Witam wszystkich
Mam pytanie zamierzam założyć do swojej e65 felgi 21" oryginalne styling 128 10.5 przód i tył 11.5 i pytanie moje jakie założyć opony ? przy tej szerokości kół nie mam pojęcia. Doradźcie coś ?
Witam wszystkich
Mam pytanie zamierzam założyć do swojej e65 felgi 21" oryginalne styling 128 10.5 przód i tył 11.5 i pytanie moje jakie założyć opony ? przy tej szerokości kół nie mam pojęcia. Doradźcie coś ?
Ostatnio edytowane przez bydlak ; 15-10-2013 o 18:14
do takich szerokich felg to w zasadzie minimum:
265/35/21 przod
305/30/21 tyl
teoretycznie do tak szerokich felg pasowalyby nawet zalozyc szersze opony, ale nie zakladaj szerszych bo jak zalozysz to z kolei zwiekszy sie obwod i srednica kola na tyle istotnie, ze bedzie przy skrecie obcierac z przodu o nadkola, zwiekszy sie rowniez srednica skretu, no i powiekszac sie bedzie rowniez roznica pomiedzy obwodem kola z przodu a obwodem kola z tylu co moze wplynac na dziwne odczyty czujnikow.
wiec te szerokosci co podalem sa rozsadnym kompromisem jesli to ma jezdzic.
Dzięki za odpowiedź, ja wyczytałem teraz że przy takich felgach do e65 zakładają opony przód 245/35 i tył 285/30. Znalazłem kilka sztuk na takich kołach i teraz nie wiem czy opony muszą takie być żeby nie obcierało czy po prostu takie mieli założone. Ja osobiście wolał bym zaproponowane przez ciebie bo te co ja podałem to będą strasznie naciągnięte i nie będzie to ładnie wyglądało w 7.
Nie tylko mogłeś je znaleźć, ale i każdy aktualny katalog z doborem opon do samochodu podpowie Ci, że powinny być takie rozmiary, jakie właśnie Ty wskazałeś.