Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: OC automatyczne odnowienie - rezygnacja

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    "Jeśli natomiast kupiłeś samochód z ważną polisą OC, możesz ją kontynuować, ale z chwilą końca okresu ubezpieczeniowego, umowa wygaśnie. Masz też możliwość zrezygnowania z ubezpieczenia zbywcy w dowolnym momencie, podczas gdy stare prawo umożliwiało wypowiedzenie polisy sprzedającego tylko w terminie pierwszych 30 dni od daty sporządzenia umowy kupna/sprzedaży samochodu.".... To fragment z artykułu.
    Cytat Zamieszczone przez PaweliGosia Zobacz posta
    Oc idzie za samochodem i dopuki nowy wlasciciel jej nie wypowie a kupi nową polise w innej firmie to stara leci dalej.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalk

Doświadczony Użytkownik Awatar MC1
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Do Roobs i PaweliGosia. W czasie spaceru do sklepu po butle dla mnie(może być 0,7) :-) możecie zajść do pierwszego lepszego agenta ubezpieczeniowego lub zadzwonić do swojego TU i zapytać się jak to jest....Może u Was w miastach obowiązują inne przepisy hihih. Natomiast sprawa ma się tak. NIE TRZEBA NIC ZGŁASZAĆ!!!!!!!!!! Dzwoniłem do swojej ubezpieczalni w której mam polisę oraz dla potwierdzenia poszedłem do agenta ubezpieczeniowego i też mi to potwierdził....NIC NIE TRZEBA ZGŁASZAĆ jeżeli kupiło się samochód z polisą OC i zawarło ubezpieczenie z nowym TU, poprzednia polisa sama wygaśnie z datą jej zakończenia!!!!!!!! Także chłopaki trwaliście w błędzie ale dzięki mnie zostaliście oświeceni :-))). Pozdrawiam.

BMW
    E65 740D, E71- X6
    Podaj mi telefon do swojego i chętnie zamienię z nim-nią kilka zdań.
    Zobaczymy co powie w sprawie dopłat do polis w przypadku zmiany właściciela.
    Jak powiedział że nic nie trzeba to ...ty nie musisz ...ale inni niech się nad takim agentem zastanowią zanim dostaną kwity z wyrównaniem składek.
    Szczególnie w przypadku polis Direct.
    To że agenci pierdaczą różne rzeczy już się przekonałem, znając przypadki słonych "kar" .

Więc czekam na telefon.

BMW
    Roobs no nie mogę.... myślałem że mi laptop z kolan spadnie jak zobaczyłem twój post......no ale niech Ci będzie 22 469 69 69. Tylko nie opowiadaj tam jakiś nie stworzonych historii tylko naszą historię tzn: kupiłem/eś samochód z polisą OC aktualną poprzedniego właściciela i ubezpieczyłem/eś go u innego ubezpieczyciela na moje dane. Zadaj pytanie czy musisz wypowiadać poprzednią polisę OC czy wygaśnie ona sama i nie musisz nic robić. Sprawdź i zakończmy naszą polemikę bo już nie mam siły...A napijemy się na zlocie :-)

BMW
    E65 740D, E71- X6
    Czy ja mówiłem o tym że musisz wypowiadać polisę? Dwa posty powyżej wkleiłem cytat z artykułu ŻE NIE TRZEBA!!!! Tak czytasz to co piszę:/ Nasza dyskusja dotyczy czegoś kompletnie innego! Rozumiesz co to znaczy :
    - zgłoszenie zmianę właściciela auta? Co za tym idzie, bywają konieczności wypowiedzenia polisy. Nie musisz ale możesz z pewnych względów wypowiedzieć a nawet się powinno zrezygnować z polisy którą się dostało przy zakupie auta.
    Jeśli ktoś uważa że nie chce niech tego nie robi ...natomiast jak ktoś ma wątpliwości i chce usłyszeć DLACZEGO to może do mnie zadzwonić. Dwa zdania i zrozumie o co kaman.
    Ja swój udział w tym temacie i po kilku postach uznaje za bezsensowny :)

BMW
    Masz rację to bez sensu. KONIEC.

Zaawansowany Użytkownik Awatar jareczek256
    BMW
    E38 728i
    I tu Wam podam swój przykład.
    Skończyło mi się oc w mietku 12.10.2013 znalazłem lepszą ofertę i ubezpieczyłem starą zgłosiłem po kilku dniach bo po mimo iż kumpel doradzał ze nie musze nic teraz zgłazać. Otrzymałem nową polise i jest ok i tu moje zdziwienie bo wczoraj tj 22.10 otrzymałem automatycznie przedłużoną starą polise. Jak mnie szlak mało nie trafił . Jak otrzymałem obydwie polisy to zadzwoniłem do starego ubezpieczyciela i koleś mi powiedział ze musze ponowić rezygancję zgodnie z art.28a czyli dopisac do wypowiedzenia i będzie ok.
    Przeczytałem ów artykuł i byłem pewny że zapłace ale tylko za parę dni podwójnego ubezpieczenia.
    Więc Panowie trzeba dla własnego spokoju nadal wysyłać wypowiedzenia bo ubezpieczalnie różne triki stosują.
    BMW - radość z jazdy!

BMW
    E65 740D, E71- X6
    Niestety Jarek nie jest to jedyna sytuacja kiedy TU robią nam "niespodzianki". Po prostu większość ubezpieczonych nie rozumie podstawowych zapisów.
    Do zgłoszenia zmian nikt nie zmusi ale TU może zgodnie i to z prawem naliczyć koszty i wysłać dopłatę. Nawet do 3 lat wstecz! I ma do tego prawo.
    Np.?
    Ja mam 40% zniżki, sprzedaję auto z polisą. Kto z Was uważa że nowemu nabywcy należy się taka sama 40% stawka w TU?
    Nie wspomnę że są obostrzenia dla wieku kierowcy, czasu posiadania prawa jazdy...szczególnie w tak popularnych systemach Direct.

Jak widać nie wszyscy rozumieją że zgłoszenie jest we własnym interesie a nie TU. Bo to one na tym korzystają. Wypowiedzenie polisy, jej zmiana to dla nich niekorzystne dlatego niechętnie do tego namawiają. Ale wezwania do zapłaty wysyłają i wtedy niejednemu laptop spada z kolan i to nie ze śmiechu :D

Zaawansowany Użytkownik Awatar KAREP
    BMW
    E34
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Roobs Zobacz posta
    Ja mam 40% zniżki, sprzedaję auto z polisą. Kto z Was uważa że nowemu nabywcy należy się taka sama 40% stawka w TU?
    to zależy od "polityki" i przepisów (OWU) wewnątrz danego TU. niektóre firmy nie robią rekalkulacji składki.
    pzdr!
    http://img19.imageshack.us/img19/6586/ftjg.jpg

Zaawansowany Użytkownik Awatar PaweliGosia
    BMW
    S8 D2, W221 S500
    To juz chyba odosobnione przypadki, ze TU nie robia rekalkulacji.
    Jesli nabywca pojazdu Roobsa ma 10% a przejmuje polise z 40 to zgodnie z prawem za roznice za znizki i czas go rozlicza. Kupilem kiedyś auto żonie i umowe wypowiedzialem po ok 45 dnich zawierajac tym samym w innym TU i dostalem 90zl doplaty.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka