Poka¿ wyniki od 1 do 4 z 4

W±tek: B³êdy z DIS'a / Abs, asc, dsc, dme

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    E65 745i 2002r.
    Sk±d
    Wo³ów, Wroc³aw

Post B³êdy z DIS'a / Abs, asc, dsc, dme

Cze¶æ,

Uruchomi³em dzisiaj DIS'a aby dok³adnie odczytaæ b³êdy. Inpa niestety poza kodami nic mi nie mówi - a nie ka¿dy kod jest opisany w internecie.

Mam 7 b³êdów. 4 modu³y. Dok³adnie jakie i co - za³±czam zrzut z programu.

Sprawdza³em wczoraj miernikiem znajomego napiêcie na klamrach podczas, gdy auto jest odpalone. Wskazówka wchodzi³a na 15+. Podobno napiêcie powinno wynosiæ 14.7. Jednak wyczyta³em, ¿e dla tego modelu mo¿e ono siê wahaæ nawet od 13.5 do 16V w zale¿no¶ci od temperatury.
    Dlaczego o tym piszê? Bo muszê wymieniæ akumulator, obecny skoñczy³ ¿ywot, nie trzyma napiêcia ju¿. Nie wiem natomiast, czy jak wsadzê nowy akumulator, to te¿ zaraz nie sfajczy siê. Czy mam i¶æ w kierunku regulatora napiêcia, lub te¿ samego alternatora? Czy raczej nie przejmowaæ siê napiêciem i wsadziæ nowy aku i patrzyæ, co siê dzieje? W koñcu gwarancja 2 lata ;)

Czy b³êdy, które odczyta³em, czy wymiana akumulatora bêdzie mia³a na nie znacz±cy wp³yw?
    DSC nie zapala siê natychmiast, czasem mo¿na przejechaæ kawa³ek zanim wyskoczy.
    Natomiast po kilku minutach wywala te¿ pozosta³o kontrolki na ekranie, jak ASC ABS itd. Wszystkie systemy kontroli trakcji umieraj±.
    Czujnik za lewym tylnym ko³em? Tam te¿ szukaæ przyczyny?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    E65 745i 2002r.
    Sk±d
    Wo³ów, Wroc³aw
    Na zagranicznym forum kilku by³ych posiadaczy 7ki "chwali³o siê" podobnymi b³êdami. Podobno wymiana modu³ów, czy nawet sensora za ko³em nic nie dawa³a. Dalej b³êdy ABS, ASC i DSC siê pojawiaj±. Czy kto¶ z was mia³ ju¿ z czym¶ takim do czynienia?

Ps. W³a¶nie wsadzi³em nowy akumulator 100/800 i napiêcie na klamrach mam 14.7-14.9. Wy¿ej nie wchodzi, ni¿ej sporadyczne skoki. W samochodzie zaprogramowany mym 95ah, poniewa¿ 100 nie chce mi przyj±æ NCS (wywala b³±d przy dodawaniu do FA i do modu³u zarz±dzania energi±).

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Wg jakiej procedury dodajesz ten aku?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    E65 745i 2002r.
    Sk±d
    Wo³ów, Wroc³aw
    NCS -> F1 -> F3 -> E65 -> ECU CAS -> F2 Enter FA ->
    Tutaj nie by³o dotychczas nic, co wygl±da³oby jako pozycja od aku (chodzi o np. -B095).
    Po wczytaniu danych z modu³u zasilania, opcja BATTERIE_KAPAZITAET mia³a ustawione 110ah (a akumulator by³ w³o¿ony 95, kto¶ nie przeprogramowa³ po oryginalnym).
    Zmieni³em na 100 i doda³em do FA -B100. Przy dodawaniu -B100 wyskoczy³ b³±d, ¿e nie chce przyj±æ. Spróbowa³em mimo to zapisaæ FA do CAS, ale nie przepo¶ci³o zadania (FA_WRITE jak dobrze pamietam).
    Zmieni³em wiêc na -B095, zapisa³em do CAS FA, poprawi³em w module zasilania na 95ah i te¿ zapisa³em.
    Akumulator w³o¿ony mam 100ah/800A

Jeszcze dodam, ¿e poprzez INPE, gdy wchodzê w modu³ zasilania i chcê aktywowaæ now± bateriê, to zawiesza siê na informacji, ¿e bateria jest aktywowana i nic siê nie dzieje.
    DISem jeszcze tego nie robi³em, muszê poczytaæ jak to zrobiæ.

O to pyta³e¶? :)

Podobne w±tki

1. Problem abs i dsc
    Przez Baja w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 01-07-2015, 15:44
  2. asc,dsc,ciekawostka....
    Przez badstuff w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 66
    Ostatni post / autor: 28-09-2010, 19:46
  3. Kontrolki od ABS i DSC ?????
    Przez budek w dziale Seria e38