Kupilem nastepna klase, taka akurat byla dostepna.
Kupilem nastepna klase, taka akurat byla dostepna.
Dzięki, napisze jak zrobię czy zadziałało, ale to jak wrócę do pl.
Jakby miał ktoś instr lub wiedział jakim najlepszym sposobem ściągnać łańcuch rozrządu z wałka ssącego żeby nie namieszać będę wdzięczny.
Pzdr
Twin7
Udało się uporać z problemem???
U mnie niestety to samo i to po raz 2...Tak mi się wydaje :-)
Wcześniej wymieniliśmy cały zestaw od innego auta czyli wałek valvetronic + ssący,dzwigienki(auto kupiłem z takim defektem wywalanie 5cyl i wielu).Po ogarnięciu ujechalem jakieś 70 tyś km.Teraz objawy prawie identyczne tyle,że troszkę lepiej.
Na wolnych pracuje idealnie (kiedyś pufał) dopiero przy nagłym ruszeniu/przyspieszaniu (gaz w podłogę zimny badz cieply) wypada zapłon na 5 i na wielu.Mam jeszcze do zrobienia uszczelniacze i tak się zastanawiam.Czy ich uszkodzenie może powodować takie objawy.Pytam bo ost zaobserwowałem brak różnicy w pracy silnika po odkreceniu korka oleju/wyjeciu bagnetu.
Wcześniej powodowało to nagłą zmianę pracy silnika i korek ledwo dało się podnieść.Dodam,ze odmy spr no i ogolnie nowe rurki odm + spr nieszczelnosci dolotu.Cewki świece itd tak samo.Korekty wtrysków z inpy bardzo rozjechane tzn cyl 5 na -2,47.Wogole to może zaczne od umieszczenia fotki z inpy bo nie tylko do cyl 5 mam zastrzeżenia jeśli chodzi o korekty ale to jak wrócę z pracy.Może ktoś się wypowie mądry.Gdyby nie brak ssania przez korek oleju nie zastanawiał bym sie.Tzn wymiana uszczelniaczy (juz kupione uszczelki i uszczelniacze) i teraz pytanie czy nowe same dzwignie czy znów uzywka i cały zestaw valek itp.Bede bardzo wdzieczny za wypowiedzi i podpowiedzi.
Ten sam objaw ten sam problem.
Chłopaki jak macie problem z nierówną pracą silnika a dodatkowo rozbieżności w wartościach wtryskiwaczy to po co pytacie skoro tak naprawdę zdiagnozowaliscie już usterkę...
Tylko z jakiego powodu są te rozbieżności...U mnie mowa tu nie tylko o bank 2 a i bank 1 ma rozjechane korekty.Jedyna myśl to,że gdzieś może zaciągać lewe powietrze.Czytałem też na forum mercedesa.Walczyli z czyms takim i wypadanie zapłonu tez bylo.Tam przyczyną były właśnie uszczelniacze zaworów.Nie miałem nigdy takie przypadku...Może mi zasysa olej razem z powietrzem.Tzn z komory pod deklami zaworów dlatego te korekty rozjechane i niema reakcji po odkreceniu korka oleju.Nie wiem juz sam.Tak czy inaczej chyba nie obejdzie się bez rozbierania tego razy dwa.Czyli najpierw uszczelniacze i ocena wszystkiego a później walka z valvetronic jeśli nadal bedzie źle.
Edytuj posty!!
Ostatnio edytowane przez Anatol ; 27-04-2016 o 09:30
Jeszcze nie zrobiłem bo niema mnie w pl dopiero za tydzień ale dałeś mi jeszcze do myślenia z tymi uszczelniaczami bo oglądałem kiedyś film jak gość je wymieniał bez ściągania walvetronica tylko dzwignie i mówił tam coś o wypadaniu zapłonu i kurde może o to chodziło
Wałek mam w idealnym stanie i to mnie nurtuje bo zostają tylko dzwignie pośrednie jeśli już valvetronic
Kupiłem cała kopertę z wałkiem ssącym, valvetronic i dzwigniami klasy 2 Jeśli dzwignie u siebie mam tej samej klasy to tylko je wymienię jeśli nie to cały zestaw
Narazie po wejściu w tryb awaryjny przez odpięcie i wpiecie kostki przepływomierza odpialem kostki od silniczkow valvetronika i jeździ ok
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
https://www.youtube.com/watch?v=YacO...vBsr3w&index=8 może to Wam pomoże..
Powiem ci,że rok temu oglądając swój wałek z dzwigienkami nie widziałem tam niczego co zwróciło by uwage a oglądało to osób kilka nie gubiących się w temacie bmw.W tym nowym używanym tak samo.Porównywane ogladane itp.Ale jednak po włożeniu auto ożyło i tak aż do tej pory.Moje super v8 nie jest już super :-). Chyba wolał bym,żeby było tak jak u Ciebie chodzi źle i tyle niewazne czy na wolnych na wysokich.Wymienił bym wszystko+ uszczelniacze i tyle.Ale no mam zagłostke...Te korekty rozjechane, brak zasysania prze korek.Sondy lambda też trochę skacza.Wiele wskazuje na lewe powietrze albo te uszczelniacze aż tak puszczaja...Wsómie maja chyba prawo bo od lata wiem,że są do wymiany.Tak się jeździ bo wiecznie coś...Do tego dylemat czy zdejmować głowice.Zdania są podzielone i wiele osób mówi,że sama ich wymiana nie jest na długo.Podobno bez wymiany prowadnic nie jest to dobrze zrobione i z czasem zacznie znowu kopcic.Kurde taki fajny silniczek tak fajnie to chodzi a taki kibel z osprzetem...Na ch...Te walki na ch.... Te dzwigienki.Ach My Polacy to mamy.Sie zachcialo bmw v8 co ma 10 lat.Mogłem kupić nowe z salonu :-D Acha i mam jeszcze pomysł.Może ktoś już to sprawdzał.A mianowicie nowe dzwigienki do silników bmw r4 i r6 można dostać juz po 30-40 zł za szt.Lecz już do silnika v8 można dostać ale tylko zestaw z serwisu za jedyne 1200 na stronę...Mam plan,zeby kupić te do silnika r4,r6 i porównać,powierzyć.Kolega co chandluje czesciami nie może ustalić numeru pojedynczej dzwigienki z v8.Są tylko całe zestawy...Podejrzewamy,że te z silnika r4,r6 mogą być identyczne i będą pasowaly.Jeśli tak to wymienie wszystkie + uszczelniacze.Majatku nie wydam w porównaniu do dedykowanego zestawu v8 z serwisu bmw.
Dobrze by było ☺
Jak robiłeś to ostatnio i wymieniales cała ta kasetę jak bylo z rozrzadem? Tj jak to wyciagales bo nie chce tego skopac a kumpel co to będzie robił jeszcze tego nie robił.. Będę wdzięczny za info
Dzwigienka zamowiona.Czekam az przyjdzie i dam znać.Rozrzad rozpinany był tylko z jednej strony.Chyba nawet bez blokad.Fotki a później na znaki.Składał to mój kolega nie byłem przy skladaniu.Jak przyjechałem to auto było złożone.Nie wnikałem już dokładnie.