kiedys z 5 lat temu za wymiane plyny chłodzącego za samą robote chcieli w białymstoku 340zł , e38 730 95r
kiedys z 5 lat temu za wymiane plyny chłodzącego za samą robote chcieli w białymstoku 340zł , e38 730 95r
aby cena była adekwatna do ich wiedzy to taka usługa powinna kosztować 50-100zł
Smutne ale prawdziwe.
Nie wiem jak wygląda system szkoleń w BMW, ale jak pracowałem w salonie Peugeot'a to po wejściu na rynek modelu 308 wysłano wszystkich mechaników na szkolenie z tego modelu, trwało ono CAŁE 2 DNI. Jak można przekazać w tak krótkim czasie całą wiedzę o nowinkach technicznych w danym modelu ?? Tragedia.....
Sorki za OT ;)
Mr. Perfect 4 x K1 World Champion
Przepraszam, że nie w temacie, ale ostatnio miałem małą przyjemność rozmowy z Panem z serwisu czy też części z bmw Katowice... zapytał się mnie kiedy wymieniałem rozrząd w M30, "bo paski lubią strzelić i po aucie", cały czas bacznie przeglądał swój komputer, mina i podejście do mnie jak do laika x 1000. Pytałem tam tylko i wyłącznie o uszczelki tylnej szyby... Rozmowa sama z siebie weszła na dziwne tory... Ogólnie wrażenie mam takie, że ja nic nie wiem, za to on wie wszystko i z miejsca wymieni mi pół auta. Oczywiście ceny można "negocjować"Nie wiem jak to teraz jest, ale chyba tak, że klient ma płacić, nie ważne za co, nie ważne czy jest konieczna wymiana, klienta trzeba skroić na maxa.
Nawiązując do FUSa - tam ludzie się 'uczą' naprawiać samochody. Raz oddaliśmy tam e65 - morał? Nigdy więcej.
jest jeszcze jedna sprawa, oczywiscie tylko przyklad i czas naprawy wyssałem z palca, ASO liczy sobie tak, przynajmniej FORD w białymstoku
-wymiana paska 40min
-wymiana napinacza paska 1.5h
razem 2h 10min gdzie normalną sprawą jest zdjecie paska przy wymianie napinacza, ale serwis liczy sobie jak za 2 rozne usługi, w sumie nie ma sie co dziwić, w moim warsztacie same utrzymanie sie czyli zarobek na koszta to jest okolo 350-400 zł dziennie na czysto netto, ASO ma warunki 10 a moze i 50 krotnie lepsze, lepsze ogrzewanie, marmury, szkalne szyby itp, np i trzeba za to zaplacic, proste, podatki duże? zobacznie jak wygladają ZUS'y i Urzedy skarbowe, rozumiecie....
Koszta kosztami, wiadomo że muszą na wszystko zarobić, ale niech robią porządnie skoro tyle kasy biorą, ale w większości ASO słowo jakość jest abstrakcją.
Ostatnio edytowane przez tequila1909 ; 27-11-2013 o 20:19
Mr. Perfect 4 x K1 World Champion
witam,
dziś wymieniłem termostaty oraz pierścienie uszczelniające pomiędzy intercoolerem, a wężami wychodzącymi z niego. całość trwała bez pośpiechu ok 3godz.
zapłaciłem 100pln. robota wykonana starannie. cały czas podczas wymiany byłem obecny.
pzdr
nie pije tutaj do nikogo ale strasznie nie lubie jak ktos patrzy mi na rece