Ja już mam pare lat wiercone Zinermany tył + przód.Wg.mnie to najlepsze tarcze jakie miałem.Miałem orgin,textar,bosch i wszystkie siadały.Chodzi mi o przody.Do tego mam pozakładane ceramiczne klocki.Zero pylenia,super hamują.
Ja już mam pare lat wiercone Zinermany tył + przód.Wg.mnie to najlepsze tarcze jakie miałem.Miałem orgin,textar,bosch i wszystkie siadały.Chodzi mi o przody.Do tego mam pozakładane ceramiczne klocki.Zero pylenia,super hamują.
było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si
Nie ścierały się szybciej? nic złego się nie działo? ogólnie producent odradza zakładanie klocków ceramicznych do wierconych tarcz
Kiedyś to czytałem chyba na stronie Jurid i gdzieś tam. A teraz tak na szybko znalazłem na auto-swiat :
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...amowaniu/0rx4z
"Należy stosować wyłącznie tarcze gładkie,najlepiej JURID. Nie należy stosować nacinanych ani nawiercanych tarcz ponieważ te rozwiązania mają na celu ograniczenie lub wyeliminowanie zjawiska fadingu, które nie powstaje przy zastosowaniu klocków ceramicznych JURID więc używanie takich tarcz jest bezcelowe tym bardziej ,że takie tarcze przyśpieszają zużywanie się klocków hamulcowych, głośniej pracują i są zazwyczaj droższe."
Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 09-02-2016 o 19:25
Nic złego sie niedzieje.A jeździć na zwykłych klockach ?????? Nie widze tego.Lubie ostrą jazde i pylenie klocków zawsze mnie dobijało.Podstawa to czyste koła.Może ciut głośniej jest jak z 250 hamujesz do 100 na autobanie.Ale to nie problem.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si
o to mi chodziło czy nic się nie dzieje i czy nie widać faktycznie dużego zużycia klocków. W takim razie git :) mam zimmermanny sport ale właśnie zwykłe klocki no i faktycznie pylenie jest większe niż miałem gładkie tarcze. Następnym razem chyba też założę ceramiczne mimo zaleceń producenta aby tego nie robić ;)
Polecam z całą odpowiedzialnością tarcze ZIMMERMANN! Wymieniłem ich ludziom już około 100 kompletów i nie miałem żadnej reklamacji. Bardzo dobra jakość i jeszcze lepsza cena! Nawet przy 6.0 V12 dają spokojnie radę! POLECAM!!!
z tarcz jestem mega zadowolony i tu nie ma żadnego ale :) jedynie te pylenie klocków bywa męczące :/
lysy106 skoro tyle ich założyłeś to powiedz jakie klocki do nich polecasz :> i jakbyś się mógł ustosunkować do zaleceń producenta klocków ceramicznych, który jednak nie zaleca ich do tarcz wierconych. Z chęcią pozbieram informacje na przyszłą wymianę :)
Po pierwsze nie wierz nigdy w tego typu artykuły z takich gazet - zero obiektywizmu, to za co zapłacisz to opublikują także jeśli będziesz miał kaprys to bez większych klopotów w kolejnym numerze może na okładce być info, że marian_wrc ropoczął produkcję tarcz i dostarcza na 1szy montaż dla Lambo
A tak serio to logiczne, że Jurid robiąc reklamę poda takie info bo w ofercie mają tylko tarcze gładkie ;) ATE faktycznie podawało info by nie stosować klocków z dodatkiem ceramiki do tarcz nacinanych (ATE PD). Klocki te mają nieco bardziej miękką mieszankę od tradycyjnych i na takich tarczach szybko znikają, btw - nacinane tarcze to dość kiepski pomysł do cywilnego auta. Z tarczami wierconymi spokojnie tego typu klocki można stosować - nie ma żadnych przeciwwskazań, za to jest coraz większe grono użytkowników którzy chwalą takie połączenia.
Miałem okazję również trochę tego montować, obstawiam, że jakieś kilkanaście tysięcy no może ciut więceji klockami, które najlepiej spisują się jeżeli chodzi o skuteczność (bo chyba o to tu chodzi ?) są klocki Ferodo lub Zimmermann.
Ja dla przykładu zawsze miałem ATE ceramic.Byłem i jestem zadowolony.Ostatnio na tył założyłem textar lub jurid ceramic.Mam uczucie że są lekko twardsze od ATE i po umyciu auta rano jak ruszam do tyłu z garażu to popiskują sobie.Ale tylko po umyciu auta jak ruszam następnego dnia.