Czy po wymianie lub regeneracji sterownika ABS/DSC nale¿y go zaprogramowaæ lub zakodowaæ??
Czy jest to element czysto mechaniczny i wystarczy zamontowaæ i sru.
Czy po wymianie lub regeneracji sterownika ABS/DSC nale¿y go zaprogramowaæ lub zakodowaæ??
Czy jest to element czysto mechaniczny i wystarczy zamontowaæ i sru.
---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!
Je¿eli by³a sama regeneracja b±d¼ wymiana sterownika o tych samych numerach to nic nie musisz kodowaæ, natomiast przy sterowniku o innych numerach seryjnych musisz zakodowaæ i prawdopodobnie zrobiæ kalibracje czujnika k±ta skrêtu.
Nowy sterownik trzeba kalibrowaæ (w serwisie BOSCHa to zrobi±), stary dokodowaæ do auta.
jak regenerowany nic nie trzeba robic wiem bo regenerowa³em wszystko ¶miga jak nale¿y.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleñców.
Pêdz± na z³amanie karku i wbrew rozs±dkowi...
Czasami a¿ ciê¿ko ich wyprzedziæ...
Przy zmianie sterownika najczê¶ciej konieczne jest dokodowanie i kalibracja czujnika k±ta skrêtu(LWS)
Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms
Rozumiem, odpowiedzi zostan± dla potomnych bo nigdzie nie ma takich dobrych informacji.
Mój sterownik wraca do mnie nieruszony bo okaza³ siê sprawny, a ja mam za to rebus.
Czy zdarza siê, ¿e modu³ DSC siada?
Mia³em 100% dolegliwo¶ci uwalonego sterownika.
Mo¿ecie siê dziwiæ, ¿e tak d³ugo nie odwioz³em samochodu do serwisu ale takie s± wszêdzie terminy :/
Co siê dzieje?
Otó¿, po odpaleniu muszê poci±gn±æ obroty na D do ok 1,5tys i wtedy skrzynia swobodnie, bez szarpania itd wrzuca tryb awaryjny.
Po przejechaniu kilku km i rozgrzaniu auta zaczynaj± siê dziwad³a z ABSem. Raz po raz za¶wiecaj± siê i po kilku minutach gasn± kontrolki ABS lub dzia³aj± liczniki za chwilê nie dzia³aj±... Raz ABS dzia³a za chwilê przy delikatnym hamowaniu peda³ hamulca dr¿y i za chwilê ABS ju¿ nie dzia³a... w kó³ko co¶ siê dzieje, czasami siê pokrywaj± dolegliwo¶ci, pojawiaj± siê bez przyczyny i tak samo znikaj±, jak im siê widzi podczas jednego przejazdu bez gaszenia silnika...
Dzi¶ postaram siê dalej pobawiæ z LiveData i podejrzeæ co jest. Skrzynia chodzi w trybie awaryjnym bo nie widzi ¿adnych danych z czujnika prêdko¶ci na wyj¶ciu, nigdy i wcale ani na D ani na R. Tego jestem pewien, denerwuje mnie to DSC, nie daje mi spokoju bo jak wiadomo jedno z drugim jest powi±zane i do póki nie uporam siê z problemem DSC nie chcê oddawaæ skrzyni do serwisu. Z powodów podstawowych... najbli¿sza jest prawie 100km ode mnie, gdybym mia³ dobry serwis na miejscu auto ju¿ by u nich sta³o.
Ostatnio edytowane przez coboss ; 20-06-2011 o 12:05
---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!
czy robi³e¶ diagnozê komputerow±?? jakie b³êdy??
Je¿eli czujniki ABS masz sprawne to przyjrzyj siê koronkom na piastach. ¦wirowa³ mi podobnie ABS i TSC w E39 (lewy ty³) i skrzynia czasami muli³a, wymieni³em czujnik ABS i ³o¿ysko i od tamtej pory spokój.
Nie wiem czy to Ci pomo¿e, ale ja je¼dzi³em z wyci±gniêtym sterownikiem DSC/ABS (by³ w naprawie: http://telewizor.eu/forum/viewforum.php?f=3 ) i poza ¶wiec±c± kontrolk± trakcji i nie dzia³aj±cym licznikiem prêdko¶ci wszystko by³o w porz±dku(do mierzenia prêdko¶ci u¿ywa³em tomtoma). Skrzynia nie przechodzi³a w tryb awaryjny i normalnie zmienia³a biegi. ¯adne cuda z siê nie dzia³y.
Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 29-07-2015 o 09:19
W e39 530i(2002 rok) skrzynia jedynie zmienia³a biegi przy wy¿szych obrotach(rejony 3-3,5tys.)
Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms