Poka¿ wyniki od 1 do 4 z 4

W±tek: W E32 licznik wariuje zim±. Czy spotka³ siê kto¶ z takim licznikiem?? foto

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    e32 730i 91'
    Sk±d
    ¦roda Wlkp

Post W E32 licznik wariuje zim±. Czy spotka³ siê kto¶ z takim licznikiem?? foto

Witam,

91' 730 automat

Jest to mój pierwszy temat na forum tak¿e proszê o ew wyrozumia³o¶æ :)

Usterka wygl±da tak:
    gdy temperatury spadaj± poni¿ej 10st po odpaleniu rano prêdko¶ciomierz i obrotomierz krêc± siê prawie dooko³a, po chwili staj± ale nie na w³a¶ciwym miejscu... Pokazuj± obroty max 1200 i prêdko¶æ do 60kmh podczas gdy powinno byæ ju¿ du¿o wiêcej.
    Usterka ustêpuje dopiero gdy auto odpowiednio siê rozgrzeje i zostanie zgaszone na oko³o 5 min, po ponownym odpaleniu wszystko jest ju¿ ok przez ca³y dzieñ a¿ do nastêpnego rannego rozruchu przy temp. poni¿ej 10st.
    pozosta³e funkcje Temp, paliwo BC wszystko ok
    Jak jest ciep³o z licznikiem nie ma ¿adnego problemu
    Oprócz tego w liczniku nie dzia³ przycisk kasowania dziennego przebiegu...
    Licznik orygina³ 286tys km najechane, by³y jeszcze plomby na nim

Szuka³em i czyta³em wiele o dziwnych zachowaniach liczników w e32 co prawda dok³adnie takiego przypadku jak mój nie znalaz³em ale i tak prawie wszystkie sprowadza³y siê do wymiany kondensatorów, wiêc postanowi³em te¿ tak zrobiæ. Jednak po wymontowaniu licznika okaza³o siê ¿e mój wygl±da nieco inaczej ni¿ wszystkie które widzia³em. I nie wiem czy wystêpuj± w nim owe felerne kondensatory.

pytania
    1 Czy kto¶ spotka³ siê z tak± usterk±?
    2 Czy winiæ za to kondensatory?
    3 Je¿eli tak to czy bez obaw mo¿na rozebraæ do koñca licznik? poniewa¿ p³ytka jest zgrzana z niebieskim ty³em licznika
    4 Czy jest jaki¶ sposób na niedzia³aj±cy przycisk?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar zdzichu290186
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    by³o E32 735 R6
    Sk±d
    GDYNIA/ ORNETA
    Ja u siebie mia³em co¶ podobnego, tzn. obroty i prêdko¶æ dochodzi³y do pewnego momentu i stop, efekt jak by ¼le by³ wyskalowany, natomiast nie by³o czego¶ takiego jak opisujesz, ¿e wskazówki krêci³y siê prawie dooko³a.

Piszê tylko, ¿e spotka³em siê z czym¶ takim, lecz nie pomogê w rozwi±zaniu problemu, poniewa¿ przytrafi³o mi siê to tylko jednego dnia po d³u¿szym postoju auta, ok. 2 tygodni nie by³o ruszane i te¿ przy ch³odniejszym dniu.

Na drugi dzieñ problem ju¿ nie wyst±pi³ i nie powróci³.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Nie szukaj innych rozwi±zañ, jak s± ju¿ stare sprawdzone. Wymieniaj kondensatory i ciesz siê poprawn± prac± licznika. Je¿eli nie dzia³a przycisk, trzeba sprawdziæ ¶cie¿ki od tych zworek od niego na p³ytce. Ponadto sam przycisk móg³ zgubiæ nak³adkê zwieraj±c±.

Swoj± drog± siê uchowa³e¶, mój licznik wariowa³ ju¿ z kilka ³adnych lat do ty³u.
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    e32 730i 91'
    Sk±d
    ¦roda Wlkp
    Nie szukam innych rozwi±zañ tylko zanim licznik siê zostanie rozebrany( a w³a¶ciwie rozerwany )do koñca wola³ bym siê upewniæ ¿e za t± usterkê odpowiedzialne s± w³a¶nie kondensatory.
    Licznik nie wygl±da jak chocia¿by ten http://bmwe32.masscom.net/johan/dash...dash_caps.html kondensatory nie s± na wierzchu a p³ytka nie jest przykrêcona tylko zgrzana z obudow±...

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 02-11-2016, 18:37
  2. OZ HARTGE 18'' na E32 kto¶ ma foto?
    Przez tequila1909 w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 28-07-2013, 22:53
  3. Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 23-10-2012, 17:31
  4. Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 02-09-2012, 13:23
  5. E32 za 16.400, czy kto¶ widzia³, czy kto¶ co¶ s³ysza³?
    Przez Marcin-e32 w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 24-06-2010, 14:26

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •