Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 24

W±tek: Sposób zmiany biegów w ASB. Czy mo¿na uszkodziæ skrzyniê?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Warszawa

Post Sposób zmiany biegów w ASB. Czy mo¿na uszkodziæ skrzyniê?

Witam. Chcia³bym siê dowiedzieæ od m±drzejszych ode mnie w tej tematyce (zdecydowana wiêkszo¶æ u¿ytkowników) czy mogê zepsuæ skrzyniê biegów zmieniaj±c z D na R i odwrotnie podczas toczenia siê auta? Generalnie mam 7era od przesz³o roku i nigdy tak nie robi³em, ale niedawno spróbowa³em i zastanawia mnie czy nie jest to najszybsza droga do zniszczenia skrzyni. O co kaman: W skrócie autem z manualn± skrzyni± jak manewrujemy przy niewielkich prêdko¶ciach to zwyczajowo pracuj±c sprzêg³em jad±c jeszcze do ty³u tj tocz±c siê wrzucamy jedynkê i ruszamy delikatnie p³ynnie zmieniaj±c kierunek jazdy samochodu bez zatrzymywania siê praktycznie (u³amek sek.) Tak jak np wahad³o dzia³a. (ku uzmys³owieniu sprawy). Tak samo dzia³a to jak jedziemy do przodu i wrzucimy wsteka i odpowiednio operuj±c sprzêg³em auto jest prawie ca³y czas w ruchu. W automacie ja np. robiê to tak ¿e za ka¿dym razem jak robiê manewry hamujê auto do 0 i wrzucam bieg jak ju¿ stoi. Czy z D na R czy odwrotnie. W przypadku auta takich gabarytów trochê to trwa i podczas manewrowania na warszawskich parkingach przy marketach jest delikatnie irytuj±ce. Z perspektywy wygl±da trochê tak jak kobieta która wrzuca bieg, potem stoj±c skrêca kierê do skrajnego po³o¿enia i potem dopiero rusza. Ja oczywi¶cie nie krêcê kierownic± w miejscu ale na pewno znacie taki widok i wiecie o co chodzi. I teraz moje pytanie czy mo¿na tak robiæ w ASB. No bo auto pozwala na taki manewr. Tocz±c siê do ty³u jak wrzucê D to delikatnie hamuje po czym p³ynnie rusza. Ruch odbywa siê jak np. cz³owiek lec±cy w dó³ na bungee i do góry, lub wspomniane wcze¶niej wahad³o. Odwrotnie te¿ to dzia³a. Moim zdaniem nie powinno to wp³ywaæ negatywnie na zu¿ycie skrzyni bo przecie¿ przeci±¿enia przy takich prêdko¶ciach s± minimalne i na pewno mniejsze ni¿ przy gwa³townym bucie i kick downie. Z drugiej strony ¿eby przej¶æ z D na R potrzebne jest wsuniêcie dodatkowego ko³a zêbatego pomiêdzy tryby wiêc cholera wie...no i takie to jest w³a¶nie moje pytanie. Sorki za rozpisanie. Chcia³em byæ dobrze zrozumiany. Mo¿na czy nie powinno siê? Pozdrawiam

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Przy jakichkolwiek zmianach auto ma staæ w miejscu.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Warszawa
    Krótko i na temat...w sumie szkoda, liczy³em na inn± odpowied¼...ale THX:)

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Samemu mnie to wk... wia ,ale nic nie poradzisz

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar prezE32s
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    To w E38 nie ma blokady, ¿e bez hamulca nie zmienisz biegu? Musi staæ w miejscu, w³a¶nie takie szarpanie z D na R i odwrotnie, podczas toczenia siê najbardziej mieli skrzyniê :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar arturo193
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    W planach E38 750i
    Sk±d
    Norwegia
    Po co kto¶ zak³ada takie w±tki...?
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar MC1
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Sk±d
    Otwock
    Cytat Zamieszczone przez arturo193 Zobacz posta
    Po co kto¶ zak³ada takie w±tki...?
    Bo ma w±tpliwo¶ci co i jak a po to jest forum ¿eby je wyja¶niaæ. Nie ka¿dy musi siê znaæ na mechanice itp......
    Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie ¦lesin 2014.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Piter30
    Do³±czy³
    Nov 2011
    BMW
    E38 740 95'
    Sk±d
    Stavanger
    Cytat Zamieszczone przez Baju Zobacz posta
    Witam. Chcia³bym siê dowiedzieæ od m±drzejszych ode mnie w tej tematyce (zdecydowana wiêkszo¶æ u¿ytkowników) czy mogê zepsuæ skrzyniê biegów zmieniaj±c z D na R i odwrotnie podczas toczenia siê auta? Generalnie mam 7era od przesz³o roku i nigdy tak nie robi³em, ale niedawno spróbowa³em i zastanawia mnie czy nie jest to najszybsza droga do zniszczenia skrzyni. O co kaman: W skrócie autem z manualn± skrzyni± jak manewrujemy przy niewielkich prêdko¶ciach to zwyczajowo pracuj±c sprzêg³em jad±c jeszcze do ty³u tj tocz±c siê wrzucamy jedynkê i ruszamy delikatnie p³ynnie zmieniaj±c kierunek jazdy samochodu bez zatrzymywania siê praktycznie (u³amek sek.) Tak jak np wahad³o dzia³a. (ku uzmys³owieniu sprawy). Tak samo dzia³a to jak jedziemy do przodu i wrzucimy wsteka i odpowiednio operuj±c sprzêg³em auto jest prawie ca³y czas w ruchu. W automacie ja np. robiê to tak ¿e za ka¿dym razem jak robiê manewry hamujê auto do 0 i wrzucam bieg jak ju¿ stoi. Czy z D na R czy odwrotnie. W przypadku auta takich gabarytów trochê to trwa i podczas manewrowania na warszawskich parkingach przy marketach jest delikatnie irytuj±ce. Z perspektywy wygl±da trochê tak jak kobieta która wrzuca bieg, potem stoj±c skrêca kierê do skrajnego po³o¿enia i potem dopiero rusza. Ja oczywi¶cie nie krêcê kierownic± w miejscu ale na pewno znacie taki widok i wiecie o co chodzi. I teraz moje pytanie czy mo¿na tak robiæ w ASB. No bo auto pozwala na taki manewr. Tocz±c siê do ty³u jak wrzucê D to delikatnie hamuje po czym p³ynnie rusza. Ruch odbywa siê jak np. cz³owiek lec±cy w dó³ na bungee i do góry, lub wspomniane wcze¶niej wahad³o. Odwrotnie te¿ to dzia³a. Moim zdaniem nie powinno to wp³ywaæ negatywnie na zu¿ycie skrzyni bo przecie¿ przeci±¿enia przy takich prêdko¶ciach s± minimalne i na pewno mniejsze ni¿ przy gwa³townym bucie i kick downie. Z drugiej strony ¿eby przej¶æ z D na R potrzebne jest wsuniêcie dodatkowego ko³a zêbatego pomiêdzy tryby wiêc cholera wie...no i takie to jest w³a¶nie moje pytanie. Sorki za rozpisanie. Chcia³em byæ dobrze zrozumiany. Mo¿na czy nie powinno siê? Pozdrawiam
    Takie zmiany biegów masakrycznie wp³ywaj± na skrzynie.Jest pare zasad,o których trzeba pamietaæ podczas prawid³owego u¿ytkowania ASB.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar arturo193
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    W planach E38 750i
    Sk±d
    Norwegia
    Cytat Zamieszczone przez MC1 Zobacz posta
    Bo ma w±tpliwo¶ci co i jak a po to jest forum ¿eby je wyja¶niaæ. Nie ka¿dy musi siê znaæ na mechanice itp......
    Nawet laik nie mia³ by w±tpliwo¶ci...raczej chyba tacy co lubi± upaliæ gumê wrzucaj±c na D kiedy auto toczy siê jeszcze do ty³u...lepszy efekt pod remiz±...
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Warszawa
    A jednak mia³ w±tpliwo¶ci i trochê szkoda, ¿e taki do¶wiadczony u¿ytkownik jak Ty nie potrafi odpowiedzieæ, albo je¶li nie uwa¿a tego za zasadne to siê zamkn±æ. Nikt nie ka¿e Ci tego czytaæ ani tym bardziej odpowiadaæ. Preze32s w E38 przynajmniej moim nie ma blokady o której mówisz st±d te¿ moje pytanie. W zasadzie nigdy tak nie robi³em i dopiero niedawno odkry³em, ¿e auto pozwala na co¶ takiego, ale ju¿ wiem, ¿e tak robiæ nie mo¿na. arturo193 s±dz±c po tonie i sposobie odpowiedzi raczej jeste¶ m³ody i niedojrza³y, a je¶li nie to gorzej. W Warszawie nie ma reminz, a mój styl jazdy prawdopodobnie jest jednym z grzeczniejszych i delikatniejszych. Mam inne auto do szaleñstw. A Tobie tak czy owak nic do mojego sposobu je¿d¿enia, pytanie by³o jasne i konkretne jak nie chcesz pomóc to siê zamknij. Pozdrawiam

Podobne w±tki

1. Lewarek zmiany biegów w ASB cie¿ko chodzi
    Przez doman w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 14-05-2013, 22:58
  2. ASB odczówalne zmiany biegów
    Przez coboss w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 04-05-2012, 10:54
  3. Czy mo¿na uszkodziæ skrzyniê biegów przy kolizji?
    Przez itomek w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 23-07-2010, 21:05

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •