Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 21 do 30 z 43

W±tek: Problem z nierówn± prac± silnika na wolnych 740i

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e38 740iA M62b44
    Sk±d
    malopolska
    hej, dokonalem jeszcze wymiane oringow na rurkach od odmy pod kolektorem, oringow wtryskow benzynowych, dalem nowy komplet dla pewnosci pod kolektor ssacy dla. wymienilem rowniez na nowy czujnik polozenia walka z aso bo tamten walil bledami. po skasowaniu bledow i adaptacji przejechalem ok 20km i blad zosta tylko od temostatu nr 139. caly dolot mam na nowych uszczelkach, kazdy oring gumka uszczelka. po tych wymianach nie chcial bardzo chodzic poki nie skasowalem adaptacji wiec pewnie cos to dalo bo mu sie zmienily warnki pracy, tak to rozumuje.efekt jest taki ze chodzi troche rowniej ale nadal bez szalu, na gazie najgorzej na 5cyl na 1/2, 3/4skali czasem poza i 7 czasem 200-300, na pb 7 i 8 dochodza do polowy, na fotelu czuc rytmiczne uderzenia/ drgania od silnika, podczas jazdy bajka brak problemow. zamierzam odpiac calkowicie gaz zeby wykluczyc swirujacy sterownik lpg, moz zamienie miejscami sondy lambda lub wkrece stara na probe. na innym forum koles mi pisal ze na swiecach czteroelektrodowych vline30 ten silnik nie bedzie dobrze chodzil na gazie zwlaszcza na starych cewkach i proponowal mi jednoelektrodowe chyba bosch lub denso z ustawiona inna przerwa niz fabrycza aby lepiej pracowal na lpg. nie wiem jak sie na to zapatrywac bo sie pozniej okazalo ze handluje na allegro czy ma sklep i chcial 220zl za komplet.w sumie brak wiecej pomyslow:( jak sie objawia zatkany katalizator, jak to sprawdzic? przy tej pogodzie "dymi" rowno z dwoch kominow. pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez balcer ; 06-12-2013 o 23:38

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    co do b³êdu 139 przeczysc styki termostatu i wtyczke i zabezpiecz - lubi± sniedziec

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory

Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    co do b³êdu 139 przeczysc styki termostatu i wtyczke i zabezpiecz - lubi± sniedziec
    Dobrze mówisz shebi, ostatnio robi³em to u siebie.

balcer, a masz dobrze ustawion± instalacjê LPG? Mo¿e zestrój j± na tip top z dodatkowymi sondami w wydechu (jedyne co to aura raczej nie pozwala na ostr± jazdê, z butowaniem na ¿±danie).
    Czy instalacja lpg jest mo¿e podpiêta pod sondy?

Co do ¶wiec V-Line 30 to w M62 mia³em identyczne i zmieni³em na takie same. Zadowolony jestem w pe³ni (lpg na pok³adzie). Wg mnie nie ma sensu i¶æ w kierunku ¶wiec lpg.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e38 740iA M62b44
    Sk±d
    malopolska
    shebi, styki czyscilem i sprawdzalem przewod, jest ok ale blad wywala narazie to olewam. wczoraj posmigalem po miescie i jest taka sytuacja ze czasem trzesie jak stoje na swiatlach czasem nic nie czuc. patrzylem na komp i po przejechaniu 120km adaptacje wszystkie zostaly na zero az dziwne, chyba ze za malo jeszcze przejechalem od skasowania. i dalej wywalulo mi stukowy bank2 mimo ze go wymienilem. ratovnik, chyba mam podlaczone pod sondy bo na oprogramowaniu stag sa podane napiecia lambda, ale musze popytac gazownika. teraz planuje wylutowac calkowicie lpg z wiazki silnika i posmigac na benzynie zobaczyc co to da i jak bedzie pracowal motor. co do tych swiec to nie chodzilo mi o to ze sa specjalnie d lpg tylko ze ma niby lepiej pracowac na nich na starych cewkach, a sa to zwykle jednoelektrodowe ze zmniejszona przerwa. zreszta jak zmienialem swiece i cewki stronami to mialem taka sytuacje ze na stronie od kierowcy wogole nie pracowal jeden cylinder na swiecy, ktora pi stronie pasazera nie sprawiala problemow, badz tu madry

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    E38 M60B40 Manual
    Sk±d
    Mielec
    A sprawdza³e¶ kompresie na cylindrach? Mo¿e na którym¶ jest niska to mo¿e spowadowaæ takie obiawy jak ty masz ???
    Ostatnio edytowane przez bawarczyk88i ; 08-12-2013 o 20:42

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    hmmm ze ¶wiecami to bym za bardzo nie kombinowal, albo te co powinny byæ oryginalnie albo LPG1 (mam u jest ok), bo jak kiedy¶ mia³em podobn± kombinacjê jak ty to jednak idealnie nie by³o na wolnych (wcze¶niej mia³em irydowe bkr6eix bodaj¿e), choæ ogólnie podej¶cie z mniejsz± przerw± do gazu teoretycznie s³usznym jest, bo ciê¿ej go zapaliæ (wy¿sze napiêcie trzeba)

a co do termostatu to obserwuj temperaturê,(tylko rzeczywist± a nie ta z zegarów) i jak masz w okolicach 115-118 to raczej termostat padniety, nowy w ASO kosztuje ko³o 350-400. ....a skoro wyrzuca b³êdy to pewnie walniety, no chyba ze gdzie¶ indziej co¶ nie ³±czy

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Moja rada - od³±cz instalacjê lpg od sond. Niech ona ich mnie bierze pod uwagê. Jak pojawi± siê zak³ócenia, albo zak³ócenia przez lutowanie, albo po prostu jedna z sond zacznie powoli padaæ to zaczn± siê kwiatki z gazem... Zestrój to na sztywno (ale nie klikaj±c i ustalaj±c mapki...).
    Zrób porz±dek na benzynie, aby pó¼niej to lpg ustawiæ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e38 740iA M62b44
    Sk±d
    malopolska
    wczoraj sprawdza³em kompresje jest w okolicach 14-15mpa tak powiedzia³ mi mechanik ¿e zdrowy motor jak dzwon. Termostat to raczej nie problem bo trzyma temperaturê 105-108st wg inpy, ma uszkodzon± t± czê¶æ elektroniczn± ale mechanicznie dzia³a ok. Sondy równie¿ nowe, 2szt bosch dedykowane, zreszt± nie jest podpiêta pod sondy tak sie dowiedzia³em. Jutro mam jechaæ i odepniemy sterownik od lpg, zmostkuje wszystko tak ¿eby chodzi³ tylko na pb, pokasujê adaptacjê i poje¿dzê, zobaczymy co to da. Dzi¶ znowu strzelanie i pierdzenie z wydechu póki siê nie rozgrza³. Mam jeszcze bl±d zwi±zany z zaworem odpowietrzania baku ale on chyba nie wp³ywa na lewe powietrze i pracê silnika? 98-tankentlueftungsventil. Ca³y czas szfankuje strona od kierowcy, raz siódmy i ósmy, raz ósmy i pi±ty i tak w kó³ko.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    ten b³±d tomo¿e byæ powodowany przez zapchany filtr wêglowy odpowietrzania baku

generalnie to zrób najpierw rzeczy o których komputer ci mówi a dopiero potem bierz sie za inne...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    e38
    Sk±d
    £om¿a
    Balcer u mnie by³y problemy z wolnymi obrotami, sprawdza³em wszystko ¶wiece ,wtryski itd. Okaza³o siê ¿e z separatora oleju idzie jeden wê¿yk podci¶nieniowy na listwê wtrysków a drugi do suszarki u mnie nie ma suszarki wiêc trzeba go by³o za¶lepiæ , po prostu spad³a ta za¶lepka jak my³em silnik niby ma³a rzecz a tak wiele robi³a. My¶lê ze Ci pomog³em.

Podobne w±tki

1. Mam problem z nierówn± prac± silnika
    Przez patryczek1717 w dziale Seria e23
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 28-10-2018, 09:43
  2. [silnik] Problem z prac± silnika po zalaniu paliwa z BP - M70B50
    Przez kubosh w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 01-07-2013, 16:29
  3. Problem z nierówn± prac± silnika
    Przez patryczek1717 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 4