Witam,mam maly problem bo ostatnio pokazal mi sie komunikat ze DSC niedziala-jest wylaczany albo zepsuty.Jak to sprawdzic(sa jakies katakty)i gdzie tego szukac.Dzieki z gory za jaka kolwiek pomoc.
Witam,mam maly problem bo ostatnio pokazal mi sie komunikat ze DSC niedziala-jest wylaczany albo zepsuty.Jak to sprawdzic(sa jakies katakty)i gdzie tego szukac.Dzieki z gory za jaka kolwiek pomoc.
Ale konkretnie to jaki błąd wyskoczył? możesz wkleić lub napisać?
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
E 65 zdarza si eże coś nie działa co nie znaczy że to sie powtórzy :)
Czy komunikat pojawił się po przełożeniu kół/opon na ziomowe?
a powtórzył sie ? Działa wszystko?
U mnie znowu pojawia się od czasu do czasu błąd DSC ( Drive System Control failure - please drive moderately). Jednocześnie też po wyłączeniu silnika pojawia się błąd hamulca ręcznego.
Oczywiście po wyłączeniu silnika błąd znika. Pamiętam ostatnim razem zrobiłem kalibrację skrętu (bez inpy) i uzupełniłem płyn od wspomagania i prawie zapomniałem o tym błędzie...może znowu trzeba spróbować.
A jaki wpływ mogła mieć wymiana opon na zimówki? Faktycznie może być to u mnie powiązane...
Nie masz również błędu ABS??
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Czy wyrzuciło WAM taki błąd:
Sterning Angle Sensor; Control Unit Internal
problemem jest brak styku miedzy ścieżką potencjometra a ślizgaczem ( taka mała miotełka ze sprężystych,cienkich drucików) spowodowane jest to przetartą ścieżka potencjometru albo zużyciem samego ślizgacza - niestety taki stan kwalifikuje czujnik skrętu tylko do wymiany!
Jeśli chcecie jednak to przeczyścić a nie wymieniać polecam używać do czyszczenia potencjometru środka o nazwie KONTAKT - do czyszczenia wszelkiej elektroniki
Należy wszystko rozebrać i przeczyścić z zastrzeżeniem ze nie należny doginać szczotek !!!potem zrobić kalibracje czujnika przez DIS na wyłączonym silniku i powinno działać.
czy taki :
Drive moderately
Wtedy należy kupić płyn do wspomagania i dolać do czarnego zbiornika przy szybie od strony kierowcy
Płyn powinien mieć oznaczenie CHF11S lub jego zamiennik
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
Dzięki za wyjaśnienie ADASIO. U mnie na szczęście Drive moderately więc doleje dziś CHF11S i powinno się więcej nie pojawiać. Dolewałem go do pełnego około roku temu (ok 1/3 litrowego opakowania), sprawdzę ile ubyło. Może gdzieś delikatnie wyciekać?
Wiele dziwnych błędów może powodować niskie napięcie na aku, zwłaszcza jeśli pojawiają się one po po chłodnej nocy lub dłuższym postoju. Zaczalbym od sprawdzenia aku, zwłaszcza jeśli błędy pózniej znikają.
Płyn może wyciekac, jeśli mamy Dynamic Drive, na szybkozłaczkach dwóch przewodów hydraulicznych łączących stabilizatory DD (trzeba kupić nowe przewody), może tez cieknąć chlodniczka DD, oba tematy przerabialem niedawno ;)