Pokaż wyniki od 1 do 10 z 902

Wątek: Tarcze hamulcowe, które firmy polecacie??

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    @Miro i @HTN wytłumaczcie mi skąd biorą się siły i jakie mają przyłożenie, że wibracje występują podczas hamowania, a w trakcie normalnej jazdy nie? Jeżeli tarcza jest zwichrowana to bicie powinno być odczuwalne także podczas normalnej jazdy. Podczas hamowania klocek trze o tarczę i siła tarcia ma kierunek równoległy do kierunku jazdy, a nie prostopadły, więc co wzmacnia/powoduje bicie? Ja nadal uważam, że szukanie nie tam gdzie trzeba.
    Kiedy nie hamujesz, to tłoczek się cofnie i nie czujesz wibracji.

Bardziej zastanawiające jest dlaczego bije, jak się lekko hamuje, a nie bije, jak się hamuje bardzo mocno. Odkształcenie tarczy np. 0,1mm niest niwelowane przez odkształcenie tarczy, która bardzo mocno pracuje mechanicznie , jak jest mocne hamowanie. Jeśli natomiast hamujesz delikatnie, to np. do prędkości 80km/h tłoczek daje radę płynnie się przesuwać - nie ma bicia. Jak jest prędkość np. 110km/h, to tłoczek nie daje rady pływać i przez to czuć wibracje lewa/prawa na kierownicy. Z kolei przy bardzo wysokich prędkościach i przy lekkim biciu trzeba mocniej depnąć, żeby poczuć wibracje, choć ich amplituda będzie tak częsta, że mniej odczujemy bicie na kierze.

Kierunek bicia jest prostopadły do osi auta, stąd czuć wibracje; podobnie zresztą, jak przy niewyważonym kole. Niewyważone koło daje o sobie znać też przy większych prędkościach, a po przekroczeniu pewnej wyższej prędkości amplituda jest tak wysoka, że nie czujesz wibracji. Podobnie przekłada się to na problem bicia tarcz.

Cytat Zamieszczone przez lukassolski Zobacz posta
    Mechanik mi tłumaczył ze tarcza jest przegrzana w jednym miejscu i podczas hamowania jest bardzo gorąca i to miejsce będzie biło bo materiał sie nie rozszerzy tak samo. Trzeba by było zmierzyć bycie na gorącej tarczy jakoś.
    Ja przerabiałem dwa rodzaje bicia:
    1. Przegrzana tarcza: bije dopiero jak się nagrzeje i powoduje to fakt, że tarcza się bardzo nierówno odkształca się jak jest bardzo nagrzana - najczęściej występuje bicie od płaszczyzny przylegania, czasami różnica grubości.
    2. Zwichrowanie, które ma odkształcenie, które nie zmniejsza się ze spadkiem temperatury.

Pamiętajmy o jakich wartościach piszemy - dziesiątki mm!
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 17-07-2017 o 18:29

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Kiedy nie hamujesz, to tłoczek się cofnie i nie czujesz wibracji.

Bardziej zastanawiające jest dlaczego bije, jak się lekko hamuje, a nie bije, jak się hamuje bardzo mocno. [...]
    Bo to nie tarcza ;)

Pamiętajmy o jakich wartościach piszemy - dziesiątki mm!
    No właśnie. Jak to jest, że podobne wibracje powoduje kilku lub kilkunastogramowe niedoważenie koła na o wiele większym promieniu i o wiele większym przesunięciu osiowym? Tarcza jest dużo lżejsza od felgi i do tego dużo mniejsza.

Ja bym powiedział, że bicie tarczy podczas hamowania to prędzej na pedale hamulca powinno być czuć ;)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    Jeśli natomiast hamujesz delikatnie, to np. do prędkości 80km/h tłoczek daje radę płynnie się przesuwać - nie ma bicia. Jak jest prędkość np. 110km/h, to tłoczek nie daje rady pływać i przez to czuć wibracje lewa/prawa na kierownicy.
    A co w takim razie dzieje się w tym momencie z płynem ? To ciśnienie, które wtedy panuje w układzie pozwala na płynne przesuwanie się tłoka ? Nie sądzę

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    Ja bym powiedział, że bicie tarczy podczas hamowania to prędzej na pedale hamulca powinno być czuć ;)

Bicie niewyważonego koła a bicie od tarcz to zupełnie co innego, nie porównuj tego ;) Tarcze jak trafisz niewyważoną dynamicznie to wtedy masz bicie odczuwalne właśnie podczas jazdy i takie bicie można porównać do tego pochodzącego od niewyważonych kół. Bicie z którym boryka się tu wiele osób to przegrzane tarcze co skutkuje zrywaniem tarcia w parze tarcze/klocek lub różnice w grubości tarczy których nie ogarnia szczelina technologiczna.

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i

Cytat Zamieszczone przez Lewian Zobacz posta
    [...] Bicie z którym boryka się tu wiele osób to przegrzane tarcze co skutkuje zrywaniem tarcia w parze tarcze/klocek lub różnice w grubości tarczy których nie ogarnia szczelina technologiczna.
    To brzmi sensownie. Wtedy faktycznie mogą wytworzyć się jednostronne przeciążenia, które zaczną "szarpać" kierownicą.

Po wielkich bojach u mnie pozostało tylko jedno bicie. W przedziale 70-80km/h przy wychodzeniu z lekkich zakrętów, gdy prostuję kierownicę, odczuwam wyraźne bicie, które ustępuje w momencie wyprostowania kół. HTN chyba kiedyś wspominał, co to powoduje.