Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
amorki sprawdzałem dwa weekendy temu - sprawność ponad 70%. Przypuszczam jednak, że bym wyczuł jakby było coś nie tak.
Zrób kiedyś test - upuść 0,1 atmosfery z jednego z kół i powtórz pomiar - wahania nawet do 50%, to Ci da do zrozumienia, że te wszystkie testy amorków i wykresy sprawności to bzdura.

- Zimmermann brutalnie zapycha dziurki od tarcz; wcześniejsze zostawiały pyłek, który łatwo było usunąć, a Zimmermann zabija je "na twardo". Tutaj bym obalił stereotyp i powiedziałbym, że jak tarcze wiercone, to tylko i wyłącznie z klockami zwanymi "ceramicznymi" (które nie mają nic z ceramiką wspólnego), żeby nie zapychały dziurek.
Dziwne, ja w przeróżnych autach zjeździłem sporo kpl i bez znaczenia czy miałem je z klockami Zimmermann czy Ferodo to nigdy nie miałem problemu zapchanej perforacji a jeśli już to delikatnie ale nigdy nie zatkało całej dziurki.

Przejrzałem fora sportowe co piszą o Zimmermannie, Textarze, ATE... Stwierdzenia są takie, że Zimmermann i ATE w ogóle się nie nadają do sportu.
Zależy co kryje się pod tym "sportem" - większość grubych projektów grupy VAG w Polsce, w tym RS6, R8, Golfy (po 700km+) jeżdżą właśnie na Zimmermann'ach.
Tor Poznań Track Day - M5, R8, 911, RS6 - jeżdżą na Zimmermann'ach (oczywiście o ile nie mają ceramiki)

o ATE nie ma co wspominać no bo wszystko zależy czyj produkt trafisz w ich pudełku

Textary kupują częściej, ale też nie są to sportowe aplikacje.
Info sprzed ponad 6-7 lat kiedy Textar był niemiecki i wtedy był zaj*** jakości.
Brembo tak samo - średnia pułka, której nie trzeba dużo, żeby się pogięły; jak już, to tylko czysto sportowe aplikacje w zestawach z zaciskami.
Nie porównuj tego Brembo z którego tarcze możesz kupić do swojego BMW z tym prawdziwym Brembo ze sportów motorowych ;)

[QUOTE=HTN;546612]Zadzwoniłem do ziomka, który zajmuje się motorsportem i mówi, że jak tarcza ma być wytrzymała, to tylko EBC lub Ferodo.

Wydaje mi się, że trafiłeś na kogoś kto się podszywa pod tego prawdziwego "ziomka", w Polsce jest jedna taka osoba, która na hamulcach zjadła zęby i wywodzi się z motorsportu, konkretnie z rajdów. Do dziś ten "ziomek" obsługuje mnóstwo tematów w motorsporcie i na pewno nie polecił by Ci EBC, jeżeli zapytasz go o klocki to tylko i wyłącznie Ferodo, bez znaczenia czy na drogę czy do wyścigów czy do rajdów. Natomiast z tarcz to ten "ziomek" uznaje tylko Brembo ale nie to "Brembo" tylko prawidzwe Brembo oraz Zimmermann'a.

Ciekawą informację wyczytałem, że BMW na tył zakładał właśnie Textar, ale na przód już Jurid'a.
Zbieg okoliczności ;) Textar i Jurid byli kiedyś głównymi dostawcami dla BMW, ktoś akurat trafił, że miał z tyłu Tex'a a z przodu Jurid'a i to napisał ale to czysty przypadek ;)