Witam
Posiadam w pędzlem malowanej webasto.
Sterowanie mam z BC , mogę ustawiać godziny i takie tam.
Czy jak jest rezerwa to webasto się nie włącza? Czy jeżeli tak jest to można to wyłączyć aby mimo rezerwy się włączało?
Pozdrawiam.
Witam
Posiadam w pędzlem malowanej webasto.
Sterowanie mam z BC , mogę ustawiać godziny i takie tam.
Czy jak jest rezerwa to webasto się nie włącza? Czy jeżeli tak jest to można to wyłączyć aby mimo rezerwy się włączało?
Pozdrawiam.
Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."
Jak jest rezerwa lub za słaby aku to się nie włączy.
A można wyłączyć tę rezerwę poprzez kompa?
Rezerwe rozumiemy poprzez poniżej 50km zasięgu , czy od momentu zaświecenia się kontrolki?
Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."
Może wystarczy zmiana pozycji odpowiadających za światło rezerwy i próg rezerwy:
TANK_SCHWELLE_AUF/AB
7.0_l
TANK_SCHWELLE_RESERVE
10_l
Webasto ma swój oddzielny smok. Jak będzie mało paliwa to po prostu go nie zassie. Jest to rurka wpuszczona w bak ale unosi się nad dnem kilka cm.
Nie wiem czy kontroluje poziom odczytywanego paliwa z licznika. Ale wydaje mi się że nie.
Jak będzie za mało paliwa to webasto powinno próbować wystartować ale po około minucie powinno nastąpić przewietrzanie i wyłączenie.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Seban jak jest mało paliwa-rezerwa i odpalisz silnik to webasto chodzi-dogrzewa silnik ,ale jak zaprogramujesz na okresloną godzine i jest rezerwa to nie będzie grzać, tak jest w mojej e38 i pewnie jest tak samo w e39. Dlatego więc nie wierze ,że jest taka rurka w baku co jest wyżej.
a ja z doświadczenia wiem, że jak masz słaby aku to webasto mimo wszystko się uruchomi i wydyga aku do końca :)
Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.
Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.
Było BMW E34 525i manual 1991r.
A jaka jest temperatura maksymalny przy której webasto się włączy?
Samo sie załączy przy +10 stopniach. Załączyć manualnie można i latem ,próbowałem w mojej e38.
Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 21-11-2013 o 08:48
ELVIS zajrzyj do prawego pływaka.
Jest rurka bo sam wyjmowałem z jednej e39 i wkładałem do drugiej. W każdym aucie z webastem które ma zewnętrzną pompkę paliwa jest smok kilka cm nas dnem baku.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein