Strona 24 z 91 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 902

Wątek: Tarcze hamulcowe, które firmy polecacie??

Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1
    Wczoraj dosyc ostro musialem przyhamowac z ok 180km/h do 70km/h i po tym zabiegu bardzo poczulem ze sie pokrzywily tarcze.. Jak lekko nacisnalem na hamulec to bylo bardzo mocne pulsacyjne hamowanie.. Po ok 10km jazdy sie uspokoilo.. Czyzby Zimmermany mi to zrobily czy tylne hamulce ktore sie zbieram wymienic ale cos sie zebrac nie moge..

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Jeżeli czujesz to na pedale nie kierownicy to stawiam na tył - chociaż w ogóle nie powinny się pokrzywić od jednego hamowania.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    No to żywe wieści z dzisiaj - mój ziomek wymienił zestaw na nowy Textar w e46. Okazało się, że nowe tarcze i nowe klocki tak ciasno były wpakowane (tłoczek max cofnięty, a mimo to zestaw wszedł na ciasno), że dosyć mocno zgrzały tarcze i musiał jechać max 100km/h, robiąc przerwy na kontrole co jakiś czas. Jedna tarcza zgrzała się za pierwszym razem do czerwoności i zaczęło śmierdzieć, stąd się kapnął. Szkoda, że dopiero na autostradzie. Wniosek wysnujcie sobie sami i nie piszcie, że mechanik albo montaż lipny, bo każdy, kto to robił wie, że miejsca tam jest na żyletki przy nowym zestawie a każdy zestaw jest zrobiony z określoną dokładnością - czasami na plus, czasami na minus.
    Wybacz ale na prawdę jakoś ciężko mi w to uwierzyć ;) Poza tym widać jaki profesjonalizm zachowany przy montażu skoro zorientował się o tym dopiero podczas jazdy...
    Jeżeli jednak faktycznie taki feler trafił to na jego miejscu zabrał bym w lotka. Osobiście miałem do czynienia z dziesiątkami jak nie setkami tysięcy kompletów i nigdy takiego czegoś nie spotkałem.

Co do miedzi i alu, to naturalne połączenie do powstania korozji, choć w aucie rodziców kiedyś tak posmarowałem i nic się do dziś nie dzieje. Ja smaruję jednak średnicę piasty i szpilki smarem grafitowym. Kiedyś zaniedbałem - nie posmarowałem w Mondeo i ładnie mi to problemu narobiło - urwana szpilka = wymiana całego łożyska, bo nie ma opcji, żeby wybić samą szpilkę. Oczywiście Polak potrafi i sobie nafrezowałem oczko do jej wybicia + musiałem przyszlifować łeb szpilki. Naprawa kosztowała mnie 8zł + 100zł drymel + sporo kombinowania, zamiast 580zł łożysko + robota (mechanik z prasą).
    Nigdy nie smarowaliśmy i nigdy problemu nie było, nigdy też nie spotkałem się żeby był jakiś problem z powodu montażu tarcz na czystą piastę natomiast dziesiątki razy poprawialiśmy wymiane po mechanikach czy serwisach gdzie ten smar został użyty.

Pytanie teraz jak rozpoznać klocki, które się nadają do wierconych tarcz, bo nigdzie nic na ten temat nie znalazłem? Z drugiej strony, trochę materiału w nich musi zostawać, bo przecież po części właśnie po to są nawiercenia - żeby odprowadzać gazy i pył ścieranego klocka. We wszystkich materiałach, jakie znalazłem, podają jednak, że jak chce się zapobiegać fadingowi, to najlepsza jest jednak tarcza nacinana. Wiercone niosą ze sobą niebezpieczeństwa pęknięć i z racji zredukowanej ilości materiału mają mniejszą pojemność. Ogólnie nawiercane tarcze są nieco kontrowersyjne w kwestii ich zalet w relacji do trwałości. Mam takie u siebie - wiercone Zimmermann Sport. Zobaczmy jak się będą zachowywać w trakcie eksploatacji.
    Takie, które są sprawdzone ;) Zimmermann przecież nie powie Ci, że do ich wierconych tarcz masz stosować klocki firmy X czy Y ;) My przetestowaliśmy wszystkie możliwe zestawy i wiem, że spokojnie można zakładać np klocki ATE czy Textar i będzie to chodzić, wiem, że z EBC czy TRW jest bardzo kiepsko i lepiej tego nie łączyć, wiem też, że najlepszym połączeniem są klocki Ferodo lub Zimmermann i takie zalecamy.

Owszem w otworach może pozostawać pył i nie jest to nic dziwnego ale jeżeli te tarcze używasz z odpowiednimi klockami i w sposób taki do jakiego są przeznaczone to podczas szybkiego przelotu na trasie powietrze które dostaje się w wewnętrzną wentylacje przedmucha te otwory.
    Nacinana jest owszem lepsza ale w sportach motorowych, w przypadku aut cywilnych tarcze wiercone są o wiele lepszym wyborem. Gdyby było inaczej to wytłumacz mi dlaczego np Audi w swoich usportowionych modelach takich jak RS4, RS6 czy R8, lub BMW np w M3 czy M5 czy nawet Porsche w 911 i innych stosują właśnie tarcze wiercone Zimmermanna a nie jakieś inne nacinane ? Chyba wiedzą co robią :)

Panowie tarcze są z żeliwa, to się nie krzywi, to co po takim ostrym hamowaniu odczuwasz jako bicie na kierownicy czy pulsowanie pedału hamulca to przegrzanie materiału.

Jeżeli bicie pojawiło się na kierownicy a po 10 km przeszło to znaczy, że tarcze już były utwardzone i przypaiłeś ją jedynie powierzchownie, po kilku hamowaniach zeszklona warstwa została usunięta i wszystko wrócio do normy. Jeżeli pulsowanie bardziej czuć było na aucie czy pedale hamulca to być może to właśnie wina tego tyłu lub też płynu hamulcowego.

Edytuj posty!!
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 12-06-2016 o 10:53

Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Lewian Zobacz posta
    Panowie tarcze są z żeliwa, to się nie krzywi, to co po takim ostrym hamowaniu odczuwasz jako bicie na kierownicy czy pulsowanie pedału hamulca to przegrzanie materiału.

Jeżeli bicie pojawiło się na kierownicy a po 10 km przeszło to znaczy, że tarcze już były utwardzone i przypaiłeś ją jedynie powierzchownie, po kilku hamowaniach zeszklona warstwa została usunięta i wszystko wrócio do normy. Jeżeli pulsowanie bardziej czuć było na aucie czy pedale hamulca to być może to właśnie wina tego tyłu lub też płynu hamulcowego.
    Mam nadzieje ze to tyl..
    Lewian wkrotce mam nadzieje ze odezwe sie do Ciebie i ubijemy znowu targu :)

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka

Lewian ma rację - przegrzana tarcza. Sprawdź teraz, czy przy każdym mocniejszym albo długim hamowaniu Ci zaczyna bić. Ja dokładnie ten przypadek miałem z tylnymi tarczami w Monedo. Przegrzały się i przy lekkim hamowaniu było OK, ale jak kilka razy pod rząd mocniej przyhamowałem , potrafiły bić pod koniec. Tak samo się działo jak zaliczałem długie hamowanie - tarcza im bardziej się nagrzewała, tym bardziej biła.

U mnie niestety ten efekt jak już zaistniał, tak, do wymiany się nie skończył. Nie pomogło nawet bardzo powolne przetoczenie tarcz na maszynie.

Takie, które są sprawdzone ;) Zimmermann przecież nie powie Ci, że do ich wierconych tarcz masz stosować klocki firmy X czy Y ;) My przetestowaliśmy wszystkie możliwe zestawy i wiem, że spokojnie można zakładać np klocki ATE czy Textar i będzie to chodzić, wiem, że z EBC czy TRW jest bardzo kiepsko i lepiej tego nie łączyć, wiem też, że najlepszym połączeniem są klocki Ferodo lub Zimmermann i takie zalecamy.
    Bardziej myślałem, że jest jakieś konkretne oznaczenie tego typu klocków. No, ale skoro nie ma, to trzeba skorzystać z Twoich sprawdzonych zaleceń.

Nacinana jest owszem lepsza ale w sportach motorowych, w przypadku aut cywilnych tarcze wiercone są o wiele lepszym wyborem. Gdyby było inaczej to wytłumacz mi dlaczego np Audi w swoich usportowionych modelach takich jak RS4, RS6 czy R8, lub BMW np w M3 czy M5 czy nawet Porsche w 911 i innych stosują właśnie tarcze wiercone Zimmermanna a nie jakieś inne nacinane ? Chyba wiedzą co robią :)
    Nie wiem, czy Zimmermann, ale fakt - w większości są właśnie wiercone.

Będę musiał u siebie sprawdzić, czy ten pył w otworach jest "luźny", czy twardy i z biegiem czasu mi całkiem zalepi otwory...
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 11-06-2016 o 09:36

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Lewian ma rację - przegrzana tarcza. Sprawdź teraz, czy przy każdym mocniejszym albo długim hamowaniu Ci zaczyna bić. Ja dokładnie ten przypadek miałem z tylnymi tarczami w Monedo. Przegrzały się i przy lekkim hamowaniu było OK, ale jak kilka razy pod rząd mocniej przyhamowałem , potrafiły bić pod koniec. Tak samo się działo jak zaliczałem długie hamowanie - tarcza im bardziej się nagrzewała, tym bardziej biła.

U mnie niestety ten efekt jak już zaistniał, tak, do wymiany się nie skończył. Nie pomogło nawet bardzo powolne przetoczenie tarcz na maszynie.

Bardziej myślałem, że jest jakieś konkretne oznaczenie tego typu klocków. No, ale skoro nie ma, to trzeba skorzystać z Twoich sprawdzonych zaleceń.

Nie wiem, czy Zimmermann, ale fakt - w większości są właśnie wiercone.

Będę musiał u siebie sprawdzić, czy ten pył w otworach jest "luźny", czy twardy i z biegiem czasu mi całkiem zalepi otwory...
    Może warto podczas mycia (najlepiej pod ciśnieniem) wypłukać dobrze tarcze - oczywiście zimne.

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Ale,co by to miało zmienić to płukanie ?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Pawliko
    BMW
    Audi A5 Coupe 2.7 TDI S-line
    Blog
    4

Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    Ale,co by to miało zmienić to płukanie ?
    Wypłukanie pyłu zalegającego w otworach
    Były:
    VW Jetta A2
    Opel Astra G Caravan
    BMW E32 730i[*][*]
    VW Passat B5 Variant
    BMW E38 728iA
    BMW E39 535iA
    Audi A3 8P 2.0T++
    Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
    BMW E91 318d+
    VW Phaeton 3.2
    Astra GTC OPC Line
    Mercedes CLK W209 200K lift
    BMW E90 320dA 177KM 08'

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Głupi to nie jestem i to jest raczej wiadome, że chodziło o wypłukanie pyłu z otworków ale to tak naprawdę nic przecież nie zmieni prócz wyglądu.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    Na pewno nie zaszkodzi taka praktyka, byle tego nie robić na mocno rozgrzanych hamulcach ;)