Chciałbym się poradzić co się kwalifikuje do naprawy a co do wymiany. Nie chwiałbym zostać oszukany.
Wgniecione jest nadkole a zderzak ma kilka pęknięć i wyskoczyła chromowana listwa.
Czy mogę się ubiegać o nowy zderzak i nadkole?
Chciałbym się poradzić co się kwalifikuje do naprawy a co do wymiany. Nie chwiałbym zostać oszukany.
Wgniecione jest nadkole a zderzak ma kilka pęknięć i wyskoczyła chromowana listwa.
Czy mogę się ubiegać o nowy zderzak i nadkole?
Ubiegać to się możesz i o wymianę na nowe 7er :)
ważne co Ci rzeczoznawca orzeknie i co zakwalifikuje do wymiany
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
Z racji wieku samochodu, prawdopodobnie zaproponują Ci używaną część, naprawę, bądź o ile jest, jakiś zamiennik, chyba że jesteś w stanie udowodnić że jest bezwypadkowy, i oryginalny w całości, wiem bo z rok temu mi jakieś gnojki w e34 przywaliły
naprawa będzie pokrywana z oc sprawcy jest to interrisk. najważniejsze jest dla mnie by zostało to dobrze naprawione a jak wiadomo ze ma być dobrze to i dobrze trzeba zapłacić. I staram się przygotować merytorycznie abym mógł coś negocjować. Uszkodzone części były ori i chciałbym mieć dalej nowe ori a nie jakies sklejane i szpachlowane.
Co się należy w przypadku szkody pokrywanej z OC
- naprawa auta przy użyciu takich samych części jak uszkodzone, nawet jeśli są drogie
- naprawa auta przy użyciu nowych części - bez potrąceń z powodu wieku samochodu
- pokrycie kosztów naprawy lub innych strat, nawet jeśli właściciel nie zamierza remontować samochodu (żądanie faktur jest bezprawne!)
- pokrycie strat związanych z utratą wartości samochodu po naprawie
- zwrot kosztów holowania i przechowywania uszkodzonego samochodu
- zwrot kosztów wynajęcia rzeczoznawcy, jeśli było to niezbędne do uzyskania odszkodowania we właściwej wysokości ( gdy wygrywasz spór o wysokość odszkodowania automatycznie oznacza to także zwrot kosztów tej wyceny)
żródło: auto świat poradnik nr 3 marzec 2013
Słyszałem że do ubezpieczeń ma wejść takie coś że muszą ci wypłacić na części z ASO, ale nie wiem czy to w tym roku miało wejść poszperaj trochę może się dowiesz.