dok³adnie tak by³o robione, wy³±czony gaz, skasowanie adaptacji i jazda na benzynie, mo¿e nie 100km ale 50-60 przejecha³em i tak by³o trzykrotnie.1. Gaz wy³±cz poki nie rozwi±¿esz problemu, nic nie ustawiaj nic nie reguluj bo to nie ma sensu. Najpierw zresetuj adaptacje i przejesz ze 100km na bezynie, zeby nowe benzynowe adaptacje sie ustawily (LTFT), nie wlaczaj juz gazu. Zobaczysz jak bêdzie nastepnego dnia albo za 2-3 dni. Powiedz czy tak robiles?
Je¿ei kasujesz adaptacje i wtedy ustawiasz gaz od razu to nie pozwalasz na ustawienie sie poprawnych korekt benzynowych LTFT, czyli ustawiasz gaz pod rozregulowany (albo jeszcze nie wyregulowany jak kto woli) silnik benzynowy - trzesawka mocno prawdopodobna. Nie wystarczy wiêc tylko kasowac adaptacji - trzeba zawsze potem poje¼dziæ by ustawi³y siê poprawne.
Raczej odpada, niedawno wymieni³em wszystkie na pojedyñcze hana bo jak kupi³em by³y magicjety ktore szybko pad³y po kupnie, wtedy wogóle siê wszystko sypa³o i po wymianie jest duuzo lepieja) Mo¿esz mieæ ¼le dzia³aj±cy jaki¶ wtryskiwacz gazowy, co ci rozregulowuje i pracê na benzynie. Tak tez mia³em raz. Ogarniêty w elektryce gazownik znajdzie zaciskaj±c wê¿e na dzialjacym silniku na gazie i obserwuj±c korekty STFT i tez sprawdzajaac syganly elektrycnze na wtryskach.
Instalacja wg mojej wiedzy jest wystarczaj±ca stag 300, wtryski hana, mied¼ fi8, dwa reduktory zavoli co¶ tam, gazownik mówi³ ¿e ci¶nienie i inne parametry trzyma dobrzeb) Mo¿êsz mieæ te¿ jak±¶ badziewn± instalacje jak ja kiedy¶ mia³êm KME i reduktor GOLD i te¿ siê trzês³o, bo ma³o punktów pracy (korekt) mo¿na by³o tam ustawiæ i do tego szybko reduktor siê rozregulowywa³ a przede wszystkim nie trzyma³ równiutko ci¶nienia . Po wymianie na landi renzo i reduktor IG1 (dwustopniowy) auto zacze³o mieæ g³adkie wolne obroty.
Na dzieñ dzisiejszy trudno mi powiedzieæ czy by³ wymieniany ten oring na alu rurce która sobie leci do separatora pod kolektorem, poprostu nie pamiêtam. Reszta wszystko nowe z aso, ka¿dy oring za separatorem oleju, separator, uszczelki przepustnicy, z³±cze za przep³ywk± itp dos³ownie wszystko, naczyta³em siê na forum co i jak i wszystkie elementy zosta³y zakupione, tylko nie pamiêtam tego oringa mo¿e mam gdzie¶ rachunek. W jaki sposób wstrzykn±æ ¶rodek do sprawdzania nieszczelno¶ci pod kolektor, aby dotrzeæ do tej rurki aluminiowej? pasowa³a by jaka¶ d³uga s³omka? Wypsika³em jak umia³em ca³y silnik z odpalon± inp± i nic siê nie ruszy³o :(2. lewe powietrze
Nie przywiazuj sie do konkretnych cylindrow na ktorych wypadaja zap³ony, bo zawsze na ktorys musi wypa¶æ najpierw, ale nie oznacza to ze tam jest problem, po prostu te cylindry sa "trochê bardziej" z jakiego¶ powodu i ot tyle.
Psikaj obserwuj±c na kompie wskazania wiêc: wszêdzie wokó³ kolektora dolotowego (a nie tylko wokol cylindow gdzi emasz problem), z ty³u wokó³ odmy, rurki z ty³u , rurka od wspomagania hamulca, wedz tez pod kolektor i tam psikaj , bo nieszczelnosc moze byc od wewn±trz przeciez tez a nie koniecznei od zewn±trz!, pod kolektroem jest tez taka rurka aluminiowa ze sprezyn± (nr 5 http://www.realoem.com/bmw/showparts...55&hg=11&fg=15 ), a pod sprezyn± jest kawalek gumy - tez lubi parcieæ, pêkaæ, a mo¿e któy¶ z oringow tej rurki padl? , dojdziesz tam psikajac tak jakby pod kolektor, tam gdzie ma przerwy albo od przodu od ty³u pod ukosem, dalej obpsikujesz wszelkie polaczenia, kolektor-przepustnica-przeplywka, obpsikujesz miejsca nawiercenia kolektora - tam gdzie wchodz± ruzrki z gazem, to samo przy listwie gazowej - tamtendy tez moze zaciagac lewizne jak cos nieszczelnie jest (masz na tych wszystkich rurkach cybanty?), rurki niskiego cisnienia gazu tez obpsikujesz. Generalnie my¶lisz na zasadzie ktoredy moze siê dostaæ powietrze do silnika by nie bylo zarejestrowane przez czujniki na silniku (czytaj przeplywkê w zasadzie). Powiedz czy tak robiles?
jako co to z wolnymi nie ma problemów tylko czasami siê podnosz± do pewnego poziomu i nie wiem dlaczego, ogólnie mi to nie przeszkadza. Tylko ¿e zwiêkszy³a siê liczba b³êdow z czujnikiem w roli g³ównej w ostatnim czasie, tak samo stukowy4. Czujnik po³o¿enia walka rozrz±du - u mnie raczej objawia³o siê to na wysokich obrotach , ciezkie do zdiagnozowania , bo rzadko wyskakuje na kompie, pomimo ze czujnik wadliwy. Podobnie by³o z przep³ywk±.
Wolne obroty to z mojego do¶wiadczenia z moim autem to problemy z: instalacj± gazow±, lewym powietrzem, ew. ¶wiecami. Z czujnika by¶ raczej nie mial wypadajacych zap³onów o ile dobrze pamietam.
6. Uszczelki ktore zmieniales to zostaw raczej, ale wymieñ to czego nie zmianiales (rurke, oringi wszelkie, uszczelki przepustnicy? itp itd.)czyli sugerujesz aby odpi±æ fizycznie sterownik tam gdzie jest wlutowana wi±zka w originaln±?jak pisa³em wcze¶niej nie jestem pewny tylko tego oringa rurki
0. Zak³adamy ¿e komputer gazowy jest sprawny, ale tak na prawdê przy tak du¿ych problemach i przy tym wszystkim co zrobi³e¶ powiniene¶ go odpi±æ, bo jest on wpiêty miedzy komputer benzynowy a wtryski benzynowe. CZyli nawet jak komp gazowy jest wylaczony to wedle mojej wiedzy (albo komputerów gazowych ktore mialem) to synal elektrcyczny do wtryskow benzynowych idzie fizycznie przez niego. Moze byc tak ze wyscia do wtryskiwaczy gazowych sa ok, ale padlo wysjcie do trysku beznynowego! :) Innymi s³owy je¿eli komputer gazowy jest trochê wadliwy (ma np trochê szwankuj±ce wyj¶cia elektrycznie), to bêdziesz mia³ bardzo trudny do zdiagnozowania problem - czyli jak u ciebie. Sprubuj jednak bez tego komputera - czyli wtryski beznynowe podlacz spowrotem do kopmputera benzynowego.
Sondy mam nówki sztuki boscha, dedykowane wiêc raczej odpada, szybko zaczynaj± pracowaæ po odpaleniu w tym samym praktycznie czasie wiêc raczej grza³ki ok, du¿o szybciej ni¿ stare które wymieni³em. Nie mam b³êdów zwi±zanych z nimi.Jak sa padniete to tez moze byc trzesawka - obejrzyj przebiegi jak wygladaja (nie tylko warto¶ci liczbowe), wykres przebiegu (jego ksztalt) powie ci w jakim stanie sa lambdy. Jezeli lambda nie reaguje na zimnym to moze miec tez sam± grzalke spalon± (tez mialem tak) i poki sie nie rozgrzeje spalinami bedzie trzesawka na silniku. TRzesawka bedzie bo padniêta lamda powie daj wiecej powietrza lub paliwa ni¿ w rzeczywisto¶ci jest potrzebne.
ogólnie to mi siê wydaje ¿e albo jaki¶ czujnik wali w gumy albo te lewe powietrze mi robi zapl±tanie. Jak wspomnia³em w pierwszym po¶cie by³ okres ¿e silnik chodzi³ jak ksi±¿ka pisze, poprostu idealnie, wtedy mia³em tylko b³±d od termostatu. Potem zaczê³y siê schody. Teraz na zimnym silniku jest ostra trzêsawka, wyjadê na drogê i przy 120km/h czujê jakbym jecha³ na kwadratowych ko³ach. Po rozgrzaniu ustêpuje. Mo¿e by test szczelno¶ci przeprowadziæ na zimnym silniku?
Ogólnie wielkie dziêki za zainteresowanie tematem, naprawdê :) pozdro

Odpowiedz z cytatem