Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: [Exx] Problem ze ¶wiat³ami (modu³ LCM ??)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    E38 M62tuB35, E39 530D
    Sk±d
    Wschód

Post [Exx] Problem ze ¶wiat³ami (modu³ LCM ??)

Witam,
    Mam problem ze ¶wiat³ami. Przedwczoraj przesta³a mi ¶wiecic prawa postojówka, wczoraj prawe d³ugie, a dzi¶ prawy kierunek ¶wieci sta³ym ¶wiat³em podczas jazdy.
    Czy to mo¿e byæ kwestia modu³u LCM?
    Czy jest sens zabieraæ siê za naprawê (wymianê tranzystorów?) ?. Nie chcê siê bawiæ w przeprogramowywanie nowego. Ponoæ moga byæ jakie¶ jazdy z niezgodno¶ci± przebiegu.

bêdê wdziêczny za wskazówki

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    e38 728i
    Sk±d
    rabka zdrój
    Blog
    1
    zacznij od sprawdzenia czy nie uleg³a uszkodzeniu wiazka elektryczna , mo¿e np. jakie¶ zwierzatka typu kuna ci wesz³y pod maske ;-)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    E38 M62tuB35, E39 530D
    Sk±d
    Wschód
    ju¿ wiem, ¿e to LCM
    wyj±³em modu³, przeczy¶ci³em wszystko, pod³±czy³em i teraz raz jest jak nale¿y, a raz nie mam lewego drogowego.
    spróbujê jeszcze psikn±æ piny i gniazda jakim¶ ¶rodkiem do zwiêkszenia konduktywno¶ci
    polecacie jaki¶?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar nezu
    Do³±czy³
    Oct 2013
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Pabianice
    Ja kolego walczy³em ze swoim LCM na wszystkie mo¿liwe sposoby i nic to nie da³o. Choinkê mia³em tak±, ¿e miga³o wszystko co mia³o ¿arówki. Nawet xenony szala³y. W koñcu podda³em siê i skoñczy³o siê wymian± na drugi. Teraz spokój, cisza, wszystko dzia³a. A koszty niewielki w porównaniu z czasem, jaki zmarnowa³em na "zreanimowanie" poprzedniego modu³u. Tak¿e poszukaj mo¿e drugiego, u¿ywanego, sprawd¼ po numerach na nim czego potrzeba.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    E38 M62tuB35, E39 530D
    Sk±d
    Wschód
    Sam przeprogramowywa³e¶ po wymianie?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Markos
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    E38 + E34 = :)
    Sk±d
    Chorzów
    Cytat Zamieszczone przez Zator Zobacz posta
    ju¿ wiem, ¿e to LCM
    wyj±³em modu³, przeczy¶ci³em wszystko, pod³±czy³em i teraz raz jest jak nale¿y, a raz nie mam lewego drogowego.
    spróbujê jeszcze psikn±æ piny i gniazda jakim¶ ¶rodkiem do zwiêkszenia konduktywno¶ci
    polecacie jaki¶?
    Mi jak pad³ LCM to w³a¶nie lewe drogowe ¶wieci³o non stop. Wymieni³em na inny u¿ywany i wszystko ¶miga. U¿ywany LCM to na dzieñ dzisiejszy groszowa sprawa wiêc nie ma co siê przejmowaæ

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar zdzichu290186
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    by³o E32 735 R6
    Sk±d
    GDYNIA/ ORNETA
    U mnie jak mia³em jeszcze E39 te¿ mia³em przygodê z LCM, ale wali³o ca³y czas prawym drogowym, bez wzglêdu na to, czy auto by³o odpalone czy zgaszone i zamkniête. Wymontowa³em modu³, kupi³em uszkodzony element i naprawa zamknê³a mi siê w 40 z³.

patrz±c na ceny LCM na alle to warto naprawiæ swój, nie jest to mega koszt a na pewno taniej ni¿ kupowanie u¿ywki, która za jaki¶ czas mo¿e mieæ te same objawy, bo prêdzej czy pó¼niej tak bêdzie.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    E38 M62tuB35, E39 530D
    Sk±d
    Wschód
    Niestety u mnie jest ju¿ ca³y na uk³adach scalonych. NIe ma tranzystorów tak¿e ciê¿ko bêdzie z napraw± na w³asn± rêkê. (W sumie to te "tranzystory" to te¿ uk³ady scalone, ale ³atwe w wymianie)
    Na dzieñ dzisiejszy przeczy¶ci³em wszystko + wtyki i gniazda i raz na 3 odpalenia nie mam prawego drogowego, a tak jest okej.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    E 38 750 iL
    Sk±d
    Strzegom
    Witam, pojawi³ siê u mnie problem ze prawym ¶wiat³em d³ugim, mianowicie ¶wieci siê ca³y czas...nawet wtedy kiedy nie w³±czam w ogóle zap³onu...¿eby siê nie ¶wieci³o musia³em je wypi±æ...natomiast jak w³±czê d³ugie to nie mogê go wy³±czyæ...co to mo¿e byæ? Bêdê wdziêczny za pomoc...

Podobne w±tki

1. problem z ¶wiat³ami
    Przez max264 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 20-03-2013, 23:00
  2. [elektryka] problem ze ¶wiat³ami drogowymi
    Przez Blumen w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 13-07-2012, 10:23
  3. [ elektryka] problem ze ¶wiat³ami
    Przez Wiktor w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 8