aku jest nowy bo też miałem takie podejrzenia
aku jest nowy bo też miałem takie podejrzenia
E32 750 i wszystko jasne
Nowy to nie zawsze znaczy dobry:/ Warto przerzucić na próbę drugiego akusa,kilka minut czasu,żaden koszt a przynajmniej będziesz wiedział czy ten trop można wyeliminować
Zmierz czy coś nie kradnie prądu.
Jak jest nowy aku i jest sporo rozładowany to pobiera bardzo dużo prądu i alternator może się grzać. Ewentualnie zobacz na naładowanym do pełna akumulatorze czy też się będzie grzał. Rozładowany dobry duży nowy aku potrafi pobrać 50A. Jak jest marny aku to weźmie około 10A.
Jak aku bierze 50 A i jeszcze światła, nadmuch, to się uzbiera 80/90A. To nie jest jakoś wyjątkowo mało. Wtedy ma prawo się grzać.
Skoro się grzeje to są dwie możliwości. Albo ma duże obciążenie w aucie albo ma zwarcie wewnątrz alternatora.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
aku podmieniłem , najpierw go podładowałem - no i nic to nie dało altek dalej gorący , nawet jak zrobie jakąś trase czyli ma dodatkowe chłodzenie pędem wiatru i od śmigła chłodnicy to jest gorąćy. jutro jade pomierzyć jakie są ubytki prądu na wyłączonym silniku i ewentualnie posprawdzam co kradnie prą jeśli w ogóle coś kradnie.
zaczyna mnie to wkurzać .
zrozumiał bym gdyby to była wina dziadowskiego uzwojenia , no ale teraz mam ori alternator - nowszy typ - i też się grzeje .
E32 750 i wszystko jasne
Ale w dalszym ciągu szanowny kolego na zamienniku w postaci regulatora. Ja mam org. alternator na regulatorze BOSCH-a i się nie grzeje tak jak Twój. Zresztą o tym wiesz bo rozmawialiśmy...
wITAM.
NA CHWILE OBECNĄ TYLE UDAŁO MI SIĘ USTALIĆ :
stojan który mam zamontowany jest to stojan wewnętrzny a nie zewnętrzny - czyli podobno taki który montuje się wewnątrz alternatora a nie tak jak u mnie że jest on widoczny - podobno - stary stojan był gładki na zewnątrz a ten nowy ma wyżłobienia tak jakby przez nie miały przechodzić szpiki skręcające altka do kupy.
sam stojan jest poskładany z grubszych blaszek - mniej więcej moje dwie blaszki to w nowym jedna - czyli najprawdopodobniej jest to stojan 100A przewinięty na 140A co skutkuje silnymi prądami wirowymi i to właśnie od tych prądów wirowych on się grzeje - też podobno .
Tyle powiedział mi pan który zjadł na tych alternatorach zęby - podobno.
Altek został wysłany do niego do '' ekspertyzy '' zobaczymy co on powie i jak to opisze .
Pozdrawiam kanap
E32 750 i wszystko jasne