Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 76

Wątek: DVB-T w E38 jako przeszczep w analogowym tunerze - DIY

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    dwie sprawy
    jak kupiłeś ardu, to dioda migała po podłaczeniu z jakąś tam częstością, powiedzmy raz na sek. po wgraniu testowego miała migać szybko. po wgraniu finalnego ma migać powoli. masz tak?
    skoro ardu instaluje ci się na com 5, to ładowanie softu tez powinno być na com5. I na żaden inny nie powonno ładować. Mam wątpliwosci czy ci to poszło porawnie.
    jeśli załadowałeś poprawnie soft, to po podłączeniu arduino do komputera, uruchom navcoder. powinien w oknie podglądu transmisjii wyświetlać komunikaty diagnostyczne programu (nawet bez podłączenia do auta coś tam na początku pokaże, nie pamiętam co, ale normalny czytelny tekst typu START, IBUS MONITOR cośtakiego.
    Po podączeniu w aucie powinien pokazywać też komunikaty IBUS - już w trakcie działania. Ale to na później.

Co do wejścia AV wybranego w tunerze, to nie jest to kwestia obrazu a DZWIĘKU. jesli nie będzie wybrane AV , to będzie cisza. obraz będzie się przełączał , tak jak piszesz , ale dzwięk jest podawany w AV i takie coś też musi być wybrane "w tle". Dlatego proponuję żebyć ten przewód sterujący przełączaniem obrazu jednak wyprowadził i umożliwił jego łatwe chwilowe rozłączanie. Rozłaczysz, i już widzisz normaly obraz z tunera ori, i możesz zmienić sobie to wejście na AV.
    Ostatnio edytowane przez pacraf ; 06-02-2017 o 13:55

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740iL
    Po wgraniu testu miga tak że prawie nie gaśnie ;)
    po wgraniu finalnego miga ze 2-3 razy wolniej niż test, ?
    pobawiłem się teraz portami i to nie ich wina, całkowicie nie chce się łączyć przy prędkości jaką zalecałeś w xloader ( 57600) , u mnie na wgrywanie reaguje tylko przy 115200, inaczej xloader sie zawiesza z napisem "uploading"
    navcoder ma mnie gdzieś, może dlatego że nie mam pełnej wersji ,
    https://www.youtube.com/watch?v=MQO2...ature=youtu.be
    na filmiku do jakiejś 3 sekundy jest wgrany testowy ( dioda tak śmiga że kamerka ma problem wyłapać ) później wgrywam finalny .
    Ostatnio edytowane przez saiki ; 06-02-2017 o 17:18

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    Miganie ok. Wygrało się. Co do prędkości, może tak ma być. musialbym sprawdzić na jakimś nowym.

Natomiast martwi mnie to że w navcoderze nic nie widać. Ale zobaczymy jak podłączysz do auta. Tak naprawdę możesz użyć dowolnego programu do monitorowania com, tylko prędkość ustaw taka jak ma ibus . Ale narazie olej. Będziemy się martwić potem.

A tak teraz myślę, nie pamiętam, ale pewnie navcoderze też trzeba jakos otworzyć port. Trzeba mu podać nr 5 u ciebie i wystartować nasluchiwanie.

wyklepane w telefonie.
    Ostatnio edytowane przez pacraf ; 06-02-2017 o 17:30

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740iL
    Mam wszystko już pod portem 1, zabij mnie ale navcoder jest mi obcy , "wystartować nasłuchiwanie " ??? ;)
    Popraw mnie jeśli się mylę , ale właśnie układam na proto Twoje diagramy i ja widzę tylko 2 szt 4k7, a napisałeś że potrzeba 3, czy gdzieś coś ja źle patrzę ?
    Serial Port Monitor wykrył elegancko pracę , wysłał bym Ci logi ale mają rozszerzenie spm więc niekoniecznie musisz mieć czym je otworzyć .
    Zostało mi tylko podłączenie lear i wiwy , ocenisz zdalnie czy czegoś nie spaprałem bo późno juź ;)

Ostatnio edytowane przez saiki ; 07-02-2017 o 09:00

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    Hmm przyjrzałem się paru szczegółom (odbiór ibus , podłączenie tranzystora) i nie znalazłem byka, ale ogólnie to się zobaczy :)

co do rezystora - pewnie się walnąłem w liczeniu.

co do serial monitora - no to git że ardu się melduje. jest nadzieja !

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740iL
    @pacraf
    to może jednak nie aż taka ciemność ;)
    Najgorsze jest to że nie wiem kiedy przetestuję działanie :/ W dodatku jeszcze muszę dopieścić mocowanie arduino na sklejce, szukam jakiegoś fajnego przełącznika ,na przełączanie obrazu , który zamontuje z boku obudowy leara.
    A najgorsze ever jest to że wszystko poskładam na gotowo a nawet nie wiem czy zatrybi

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    No zobaczysz. Lub nie. 😀

wyklepane w telefonie.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740iL
    na zew. u mnie wygląda to tak :

Arduino schowane w środku, włącznik/wyłącznik z boku rozpina kamerę cofania, wiwa jest do wyjęcia z auta w przeciągu kilku minut i bez problemu można podłączyć ją przy normalnym tv.
    Kurde tylko auta nadal brak i nie wiadomo czy działa :/

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    zgrabnie to wygląda.
    zmieniłeś sobie z pal na ntsc w wiwie?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740iL
    oczywiście że zmieniłem ;)
    dziękuje starałem się w miarę przyzwoicie to zrobić , a nie chciałem wiwy do środka pakować chodź rzeczywiście mieści się bez problemu, tylko mi zależało na tym żeby była "mobilna"
    @pacraf dwa pytanka :
    mostkowałeś wyjście audio w wiwie ?
    łączyłeś dwie anteny tv w samochodzie w jedną do wiwy ?
    Ostatnio edytowane przez saiki ; 12-02-2017 o 20:10