankê? S³ysza³em ¿e Liqui Moly ma dobre opinie i czêste zastosowanie w tej kwestii...Natomiast je¶li chodzi o olej syntetyczny to producent ma znaczenie, czy po prostu syntetyk to syntetyk niewa¿ne jakiej firmy....?
    p³ukanka liqui moly, przy przej¶ciu na inna lepko¶æ i zalanie Valvoline 5W40 auto na zimnym lepiej odpala ni¿ na castrolu 10W40

Podobne w±tki

1. [elektryka] Urwana ¶wieca M52B28
    Przez prucnale w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11-05-2013, 18:20
  2. M52b28 + turbo?
    Przez korszakkk w dziale TUNING
    Odpowiedzi: 41
    Ostatni post / autor: 10-01-2013, 13:35
  3. [skrzynia] Czy mozna mieszac olej w 5hp24, jaki olej zalac ?
    Przez matraks w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 29-05-2011, 02:07
  4. M52B28 w e32
    Przez DoDominik w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 21-08-2010, 19:49

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów