Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 43

W±tek: Problem z nierówn± prac± silnika na wolnych 740i

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e38 740iA M62b44
    Sk±d
    malopolska
    1. Gaz wy³±cz poki nie rozwi±¿esz problemu, nic nie ustawiaj nic nie reguluj bo to nie ma sensu. Najpierw zresetuj adaptacje i przejesz ze 100km na bezynie, zeby nowe benzynowe adaptacje sie ustawily (LTFT), nie wlaczaj juz gazu. Zobaczysz jak bêdzie nastepnego dnia albo za 2-3 dni. Powiedz czy tak robiles?
    Je¿ei kasujesz adaptacje i wtedy ustawiasz gaz od razu to nie pozwalasz na ustawienie sie poprawnych korekt benzynowych LTFT, czyli ustawiasz gaz pod rozregulowany (albo jeszcze nie wyregulowany jak kto woli) silnik benzynowy - trzesawka mocno prawdopodobna. Nie wystarczy wiêc tylko kasowac adaptacji - trzeba zawsze potem poje¼dziæ by ustawi³y siê poprawne.
    dok³adnie tak by³o robione, wy³±czony gaz, skasowanie adaptacji i jazda na benzynie, mo¿e nie 100km ale 50-60 przejecha³em i tak by³o trzykrotnie.

a) Mo¿esz mieæ ¼le dzia³aj±cy jaki¶ wtryskiwacz gazowy, co ci rozregulowuje i pracê na benzynie. Tak tez mia³em raz. Ogarniêty w elektryce gazownik znajdzie zaciskaj±c wê¿e na dzialjacym silniku na gazie i obserwuj±c korekty STFT i tez sprawdzajaac syganly elektrycnze na wtryskach.
    Raczej odpada, niedawno wymieni³em wszystkie na pojedyñcze hana bo jak kupi³em by³y magicjety ktore szybko pad³y po kupnie, wtedy wogóle siê wszystko sypa³o i po wymianie jest duuzo lepiej

b) Mo¿êsz mieæ te¿ jak±¶ badziewn± instalacje jak ja kiedy¶ mia³êm KME i reduktor GOLD i te¿ siê trzês³o, bo ma³o punktów pracy (korekt) mo¿na by³o tam ustawiæ i do tego szybko reduktor siê rozregulowywa³ a przede wszystkim nie trzyma³ równiutko ci¶nienia . Po wymianie na landi renzo i reduktor IG1 (dwustopniowy) auto zacze³o mieæ g³adkie wolne obroty.
    Instalacja wg mojej wiedzy jest wystarczaj±ca stag 300, wtryski hana, mied¼ fi8, dwa reduktory zavoli co¶ tam, gazownik mówi³ ¿e ci¶nienie i inne parametry trzyma dobrze

2. lewe powietrze
    Nie przywiazuj sie do konkretnych cylindrow na ktorych wypadaja zap³ony, bo zawsze na ktorys musi wypa¶æ najpierw, ale nie oznacza to ze tam jest problem, po prostu te cylindry sa "trochê bardziej" z jakiego¶ powodu i ot tyle.
    Psikaj obserwuj±c na kompie wskazania wiêc: wszêdzie wokó³ kolektora dolotowego (a nie tylko wokol cylindow gdzi emasz problem), z ty³u wokó³ odmy, rurki z ty³u , rurka od wspomagania hamulca, wedz tez pod kolektor i tam psikaj , bo nieszczelnosc moze byc od wewn±trz przeciez tez a nie koniecznei od zewn±trz!, pod kolektroem jest tez taka rurka aluminiowa ze sprezyn± (nr 5 http://www.realoem.com/bmw/showparts...55&hg=11&fg=15 ), a pod sprezyn± jest kawalek gumy - tez lubi parcieæ, pêkaæ, a mo¿e któy¶ z oringow tej rurki padl? , dojdziesz tam psikajac tak jakby pod kolektor, tam gdzie ma przerwy albo od przodu od ty³u pod ukosem, dalej obpsikujesz wszelkie polaczenia, kolektor-przepustnica-przeplywka, obpsikujesz miejsca nawiercenia kolektora - tam gdzie wchodz± ruzrki z gazem, to samo przy listwie gazowej - tamtendy tez moze zaciagac lewizne jak cos nieszczelnie jest (masz na tych wszystkich rurkach cybanty?), rurki niskiego cisnienia gazu tez obpsikujesz. Generalnie my¶lisz na zasadzie ktoredy moze siê dostaæ powietrze do silnika by nie bylo zarejestrowane przez czujniki na silniku (czytaj przeplywkê w zasadzie). Powiedz czy tak robiles?
    Na dzieñ dzisiejszy trudno mi powiedzieæ czy by³ wymieniany ten oring na alu rurce która sobie leci do separatora pod kolektorem, poprostu nie pamiêtam. Reszta wszystko nowe z aso, ka¿dy oring za separatorem oleju, separator, uszczelki przepustnicy, z³±cze za przep³ywk± itp dos³ownie wszystko, naczyta³em siê na forum co i jak i wszystkie elementy zosta³y zakupione, tylko nie pamiêtam tego oringa mo¿e mam gdzie¶ rachunek. W jaki sposób wstrzykn±æ ¶rodek do sprawdzania nieszczelno¶ci pod kolektor, aby dotrzeæ do tej rurki aluminiowej? pasowa³a by jaka¶ d³uga s³omka? Wypsika³em jak umia³em ca³y silnik z odpalon± inp± i nic siê nie ruszy³o :(

4. Czujnik po³o¿enia walka rozrz±du - u mnie raczej objawia³o siê to na wysokich obrotach , ciezkie do zdiagnozowania , bo rzadko wyskakuje na kompie, pomimo ze czujnik wadliwy. Podobnie by³o z przep³ywk±.
    Wolne obroty to z mojego do¶wiadczenia z moim autem to problemy z: instalacj± gazow±, lewym powietrzem, ew. ¶wiecami. Z czujnika by¶ raczej nie mial wypadajacych zap³onów o ile dobrze pamietam.
    jako co to z wolnymi nie ma problemów tylko czasami siê podnosz± do pewnego poziomu i nie wiem dlaczego, ogólnie mi to nie przeszkadza. Tylko ¿e zwiêkszy³a siê liczba b³êdow z czujnikiem w roli g³ównej w ostatnim czasie, tak samo stukowy
    6. Uszczelki ktore zmieniales to zostaw raczej, ale wymieñ to czego nie zmianiales (rurke, oringi wszelkie, uszczelki przepustnicy? itp itd.)
    jak pisa³em wcze¶niej nie jestem pewny tylko tego oringa rurki

0. Zak³adamy ¿e komputer gazowy jest sprawny, ale tak na prawdê przy tak du¿ych problemach i przy tym wszystkim co zrobi³e¶ powiniene¶ go odpi±æ, bo jest on wpiêty miedzy komputer benzynowy a wtryski benzynowe. CZyli nawet jak komp gazowy jest wylaczony to wedle mojej wiedzy (albo komputerów gazowych ktore mialem) to synal elektrcyczny do wtryskow benzynowych idzie fizycznie przez niego. Moze byc tak ze wyscia do wtryskiwaczy gazowych sa ok, ale padlo wysjcie do trysku beznynowego! :) Innymi s³owy je¿eli komputer gazowy jest trochê wadliwy (ma np trochê szwankuj±ce wyj¶cia elektrycznie), to bêdziesz mia³ bardzo trudny do zdiagnozowania problem - czyli jak u ciebie. Sprubuj jednak bez tego komputera - czyli wtryski beznynowe podlacz spowrotem do kopmputera benzynowego.
    czyli sugerujesz aby odpi±æ fizycznie sterownik tam gdzie jest wlutowana wi±zka w originaln±?

Jak sa padniete to tez moze byc trzesawka - obejrzyj przebiegi jak wygladaja (nie tylko warto¶ci liczbowe), wykres przebiegu (jego ksztalt) powie ci w jakim stanie sa lambdy. Jezeli lambda nie reaguje na zimnym to moze miec tez sam± grzalke spalon± (tez mialem tak) i poki sie nie rozgrzeje spalinami bedzie trzesawka na silniku. TRzesawka bedzie bo padniêta lamda powie daj wiecej powietrza lub paliwa ni¿ w rzeczywisto¶ci jest potrzebne.
    Sondy mam nówki sztuki boscha, dedykowane wiêc raczej odpada, szybko zaczynaj± pracowaæ po odpaleniu w tym samym praktycznie czasie wiêc raczej grza³ki ok, du¿o szybciej ni¿ stare które wymieni³em. Nie mam b³êdów zwi±zanych z nimi.

ogólnie to mi siê wydaje ¿e albo jaki¶ czujnik wali w gumy albo te lewe powietrze mi robi zapl±tanie. Jak wspomnia³em w pierwszym po¶cie by³ okres ¿e silnik chodzi³ jak ksi±¿ka pisze, poprostu idealnie, wtedy mia³em tylko b³±d od termostatu. Potem zaczê³y siê schody. Teraz na zimnym silniku jest ostra trzêsawka, wyjadê na drogê i przy 120km/h czujê jakbym jecha³ na kwadratowych ko³ach. Po rozgrzaniu ustêpuje. Mo¿e by test szczelno¶ci przeprowadziæ na zimnym silniku?
    Ogólnie wielkie dziêki za zainteresowanie tematem, naprawdê :) pozdro
    Ostatnio edytowane przez balcer ; 31-10-2013 o 20:42

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    tak najlepiej na zimnym!!!! po nocy!

u mnie z lewym by³o tak ze na zimnym by³a dziura która na ciep³ym sie uszczelniala (jakies uszczelki sie rozszerzaly pod wp³ywem ciepla) i wszystko by³o ok

trochê dziwne ze przy tych 120km/h ci te¿ trzêsie...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Mat88
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta

u mnie z lewym by³o tak ze na zimnym by³a dziura która na ciep³ym sie uszczelniala (jakies uszczelki sie rozszerzaly pod wp³ywem ciepla) i wszystko by³o ok

Tak± przyczynê mog± powodowaæ wtryskiwacze benzynowe lub KOSTKI od zasilania wtryskiwaczy. Ja w³a¶nie to przerabiam, ogólnie jest tak ¿e jak go na zimnym odpalam to nie otwieraj± siê wtryskiwacze prawid³owo ale jak przejadê siê troszkê to ci¶nienie je otwiera mocniej i auto siê nagrzewa a wiadomo ¿e na ciep³ym auto mniej przetacza paliwa przez wtryskiwacze. Mam jeszcze tak± wkurzaj±c± przypad³o¶æ ¿e na 6 cylindrze potrafi wypadaæ zap³on na ciep³ym lub w jakich¶ nieoczekiwanych momentach na ¶wiat³ach od tak. D³ugo siê z tym bawi³em i przemili panowie w serwisie na saskiej kêpie postawili diagnozê ¿e nie pracuje dobrze wtryskiwacz wiêc go wymienili na nowy ale to nic nie da³o bo po jakim¶ czasie znów ten sam problem (Po prze³±czeniu na LPG korekty pracy cylindrów siê uspokajaj± i 6 cylinder pracuje OK). Wiêc którego¶ piêknego niedzielnego dnia zajrza³em sobie do wi±zki elektrycznej wtrysków.... poogl±da³em sobie ca³e z³±cza i dochodzê do wniosku ¿e to te kostki nie stykaj± dobrze na blaszkach i od wibracji silnika na ¶wiat³ach wtrysk traci kontakt elektryczny i przestaje podawaæ paliwo a potem to ju¿ z górki wypadanie zap³onu etc. Robi³em jeszcze tak, kiedy wystêpowa³ b³±d to wyci±ga³em listwê dogina³em lekko blaszki w kostkach wtyrkiwaczy i zapina³em z powrotem i to pomaga³o na jaki¶ czas.

Silnik szczelny (Lambda integrator = 1, kiedy nie wypada³ zap³on). Podniesione ¶rednie spalanie.
    Ostatnio edytowane przez Mat88 ; 31-10-2013 o 21:52

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e38 740iA M62b44
    Sk±d
    malopolska
    Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta

mo¿e to przez ko³a, nied³ugo przerzucê zimówki i bede widzia³ jak jest na nich, gdzie¶ tam czyta³em ¿e ktos mia³ podobny problem przez pierwsze 2-3km ko³a bi³y i siê uspokaja³o. Jutro mam wolny dzieñ to bede testowa³ jeszcze z tym lewym powietrzem
    Tak± przyczynê mog± powodowaæ wtryskiwacze benzynowe lub KOSTKI od zasilania wtryskiwaczy. Ja w³a¶nie to przerabiam, ogólnie jest tak ¿e jak go na zimnym odpalam to nie otwieraj± siê wtryskiwacze prawid³owo ale jak przejadê siê troszkê to ci¶nienie je otwiera mocniej i auto siê nagrzewa a wiadomo ¿e na ciep³ym auto mniej przetacza paliwa przez wtryskiwacze. Mam jeszcze tak± wkurzaj±c± przypad³o¶æ ¿e na 6 cylindrze potrafi wypadaæ zap³on na ciep³ym lub w jakich¶ nieoczekiwanych momentach na ¶wiat³ach od tak. D³ugo siê z tym bawi³em i przemili panowie w serwisie na saskiej kêpie postawili diagnozê ¿e nie pracuje dobrze wtryskiwacz wiêc go wymienili na nowy ale to nic nie da³o bo po jakim¶ czasie znów ten sam problem (Po prze³±czeniu na LPG korekty pracy cylindrów siê uspokajaj± i 6 cylinder pracuje OK). Wiêc którego¶ piêknego niedzielnego dnia zajrza³em sobie do wi±zki elektrycznej wtrysków.... poogl±da³em sobie ca³e z³±cza i dochodzê do wniosku ¿e to te kostki nie stykaj± dobrze na blaszkach i od wibracji silnika na ¶wiat³ach wtrysk traci kontakt elektryczny i przestaje podawaæ paliwo a potem to ju¿ z górki wypadanie zap³onu etc. Robi³em jeszcze tak, kiedy wystêpowa³ b³±d to wyci±ga³em listwê dogina³em lekko blaszki w kostkach wtyrkiwaczy i zapina³em z powrotem i to pomaga³o na jaki¶ czas.
    tam nie zagl±da³em ale wtedy zawsze jadê ju¿ na gazie wiêc niewiem czy ma to jakie¶ znaczenie
    Silnik szczelny (Lambda integrator = 1, kiedy nie wypada³ zap³on). Podniesione ¶rednie spalanie.
    nie bardzo rozumiem, u mnie lambaintegrator zmienia swoje warto¶ci w czasie bank1 od -3 do 3 za¶ bank drugi ma wiêksz± rozpiêto¶æ, zw³aszcza po skasowaniu adaptacji nawet -11 na tym drugim banku. Znajomy mówi³ ¿e tolerancja jest +/-5% ??

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Warszawa
    Ja patrzê tylko na stechiometriê "Lambdaintegrator bank n" po tym oceniam jaka jest mieszanka czy za bogata czy za uboga te warto¶ci poni¿ej nie patrzê bo ma na nie wp³yw komputer i kondycja sond lambda. Oceniam tylko stechiometriê bo to wystarczy ¿eby siê dowiedzieæ czy silnik jest nieszczelny i w którym rzêdzie cylindrów lej± wtryski b±d¼ nie otwieraj± siê nale¿ycie.

Cytat Zamieszczone przez balcer Zobacz posta
    tam nie zagl±da³em ale wtedy zawsze jadê ju¿ na gazie wiêc niewiem czy ma to jakie¶ znaczenie

nie bardzo rozumiem, u mnie lambaintegrator zmienia swoje warto¶ci w czasie bank1 od -3 do 3 za¶ bank drugi ma wiêksz± rozpiêto¶æ, zw³aszcza po skasowaniu adaptacji nawet -11 na tym drugim banku. Znajomy mówi³ ¿e tolerancja jest +/-5% ??
    Patrz na to jeszcze tak ¿e 1.00 to jest 100% czyli mieszanka powietrze-paliwo s± idealnie wystrojone; parametr 1,05 to jest w³a¶nie ta tolerancja 5%. Co do jazdy na gazie gdyby by³ to problem stricte elektryczny to po prze³±czeniu na LPG mia³ by¶ spokój z danymi cylindrami, czyli tak jak jest u mnie. Co do kostek to mamy podobne tyle ¿e w 4.4 jest z dodatkow± d³u¿sz± os³onk±:
    DLA M52 / M54

DLA M62 i innych V8
    Ostatnio edytowane przez Mat88 ; 01-11-2013 o 11:48

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e38 740iA M62b44
    Sk±d
    malopolska
    na zimnym podlaczylem komputer z inpa zapalilem silnik. psikalem po calym dolocie, uwziolem sie na piaty cylinder psikalem dosc ostro, silnk caly czas pracowal na pb, przelaczylem nao lpg i po chwili w zakladce rough w inpa wywalilo ten 5cylinder w kosmos na ponad 2 tysiace na tej skali, po przelaczeniu na pb wrocilo do normy jak wczesniej. jakie wnioski? sam nie wiem co juz myslec, mam zamiar zamowic 8szt oringow na wtryski pb, dwa na rurki do odmy bo nie pamietam czy wymienialem i nowe uszczelki pod kolektor, zaslepke pod przepustnice. mam nadzieje ze po wymianie bedzie wkoncu ok.

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Warszawa
    skoro na PB dzia³a dobrze to zostaw to i leæ w stronê LPG, proponujê sprawdziæ kondycjê wtryskiwaczy lpg (jak± masz instalacje i wtryski?). Do obej¿enia emulator wtryskiwaczy bo on te¿ niestety potrafi p³ataæ figle przez brak podawania impulsu do otwarcia wtrysków lub do tego ¿e na zimnym na PB lekko rozchylaj± siê wtyrski od lpg i pali dwa paliwa na raz zalewa go i wypadaj± zap³ony.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    wawa(L)mokotów

Pod³±cze siê pod temat, aby nie zak³adaæ nowego. Przy aktualnych temperaturach zdarzaj± mi siê czasami telepanie auta na wolnych obrotach. Np. dzisiaj jad±c do pracy doje¿d¿aj±c do drugich ¶wiate³ zaczê³a siê nierówna praca silnika. Na zewn±trz 6 stopni, wskazówka po za polem niebieskim na te¶cie nr. 7 temp silnika 60 stopni (kilka dni wcze¶niej mia³em podobn± sytuacjê przy 55 stopniach). Obroty nie faluj±. Pó¼niej jest wszystko ok. Dzieje siê tylko tak jak wyje¿d¿am po ca³o nocnym postoju. W sobotê pod³±cza³em INPA b³êdy to sonda lambda bank 2. Na odpalonym silniku przy optymalnej temperaturze silnika mam parametr przep³ywki 15.9 - 16.4 na wolnych obrotach. Wskazania cylindrów to 2 i 7 cylinder maj± warto¶æ miêdzy 20-55. Obroty silnika skacz± miêdzy 695-710.
    Auto stoji w ogrzewanym gara¿u, silnik to M62TU44. Brak LPG

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chytrusek
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    Sam sobie w tre¶ci odpowiedzia³e¶. Skoro INPA pokazuje padniêt± sondê, wymieñ j±. Ja mia³em podobnie, trzês³o czasem, zacz±³ wiêcej spalaæ zarówno na PB, jak na LPG, a INPA pokazywa³a rozjechane adaptacje. Po wymianie sond wszystko wróci³o do normy.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    E38 735i V8
    Sk±d
    Warszawa
    U mnie zasysa³o lewe powietrze. Potem falowanie zaczê³o siê gdy prze³±cza³em na gaz. Winny okaza³ siê reduktor gazu.

Podobne w±tki

1. Mam problem z nierówn± prac± silnika
    Przez patryczek1717 w dziale Seria e23
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 28-10-2018, 09:43
  2. [silnik] Problem z prac± silnika po zalaniu paliwa z BP - M70B50
    Przez kubosh w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 01-07-2013, 16:29
  3. Problem z nierówn± prac± silnika
    Przez patryczek1717 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 4