Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: [E32] konwersja zwykłego lusterka na fotochrom

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez Byczus Zobacz posta
    no to lipa, chociaż sprzedający oszukuje, bo pisze w tytule i opisie, że to fotochrom...
    Ludzie nie raz piszą mylne informacje. Coś gdzieś słyszeli i później właśnie tak się dzieje jak w twoim przypadku. Czasem popełniają takie "pomyłki" celowo, żeby zepchnąć towar.
    Yaz - zakupiłem dedykowany sterownik centralnego, dokładnie taki http://allegro.pl/sterowanie-zamka-b...527010443.html wygląda kiczowato wiem, ale ma dużo pozytywów więc chyba działa ;)
    Z takim sterownikiem i nawet przy tym lusterku, które zakupiłeś, zamykanie z pilota będzie banglało.
    Ten sterownik wykorzystuje przesyłanie sygnałów drogą radiową o określonej częstotliwości. Natomiast fabryczny sterownik centralnego działa na podczerwień, której odbiornik umieszczony jest w pokrętle lusterka fotochromatycznego np. takiego, które wkleił epul.
    Ostatnio edytowane przez yaz ; 18-10-2013 o 11:17

Początkujący Użytkownik Awatar kaktus
    BMW
    E32 730i
    Yaz - zakupiłem dedykowany sterownik centralnego, dokładnie taki http://allegro.pl/sterowanie-zamka-b...527010443.html
    poprzedni właściciel mojego samochodu też zamontował coś podobnego (a przynajmniej z takimi samymi kluczykami) i zasadniczo działa bez zarzutu, jednak wywaliłem groty z tych pilotów i używam oryginalnych kluczyków a pilota jako breloka. groty były w tych pilotach montowane na śrubkę, bardzo niepewnie siedziały i było poważne ryzyko, że w końcu grot zostanie w stacyjce :(.

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Blog
    20
    byczus jak chcesz to mam fotochrom pasujący do ciebie możemy się zamienić

Zaawansowany Użytkownik Awatar Byczus
    BMW
    E39 530dAT, E32 730i V8 manual
    Cytat Zamieszczone przez jarek88 Zobacz posta
    byczus jak chcesz to mam fotochrom pasujący do ciebie możemy się zamienić
    oki, muszę tylko poczekać aż dojdzie moje :P
    Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.

Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.

Było BMW E34 525i manual 1991r.

Zaawansowany Użytkownik Awatar luki730i
    BMW
    e32 730ia m30 1992-05

ja też sobie troszke pozmienialem,

miałem z suwakiem oryginalnie. Kupiłem elekrochromatyczne ale czułem niedosyt. :)
    Po zamontowaniu zestawu glosnomowiacego(blutu) straciłem miejsce na diodę od drugiego alarmu.
    Zestaw podłączony jest na wszystkie glosniki (zestaw od telefonu puszczony przez dolożony moduł głośnikowy) i przez ori wzmaczniacz (hifi) ktory oczywiscie jest w bagazniku.
    Miejsce na diodę straciłem dlatego ze była po lewej stronie radia w tej zaślepce.
    W miejscu tej zaślepki jest miejsce na oryginalny mikrofon od oryginalnego zestawu głosnomówiącego który był w e32.
    Załatwiłem sobie taki mikrofon.
    Wymiśliłem że kupie elektrochrom z diodą, kupiłem. (mam na zbyciu właśnie takie)
    Mam jednak na zbyciu(dioda i fotochrom) z powodu że kupiłem lusterko z elektrochromem, diodą i kompasem cyfrowym. :)
    Udało mi się wyrwać takiego rodzynka za 100zł :)
    Oczywiście nieoryginalne z e32.
    Jest ono z e70.

Działa :) Bajka
    Jako ciekawoste powiem że intensywność nasycenia wskazania kompasu jest regulowane płynnie z uwzględnieniem jasności na zewnątrz auta.

ja na szczęście lub nieszczęscie mam poliftowe e32m30 ale z przedliftowy kluczyk.
    lift auta jak kazdy wie 05.1992 a lift kluczyka 09.1992
    moje jest z 15.05.1992
    Ostatnio edytowane przez luki730i ; 18-10-2013 o 19:27

Zaawansowany Użytkownik Awatar Trolcio735
    BMW
    735iA E32
    no to lipa, chociaż sprzedający oszukuje, bo pisze w tytule i opisie, że to fotochrom...
    Yaz - zakupiłem dedykowany sterownik centralnego, dokładnie taki http://allegro.pl/sterowanie-zamka-b...527010443.html wygląda kiczowato wiem, ale ma dużo pozytywów więc chyba działa ;)
    Owszem działa bez zarzutu łącznie z domykaniem szyb, jednak ten kluczyk, który najbardziej skusił mnie do zakupu, to jest porażka... Grot jest 1 mm cienszy od oryginalnego więc żaden z niego użytek, jedynie jako pilot.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 730
    trochę głupio pytam ale co jest za różnica między zwykłym lusterkiem a lusterkiem fotochrom??

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez 100szczesny Zobacz posta
    trochę głupio pytam ale co jest za różnica między zwykłym lusterkiem a lusterkiem fotochrom??
    Najprościej mówiąc, lusterko fotochromatyczne ma między warstwami "szkieł" żel.
    W substancji tej, po przyłożeniu natężenia, następuje reakcja chemiczna, efektem której jest przyciemnienie szkła lusterka.
    W lusterku są dwa czujniki (z przodu lusterka - w szkle i z tyłu lusterka - w obudowie), które na bieżąco porównują natężenie padającego na nie światła.
    Jeżeli różnica natężeń przekroczy ustalony próg (np. w momencie kiedy czujnik patrzący na szybę widzi noc, a czujnik w szkle lusterka zostanie oślepiony światłem jadącego za nami auta), do substancji między szkłami lusterka przesyłany jest sygnał zasilania i następuje jego przyciemnienie.
    Całkiem użyteczne ustrojstwo.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Renault Safrane
    co do tych wszystkich nieoryginalnych kluczyków to szczerze odradzam, mam przy jednym aucie takie cudo, byly trzy kluczyki, tylko jeden przetrwał. Jeden kluczyk mi sie zlamal jak bylem w Portugalii, dobrze ze przed wyjazdem cos mnie tknelo i wzialem ze soba zapasowy.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32 735 i
    a czy jest moze puszczona wiązka do takiego lusterka czy trzema prowadzic samemu lusterko bendzie na 10 pinów a u mnie jest zwykłe