Witam. Jak w temacie.. Często przerabiam temat hamulców w BMW i z doświadczenia które marki polecacie? TRW, ATE czy może OE BMW??
Witam. Jak w temacie.. Często przerabiam temat hamulców w BMW i z doświadczenia które marki polecacie? TRW, ATE czy może OE BMW??
ATE bądź ZIMMERMANN - mam u siebie i bardzo dobrze się sprawują
BMW - radość z jazdy!
Kolego teraz z tarczami jest masakryczny problem...
Kupowałem ostatnio zarówno Bosha i ATE. ATE dostałem seryjnie krzywe. Bosh pojeździł miesiąc i też się pokrzywił.
Teraz nie ważne jaka firma bo co z tego że na pudełku będzie ATE, BOSH czy coś innego jak tarcze i tak są produkowane w Chinach.
Wszystko zależy od szczęścia na jaki materiał trafisz. Kolega ostatnio kupił chińszczyzne firmy No Name i cieszy się jak głupi, bo wszystko chodzi jak w zegarku.
Produkcja tarcz zeszła na psy - kiedyś nie było takiego problemu. W dzisiejszych czasach co drugie auto ma problem z telepiącą kierownicą przy hamowaniu - problem to właśnie krzywe tarcze.
Jednego dobrego produktu którego możesz być pewien to ori tarcze z serwisu.
Pozdrawiam
Czytałem ostatnio artykuł o tarczach bosch-a ....Masakra jakaś, tarcze pękają jak słabe condomy....
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Słyszałem, że ATE podobno=OE BMW i oba przypadki są produkowane w odlewni żeliwa BUREDUS w Niemczech. Na temat TRW słyszałem, że jeden z lepszych zamienników. BOSCH ma fabryki w Afryce... a, żeby jakiekolwiek inne marki były robione w chinach to pierwszo słyszę.
Swoja 730d kupiłem z tarczami świeżo po wymianie na ATE to zobaczymy jak się sprawdzą, a w garażu mam komplet nowych TRW- jakby ktoś potrzebował ;p
Panowie.. Chiny nie są czymś złym. Przez wszystkie lata nauczyli się i mają takie technologie o których prędko nie usłyszymy. Światowa produkcja jest praktycznie uzależniona od nich. W tarczach liczy się przede wszystkim stop metalu oraz proces wytwarzania, a nie gdzie są produkowane.
założyłem do ojca e39 tarcze zimmermann 324 mm czyli takie same jak do 740 i się pokrzywiły po 2 tys km a przez pierwszy tysiąc jeżdżone było hamując bardzo delikatnie żeby się dotarły, z mojego doświadczenia jest tak: Ate w e39 296mm pokrzywiły się a klocki tez były ate, zimmermann się pokrzywił, jakieś chinole wytrzymały z dobre 60 tyś potem dojechałem je w drodze z Monachium do Krakowa w e39 zaczęły buczeć, zostaje chyba tylko ori bmw mam takie w x5 mają 60 tys bo auto ma 111000 od nowości i miało zmieniane tarcze w aso tam są tarcze tez 324 mm. Słyszałem że dla bmw tarcze robi właśnie buredus. Cały komplet tarcz w aso nie jest kosmicznie drogi bo bez zniżek wychodzi jakieś 330 zł za szt do 740(324 mm). Drogie są klocki ok 450 zł za komplet na przednią oś.
są też dostępne za przystępną cene tarcze i klocki BREMBO, kumpel wprawdzie kupił do nowego ducato ale dał za tarcze 70 zł za sztukę i 210 za klocki. Może za tym kompletem warto się obejrzeć
BMW - radość z jazdy!
U mnie ATE pogiely sie, co prawda po 30 tyś.
Zimmermany nawiercane w e46 wygiely mi sie po 10tyś.
W A8 mialem EBC nacinane i za chwile to samo bede zakladal do e65.
Cena wysoka ale polecam.