Cytat Zamieszczone przez fajfer_131 Zobacz posta
chciałbym nowe kupić, budżet wiadomo jak najmniej ale wiem że trzeba przeznaczyć 2-3 tysie żeby działały. Mam w domu Renault Espace i założyłem fuldę - też 17tki, i fajnie jeżdżą. Teraz na lato w mojej BMW mam jakieś wynalazki 19 - poprzednik zaoszczędził tysiaka a hałasują że hej.
Ok, a więc tak. Zacznijmy od rozmiaru (pewnie wiesz ale...) 225/60/17 lub 245/55/17 to właściwe, co ciekawe rozmiar 235/55/17 nie występuje jako homologowany przez BMW więc odpada bo w razie W ubezpieczyciel może zakwestionować że rozmiar opony był bez homologacji i będzie robil kłopoty z wypłatą odszkodowania(info od wulkanizatorów), chinczyki odpadają kategorycznie!!!!

A teraz żeby się za bardzo nie rozpisywać napiszę tak w skrócie: można kupić tzw opony budżetowe czyli Fulda, Barum i tym podobne (nie mylić z Chinolami) ale może się okazać że nie dają sobie rady z masą oraz momentem obrotowym samochodu i będziesz nie zadowolony (notabene wulkanizatorzy mówili że woleli by bardzo dobrą używkę niż nową oponę budżetową).

Nowe klasy premium najlepszy wybór ale to wydatek 2800zł za komplet. Ja po wielu przemyśleniach i poszukiwaniach postawiłem na używane ale nie byle jakie bo takie są nic nie warte. Kupiłem opony Dunlop SP Winter Sport z 2012r 8mm (*) bieżnika za połowę ceny nowych!!!! Jak dla mnie rewelacja.

I co ważne przy używkach. Nie sugeruj się tylko wysokością bieżnika bo często zdarzają się opony 7 - 8 mm ale np. z 2004roku. Rocznik opony jest badzo ważny i nie powinno się kupować starszej niż 3 lata. Takie informacje udało mi się zebrać po tych wszystkich rozmowach z fachurami :-). Mam nadzieje że Ci nieco rozjaśniłem co i jak a wybór należy do Ciebie. Pzdr.