Wyglądają profi ale jak z jakością to nie wiem , sam z ciekawości poczytam opinie...
Wyglądają profi ale jak z jakością to nie wiem , sam z ciekawości poczytam opinie...
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Nacinanie i wiercenie tarcz hamulcowych to zabieg czysto marketingowy.Tak wykonane tarcze mają udawać, że są lepsze aniżeli są w rzeczywistości co ma skłonić potencjalnych do wyłożenia kasy. Są bardzo głośne podczas hamowania na czym bardzo cierpi komfort jazdy.
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 07-11-2013 o 20:35
Panowie... A gdzie Wy to wszystko montujecie?? Jestem świeżo po szkoleniu na temat hamulców i powiem Wam, że ATE spełnia wszystkie normy oryginału także nie rozumiem dlaczego tak na to plujecie? Reklamowaliście zakupione tarcze?? Poznalibyście realne przyczyny kłopotów z hamulcami. Dobrze dobrany zestaw i zamontowany z prawidłową procedura nie ma prawa źle funkcjonować. Dotyczy to tak samo ATE, TRW czy oryginałów bo i na te ostatnie widziałem wiele reklamacji ;)
Spełnianie "wszystkich norm " oznacza ,że takie tarcze mają dopuszczenie do obrotu w handlu- czyli np nie pękają podczas nagłego hamowania.Oprócz kryteriów stricte związanych z bezpieczeństwem jest jeszcze co najmniej kilka niuansów na temat których wspomniane normy milczą a mające wpływ na "radość z jazdy".Per analogia przywołam tu różne klocki hamulcowe. Jedne z nich są super a inne beznadziejne pomimo tego,że jedne i drugie spełniają normy i mają certyfikaty dopuszczające je do obrotu. Po prostu jedne spełniają minimum norm a inne znacznie poza te minimum wykraczają.
Nie przyjmuj bezkrytycznie wszystkiego co próbują Ci wtłoczyć do głowy białe kołnierzyki na szkoleniach. Dokonasz właściwych wyborów posiłkując się informacjami z różnych dostępnych źródeł. A te pozaoficjalne źródła podają ,że w niezliczonych przypadkach tarcze hamulcowe gną również bez wyraźnej przyczyny...
Co miałeś na myśli pisząc o "dobrze dobranym zestawie'?
A co polecacie lepszego od Oryginalnych ?
ATE dla mnie odpada - złe mam doświadczenia, brembo podobno też na psy zeszło ...
Tylko EBC.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Ja w moich autkach uzywam brembo I ebc
Nigdy nie mialem problemów nawet z piszczeniem, prawidłowa instalacja jest bardzo ważna, jak i docieranie, ułożenie klocków z tarczami.
Nistety 7ki to ciężkie samochody ze skrzyniami automatycznymi Wjec technika jazdy jest tez bardzo istotna, mianowicie jak się zatrzymujemy na światłach to powinnismy wrzucać nasze autka na P gdyż po chamowaniu klocek jest rozgrzany i trzymając autko na chamulcu zostawia to termiczny znak i to wystarczy aby zapoczątkować spiralę która z czasem spowoduje zwichrowanie tarcz.
Laqsss ,
Zauważyłeś na pewno,że nowe klocki i tarcze nie mają powierzchni roboczych obrobionych na gładko. Taki sposób obróbki jest zamierzony,bo zapewnia błyskawiczne "dotarcie się" współpracujących ze sobą elementów.W związku z tym jakieś specjalne "zaklęcia" i nadzwyczajna ostrożność z nowymi hamulcami wg mnie to lekka przesada. Jak tarcze będą do kitu to i tak się pogną. Inaczej się rzeczy mają ,gdy zakładamy nowe klocki do używanych tarcz...
Hamulce w samochodach są budowane tak,że podczas hamowania klocek akumuluje ledwie ułamek energii cieplnej ( z racji swojej niewielkiej masy ) w stosunku do tarczy ,więc nawet gdyby jego temperatura była nawet wyższa od tarczy to zaciśnięte klocki podczas postoju , na wzrost temperatury tarczy znacząco nie wpłyną..
I na koniec najważniejsze. Jak wytłumaczyć fakt pogięcia się u mnie po przebiegu ledwie kilku tysięcy km dwóch nowych kompletów ATE ,gdy założone obecnie oryginały BMW takiej wady nie wykazują. Dodam,że tym samochodem jeżdżę tylko ja a tarcze pogięte i te używane obecnie użytkowane są w identycznych warunkach. Nawet zakładał je ten sam mechanik tzn ja..
Zgadzam się z Tobą,że prawidłowy montaż tarcz i klocków jest ważny,choć nie każdemu znany. Napisz więc proszę jak Ty widzisz niuanse prawidłowego montażu tych elementów.Z pewnością wielu czegoś pożytecznego się nauczy..
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 14-11-2013 o 19:59
http://www.iparts.pl/czesc/tarcza-ha...150343852.html a takie cosik ?