Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 13

W±tek: Co¶ wyje po ostrym hamowaniu

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar charzun
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38
    Sk±d
    Wroc³aw
    Blog
    1

Question Co¶ wyje po ostrym hamowaniu

Witam.
    Zda¿y³o mi sie dosyc ostro zahamowaæ, ABSy sie nie za³±czyly, ale po tym hamowaniu cos zaczê³o wyæ.. wydaje mi siê ¿e trochê te wycie czuæ na kierownicy.. minimalnie zmienia siê pod wplywem obrotów... nie ma ró¿nicy czy na biegu czy nie... zgaszenie auta i odpalenie nie pomog³o, dopiero po ok godzinie postoju wszystko wrocilo do normy..
    Niestety dzieje siê tak po kazdym ostrym hamowaniu..
    Czy podczas hamowania pompa od wspomagania ma jakies swoje zadanie? Bo tak my¶lê ¿e to w³a¶nie ona.. (licho wspomaganie dzia³a)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Chromik1
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    750 il 2001 318 i 1992
    Sk±d
    Libi±¿-Ma³opolska
    Witaj.
    Mam podobne objawy ale ja odnoszê wra¿enie ¿e to ³o¿ysko w prawym kole siê koñczy tym bardziej ¿e mia³o bliskie spotkanie z pobocze i barierk±.
    Pompa wspomagania uk³adu kierowniczego ma niewiele wspólnego z ostrym hamowaniem a ³o¿ysko zapewne jest bardzo przeci±¿one w skutek czego siê nagrzewa i mo¿e szumieæ ,
    dr¿eæ kierownica, wyæ na zakrêtach. Po postoju wystygnie i wraca do normy. Wymieniê ³o¿ysko na wiosnê to zdam relacje o efektach.Co do si³y wspomagania te¿ mam zastrze¿enia
    bo chodzi ciê¿ej jak w e36 ¿ony.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar pietras244
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    e30, e28, e32, e46
    Sk±d
    w±growiec
    w bmw e32 750, pompa wspomagania - pelnila funkcje "serva" pompy hamulcowej, pozdrawiam

Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38
    Sk±d
    Wroc³aw
    Blog
    1

Cytat Zamieszczone przez pietras244 Zobacz posta
    w bmw e32 750, pompa wspomagania - pelnila funkcje "serva" pompy hamulcowej, pozdrawiam
    moze tez tak jest w e38?

£o¿ysko napewno nie bo kiedy stoje w miejscu tez wyje..

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar pietras244
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    e30, e28, e32, e46
    Sk±d
    w±growiec
    w e38 nie ma takiego samego rozwiazania jak e32 , przepraszam za wprowadzenei w blad, po pierwsze jak wyje ci pompa wspomagania i slabo dziala wspoma, po pierwsze sprawdz stal plynu czy jest,a jak jest nalezy sprawdzic naciag paska, czy jest odpowiedni, wina zlego naciagu moze byc np. napinacz

Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38
    Sk±d
    Wroc³aw
    Blog
    1
    Wspomaganie dzia³a idealnie kiedy silnik jest zimny.. po rozgrzaniu ciê¿ko sie krêci.. plyn jest, pasek wydaje mi siê ¿e jest do¶æ naci±gniety, jedynie co zauwazylem to mokry zbiorniczek i we¿e ktore do niego wchodz±...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 740iL
    Sk±d
    Wo³ów
    Mo¿e to pompa oleju wyje? Przy ostrym hamowaniu jak macie poziom oleju na minimum to ca³y olej ucieka do przodu miski i pompa mo¿e nie mieæ czego pompowaæ i mo¿e wtedy j± s³ychaæ. Mój brat mia³ podobne objawy w swojej e38. Szybko zrzuca³ miskê olejow± i sprawdza³ czy pompa nie by³a poluzowana i czy ³ancuch jest dobrze naci±gniêty i potem ju¿ pilnowa³ ¿eby poziom oleju by³ bli¿ej maxa i nic wiêcej siê takiego nie powtórzy³o.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    728i
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    3
    charzun -mnie siê wydaje ¿e to co ci wyje to pompa wspomagania, ale nie koniecznie musi byæ zwalona. U mnie zbiorniczek te¿ jest zawalony olejem, ale winne s± przewody wspomagania które wchodz± / wychodz± od zbiorniczka. Po ostrzejsze je¼dzie te¿ mi zaczê³a wyæ i by³o to zale¿ne od obrotów silnika. Jak masz nieszczelny uk³ad to tak mo¿e byæ. Bo u mnie pomimo ¿e wy³a to poziom oleju mia³em w miarê ok. Sprawd¼ te przewody.

Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38
    Sk±d
    Wroc³aw
    Blog
    1
    Wiec jak narazie stawiam na przewody od wspomagania lub pompe.. ale jakby byly to przewody to czy po rozgrzaniu mialoby to wplyw na sile wspomagania?
    pompa oleju odpada bo nie dawno wkladalem ten silnik w ta karoserie i oczywiscie sprawdzalem pompe.. trzymala sie dobrze zadna srubka nie byla luzno (co prawda w starym silniku okazaly sie 3 sruby w misie a reszte odkrecilem reka ;) )

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    728i
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    3
    My¶lê ¿e temperatura ma wp³yw na przewody, szczególnie kiedy s± ju¿ zmêczone.

Podobne w±tki

1. Wspomaganie skrzypi/trzeszczy/wyje/...
    Przez gliwacz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 12-04-2016, 17:46
  2. [zawieszenie] Problem z Dynamic Drive w e65, komunikat po ostrym wejsciu w zakret.
    Przez ADASIO w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 17-03-2015, 18:13
  3. [silnik] co¶ wyje pod mask± - pytanie
    Przez paulo79 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 02-09-2011, 08:11
  4. Co¶ wyje z ty³u auta powy¿ej 70 km/h
    Przez hatecraft w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02-05-2011, 16:13
  5. [ elektryka] Wyje ci±g³y sygna³ co jest??
    Przez k_rzych w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 14-04-2008, 21:58

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •