to dlaczego producen przewidzial 104-112 stopni ciepła pracy? co ci da ze zbijesz o 15 tylko mozesz pogorszyc.
to dlaczego producen przewidzial 104-112 stopni ciepła pracy? co ci da ze zbijesz o 15 tylko mozesz pogorszyc.
Podwyższenie temperatury pracy to większa sprawność, czyli mniejsze spalanie. Wydaje mi się, że to był jedyny powód tej modyfikacji, chyba, że już wtedy myśleli o pogorszeniu niezawodności silników.
Pomijając już fakt, że dla trwałości gumy różnica 15 stopni to kolosalna różnica.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 23-03-2014 o 19:14
pozdrawiam Bartek
Chodzi też o czystość spalin, tak jak ttrol napisał, większa sprawność, mniejsze spalanie i przede wszystkim norma EURO 3 które weszło w 2000r. Niespełniające wymogów emisji pojazdy nie mogły być sprzedawane na terenie UE i dlatego też nastąpiły takie zmiany w tych silnikach.
Chodzi właśnie o trwałość elementów takich jak gumy i głównie "plastikowe" ślizgi łańcucha np. w M62TU.
Wyższa temperatura to może i dla dobra dla ekologii, ale tragiczna w skutkach dla tych właśnie elementów.
Niższa temperatura (np. w okolicy 95oC zamiast 110oC to ogromna róznica).
Gumki w kołach Vanosa też dostają w tyłek ;)
podsumowując
zakładając termostat
85 st mamy temp w okolicach 95 st
88 z 740d mamy też te okolice 95 st
95st mamy ile??? 100-110
a 105 mamy 105-109 st????
czyli czym wyższa temp otwarcia termostatu tym większa sprawność czy wydajność układu chłodzenia gdyż różnica między temp otwarcia termostatu a rzeczywistą pracą silnika jest mniejsza???? z tego tak wychodzi
a jak jest z temostatem 85 st jak mamy środek zimy i temp -20 st. Jak jest wtedy z ogrzewaniem??? przecież temp 20 st niższa jest na pewno odczuwalna, że nagrzewnica jest chłodniejsza o tyle stopni
Żaden inżynier w BMW pewnie nie obliczał żywotność takiego auta na więcej niż 10 lat, i być może ten plastikowy ślizg jest tym elementem który ma załatwić ten silnik jak nie przez przebieg to przez czas bo plastiki i gumy starzeją się i ulegają uszkodzeniu nawet jak nie są używane. Ludzie muszą kupować nowe auta tak jest ten dzisiaj świat ułożony.
Szkoda że tak się dzieje bo obecnie tylko pasjonaci nadal inwestują w takie auta niemałe pieniądze.
Prawidłowa temperatura pracy M62 to 75-113 stopni (informacja pochodzi z dokumentacji BMW).
BMW nie zaleca wymiany oleju w skrzyni, a producent skrzyni już tak...
BMW zmieniło interwały wymiany oleju w silniku na okolice 40,000km. Jak myślisz - po co? Odpowiem Ci - by szybciej się psuły...
Z dokumentów opublikowanych dla ASO przez BMW na temat silników M62 wynika że podwyższona temperatura ma za zadanie obniżyć spalanie i zredukować emisje spalin.
Przecież termostat 85 stopni występował fabrycznie w M62 do modelu e31 więc nie wiem czego się obawiacie. W Alpinie mam taki termostat od kilku lat (chłodnicę też mam większą niż standardowa 540i) w X5 4.6 też miałem ten termostat i zarówno zimą jak i latem nie ma żadnych kłopotów, a temperatura wody znaczne niższa.
W przypadku jakiejkolwiek awarii układu chłodzenia an termostacie 95, macie duże szanse pożegnać się z silnikiem na skutek przegrzania. I to nie wyjdzie od razu, czasem można przejechać jeszcze tysiące kilometrów. V8 świetnie sobie radzi nawet z porysowanymi cylindrami. W przypadku termostatu 85,te szanse z pewnością są wyższe.
http://www.eurocarparts.com/ecp/c/BM...3eb8fbc&000325
Tu jest termostat od 840i. Temp otwarcia 85 stopni.
Czy moge śmiało zamówić ten termos z linku powyżej?
Bo na zdjeciu jest pokazany sam termos bez obudowy.
Czy z ASO tez by przyszedł taki bez obudowy czy z obudową?
Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
E38 740i V8 ma nowego Pana.
to nie jest termostat od 840. Termostat zamawiasz zawsze kompletny z obudową. By zamontować go w m62TU tylko wnętrze jego montujesz w obudowie z TU. Na gotowo wyglada to tak: https://www.facebook.com/photo.php?f...e=3&permPage=1
Zobacz, komentuj moje GreenGermanStyle7er:
http://7er.pl/showthread.php/4519-e38-Moje-kolejne-7er-w-Stajni-!-)/page5?highlight=Grabol