Witam. Chcia³bym siê dowiedzieæ od m±drzejszych ode mnie w tej tematyce (zdecydowana wiêkszo¶æ u¿ytkowników) czy mogê zepsuæ skrzyniê biegów zmieniaj±c z D na R i odwrotnie podczas toczenia siê auta? Generalnie mam 7era od przesz³o roku i nigdy tak nie robi³em, ale niedawno spróbowa³em i zastanawia mnie czy nie jest to najszybsza droga do zniszczenia skrzyni. O co kaman: W skrócie autem z manualn± skrzyni± jak manewrujemy przy niewielkich prêdko¶ciach to zwyczajowo pracuj±c sprzêg³em jad±c jeszcze do ty³u tj tocz±c siê wrzucamy jedynkê i ruszamy delikatnie p³ynnie zmieniaj±c kierunek jazdy samochodu bez zatrzymywania siê praktycznie (u³amek sek.) Tak jak np wahad³o dzia³a. (ku uzmys³owieniu sprawy). Tak samo dzia³a to jak jedziemy do przodu i wrzucimy wsteka i odpowiednio operuj±c sprzêg³em auto jest prawie ca³y czas w ruchu. W automacie ja np. robiê to tak ¿e za ka¿dym razem jak robiê manewry hamujê auto do 0 i wrzucam bieg jak ju¿ stoi. Czy z D na R czy odwrotnie. W przypadku auta takich gabarytów trochê to trwa i podczas manewrowania na warszawskich parkingach przy marketach jest delikatnie irytuj±ce. Z perspektywy wygl±da trochê tak jak kobieta która wrzuca bieg, potem stoj±c skrêca kierê do skrajnego po³o¿enia i potem dopiero rusza. Ja oczywi¶cie nie krêcê kierownic± w miejscu ale na pewno znacie taki widok i wiecie o co chodzi. I teraz moje pytanie czy mo¿na tak robiæ w ASB. No bo auto pozwala na taki manewr. Tocz±c siê do ty³u jak wrzucê D to delikatnie hamuje po czym p³ynnie rusza. Ruch odbywa siê jak np. cz³owiek lec±cy w dó³ na bungee i do góry, lub wspomniane wcze¶niej wahad³o. Odwrotnie te¿ to dzia³a. Moim zdaniem nie powinno to wp³ywaæ negatywnie na zu¿ycie skrzyni bo przecie¿ przeci±¿enia przy takich prêdko¶ciach s± minimalne i na pewno mniejsze ni¿ przy gwa³townym bucie i kick downie. Z drugiej strony ¿eby przej¶æ z D na R potrzebne jest wsuniêcie dodatkowego ko³a zêbatego pomiêdzy tryby wiêc cholera wie...no i takie to jest w³a¶nie moje pytanie. Sorki za rozpisanie. Chcia³em byæ dobrze zrozumiany. Mo¿na czy nie powinno siê? Pozdrawiam