Strona 27 z 91 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 902

Wątek: Tarcze hamulcowe, które firmy polecacie??

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    Cytat Zamieszczone przez charzun Zobacz posta
    Mi Zimmerman Sports pokrzywil sie po ok 4tys km. mierzone czujnikiem zegarowym odchylki w granicach 0,06mm. Podczas hamowania miedzy 120km/h a 80km/h strasznie trzesie chyba ze docisne pedal hamulca naprawde mocno wtedy nie jest tak odczuwalne. Zawieszenie 100% bez luzow i taka sama sytuacja z tymi samymi tarczami i klockami w e60.
    W e60 pokusilem sie przetoczyc tarcze i poprawilo sie w 95%. Jest bicie ale minimalne.
    A co na reklamacji powiedzieli ? Od tak Ci się z tarczą nic nie stanie, jeżeli jest wadliwa to od nowości a potem to już różne mogą być przyczyny. Obstawiam, że po prostu przegrzane tylko teraz pytanie dlaczego czy w układzie coś nie tak, może blokowało coś a może tak jak kolega napisał coś nie tak z zawiasem chociaż tego bym się raczej nie czepiał.

Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    Charzun skoro zmienianie tarcz, przetaczanie itp nie pomaga, to obstawiam, że masz luzy w zawiasie. Też mi brechą nic nie znaleźli, a jednak po wymianie kompletu wahaczy bicia zniknęły.
    W e60 przetaczanie pomoglo, a w e65 jeszcze nie toczylem lecz przymierzam sie do tego ;)
    Dziwi mnie tylko fakt ze setne milimetra robia taki trzepot na kierze.
    Prawie jak w tym filmiku: (30s)

Ostatnio edytowane przez charzun ; 05-10-2016 o 09:13

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    Przetaczanie na aucie ?

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Ja przetoczyłem hmm w lipcu chyba !? I do dzisiaj jest dobrze. Ale tarcze na aucie juz były kilkanaście tyś km . Ogólnie nie wierze w takie cuda ale tym razem sie miło zaskoczyłem.

Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Lewian Zobacz posta
    Przetaczanie na aucie ?
    Na tokarce. W uchwyt tokarki mocowana byla piasta a do piasty przykrecona tarcza, w ten sposob mozna bylo idealnie rowno ustawic na czujnik.
    Sama tarcza w tokarke wlozona miala w miejscu otworow do srub odchylki 0,02mm dlatego przyszedl pomysl z piasta.
    Tak czy siak pomoglo.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    Czyli wychodziło by na to, że sama w sobie tarcza jest ok a odchyłka pochodzi od innego elementu i na tokarce została zniwelowana ale jeżeli to zawias to może powrócić.

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka

0,06mm i bije kierą? To ciekawe, bo podobno dopuszczalne bicie to 0,05mm. Przecież bicie na poziomie 0,06m, to pół kartki papieru. Przy tak dużej tarczy, po zamontowaniu naprawdę trudno, żeby bicie było 0,00 - jest to fizycznie niemożliwe, tym bardziej, że powierzchnie mają określone swoje bicie i nigdy nie wynosi 0,000 - piasta ma swoje (A), tarcza ma swoje (B) i zawsze się to w jakimś stopniu kumuluje (w najgorszym przypadku sumuje się A+B w najlepszym A-B). Dochodzą do tego znaczne bicia z racji wibracji przy hamowaniu wynikających z określonej nieidealnej sztywności zawieszenia/maglownicy i bicie wielkiej felgi + opony, która jest wyważona najczęściej z dokładnością 5g. Moim zdaniem nie możliwe jest, żeby 0,06mm na tarczy objawiało się to na kierownicy. charzun, może się mylę, ale logicznie nie ma to sensu, żeby tak mała wartość dawała takie efekty.

Ja u siebie z ciekawości zmierzę w weekend, to napiszę ile u mnie wyszło.

@Lewian, gdzie zamieściłeś tą instrukcję, bo pod wyrazem "Tu" nie ma linka. Czy może miałeś na myśli "Tu" w sensie "na forum"? Jeśli tak, to gdzie, bo szukałem i nie mogę namierzyć.

Ja w swoim samochodzie przerobiłem trzy opcje kiedy bije mi kiera - krzywa tarcza (u mnie była już zbyt cienka), wahacze "banany" wybujane i niewyważone koła (dwie wulkanizacje mi schrzaniły, trzecia dopiero zrobiła to właściwie - polecam doważanie na aucie).
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 06-10-2016 o 18:51

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    A miernikiem zegarowym mierzyłem i wychodziło mi 0 ! A i tak biło :D Podobno mierzyć trzeba jak najlbiżej środka,a ja mierzyłem po środku. Tak czy siak coś tak przetoczyli i jest git.

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Ja w swoim samochodzie przerobiłem trzy opcje kiedy bije mi kiera - krzywa tarcza (u mnie była już zbyt cienka), wahacze "banany" wybujane i niewyważone koła (dwie wulkanizacje mi schrzaniły, trzecia dopiero zrobiła to właściwie - polecam doważanie na aucie).
    Robiłeś w Rajhu, czy tam gdzie Ci podałem :) ??

Się powtórzę: po mojej przygodzie, obstawiam, że kolega Charzun ma luzy w zawiasie, które niekoniecznie są zauważalne na podnośniku, czy szarpakach. Przy hamowaniu z prędkości 120km/h na zawieszenie działają znacznie większe siły niż na szarpakach :)

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez Aldik Zobacz posta
    A miernikiem zegarowym mierzyłem i wychodziło mi 0 ! A i tak biło :D Podobno mierzyć trzeba jak najlbiżej środka,a ja mierzyłem po środku. Tak czy siak coś tak przetoczyli i jest git.
    Janku jak mogłeś mieć 0 jak nigdy nie ma 0,nawet nowiutka. Następnie to mierzy się na środku bieżni tam gdzie klocek przylega . A naprawdę co mnie dziwi ,że skoro było załóżmy te "0" to co oni tam przetoczyli ,ze teraz nie bije ?????? Co wy tam pijecie w tych Kattowitz ?????
    P.S. Gdzieś Ty był jak Cię nie było ???