LUQA, a ja siê nie ¿eniê i nie mam zamiaru :-) wiêc u mnie prosta sprawa... "zbieram na opony, trza mi 2500z³ to rad¼ se sama i do kuchni! hehehehe"
LUQA, a ja siê nie ¿eniê i nie mam zamiaru :-) wiêc u mnie prosta sprawa... "zbieram na opony, trza mi 2500z³ to rad¼ se sama i do kuchni! hehehehe"
LUQA , nic sie nie u³o¿y zapomnij ,automat dzia³a dobrze ,albo nie.
Popro¶ o specyfikacje naprawy ,musi Ci j± daæ ,a na wystawienie faktury ma 7 dni.
Co co Serwisu Pa³ki ,to tylko raz tam zadzwoni³em i mi beret spad³ jak chcia³em wymienic olej w skrzyni w Fordzie powiedzieli mi 560 z³ gdzie sam materia³ czyli olej kosztuje max 100z³ bo nie ma filtra i sama robota wla³ /wyla³ jakies 60 z³ co nam daje w porywach max 200 ,anie 560 z³. Facet powinien byc wystrzelony w kosmos ze swoimi cenami ,a tym bardziej po tej naprawie Twojej skrzyni.
Niestety, je¶li naprawa jest robiona wybiórczo, to rzeczywi¶cie kole¶ mo¿e siê wyprzeæ odpowiedzialno¶ci.
Z drugiej strony, okolice 4000 z³, to ju¿ blisko kosztu ca³kowitej regeneracji.
policzmy:
Kosz forwardu: 1000z³ - je¶li pêkniêty, trzeba wymieniæ.
OHK kit (uszczelki): 700z³
tarczki + przek³adki 1300z³
t³ok F: 150z³
olej + filtr: 500z³
demonta¿/monta¿: 400z³
remont: 1000z³
³o¿yska koszy i konwertera: 300z³
regeneracja konwertera: 800z³
p³yta pompy: 120z³
czyli 6220z³ i mamy now± skrzyniê
Fabrycznie regenerowana w ZF kosztuje oko³o 15 000 -18 000z³ (jak siê ma doj¶cia).
W aso BMW okolice 24 000 z³.
Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
G. K. Chesterton
hatecraft, ile by wynios³a regeneracja ZF4HP22 ? Tak z ciekawo¶ci :D
Jakie¶ 3200z³, ale to orientacyjna kwota, bo nie przeæwiczy³em tej skrzyni.
Oczywi¶cie zak³adam, ¿e nie trzeba wymieniaæ koszy czy trybów -- tylko normalna regeneracja wynikaj±ca ze zu¿ycia.
Dobry serwis ASB nawet nieco taniej mo¿e zrobiæ, bo ma zni¿ki przy zakupie czê¶ci, czy regeneracji konwerterów.
Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
G. K. Chesterton
No w³a¶nie dobry serwis, ciê¿ko zaufaæ po tym co czytam o tych serwisach, i wola³bym daæ nawet kilka stów wiêcej zaufanej osobie byle tylko zrobione by³o dobrze, a nie je¼dziæ na poprawki, nie mieæ auta, s³uchaæ bzdur ¿e ma siê u³o¿yæ i w ogóle ca³y ten cyrk przerabiaæ
Nie ma 100% pewno¶ci, chyba ¿e pojedziesz do ZF i tam zrobi± remont.
Albo w serwisie maj± stanowisko do badania skrzyñ z elektronik± steruj±c± i 200kW silnikiem i hamowni±.
Ka¿demu mo¿e siê zdarzyæ pomy³ka, wiêc czasem siê trafiaj± poprawki.
Mam chytry plan:
1) samochody bez rejestracji nie mog± je¼dziæ po drogach publicznych, ale mog± je¼dziæ np. na hamowni w budynku :)
2) kupiê hamowniê
3) kupiê kilka ró¿nych aut z ró¿nymi skrzyniami - rozbitków i inne takie po tanio¶ci
4) poæwiczê na ich skrzyniach i zrobiê remonty
5) przetestujê na hamowni ka¿da sztukê
FINA£: bêdê mia³ na pó³ce zrobione skrzynie i przetestowane na hamowni - wtedy ruszy rzeka pieniêdzy... ;)
G. K. Chesterton