Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Wątek: Drgania kierownicy przy 80km/h

Zaawansowany Użytkownik Awatar rosomak79
    BMW
    740i manual M60B40
    Hej, sprawdź tarcze hamulcowe. Ja miałem raz przypadek z "bananami" w/w, a teraz zmieniłem tarcze. Miałem delikatne drgania od 80km/h -100km/h. Oglądałem tarcze i od wewnętrznej strony już grubość tarczy zbliżała się do grubości żyletki -:). Wymieniłem tarcze i o dziwo żadnych drgań. Domyślam się, że od tej wewnętrznej strony ze względu na grubość tarcza musiała się pokrzywić co w rezultacie było już odczuwalne na kierownicy.
    pozdrawiam

Zaawansowany Użytkownik Awatar mcdziubek
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Blog
    1
    No właśnie u mnie przeszly te wibracje pomiedzy 80 a 100 po wymianie tarcz z przodu tak jak u ciebie. Natomiast pojawily sie inne wibracje od 100 do 130.

Rowniez jak manewruje autem na placu to takie krotkie trzaski gdy skrecam kierownicą dochodzą z przodu. Wskazuje to niby na drążek środkowy. Trudno. Czy auto sprzedaje po nowym roku czy nie to musze drgamia wyeliminować bk tak sie nie da jeździć.
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Trzaski to pewnie łożyska amorów, albo sprężyny zgrzytają (masz obniżające)?

BMW
    Blog
    1
    Auto ma ori wysokość. Nowe amorki sachs zalozone miesiąc temu.

Zdecydowanie odglos dochodzi ze spodu auta.

Nie wiem czy mam najpierw wymienić wahacze czy też darować sobie wahacze i wymienić drążek i końcówki, druga sprawa to czy przy prostych wahaczah dolnych to potrzebna jest jakaś wielka filozofia do wymiany? Jakaś specjalna technika demontażu czy co?

BMW
    Blog
    1
    mam w miare dobrą wiadomość że nie mam już drgania, pojechałem wczoraj na autostradę żeby wykluczyć zacisk hamulcowy jako powód drżenia kół no i się okazało gdy rozpędziłem auto do 110 kmh na chwile po czym zbliżając się do ronda musiałem zwolnić wcisnąłem hamulec i w tym momencie wjechałem na poprzeczne uskoki na jezdni, podczas hamowania strasznie zaczęło szarpać kierownicą ale abs się nie załączył, no dalej pojechałem trasą żeby sprawdzić te hamulce czy odbijają tłoczki no i się okazało że drgania na kierownicy ustały nie wiem co jest powodem że teraz już nic nie drga, mogę tylko przypuszczać że gdy trochę poszarpało przodem przy hamowaniu coś tam się nastawiło, zobaczymy jak długo będzie okej.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    Blog
    3
    Nie chce zakładać nowego tematu, ale... Przy każdym zjeździe z krawężnika słychać zgrzyt (obstawiam, drążek środkowy). Ale, drżenie kierownicy mam od 80 do 130km. Jest uzależnione od... no właśnie... pogody? Raz jest cacy, raz nie. Jak wrzucę wsteczny i skręcę koła do oporu w lewo słychać jakby coś o coś obcierało w sensie opona o plastik. Chyba wszyscy przy ostatniej wymianie wahaczy wszystko spierdzielili....

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Cytat Zamieszczone przez grim Zobacz posta
    Nie chce zakładać nowego tematu, ale... Przy każdym zjeździe z krawężnika słychać zgrzyt (obstawiam, drążek środkowy). Ale, drżenie kierownicy mam od 80 do 130km. Jest uzależnione od... no właśnie... pogody? Raz jest cacy, raz nie. Jak wrzucę wsteczny i skręcę koła do oporu w lewo słychać jakby coś o coś obcierało w sensie opona o plastik. Chyba wszyscy przy ostatniej wymianie wahaczy wszystko spierdzielili....
    Może sprężyny ci zgrzytają...

BMW
    Blog
    1
    No I udało sie. Wymienilem po wielu bólach ten drazek srodkowy i nie ma drgań.

Drazek i koncowki teknorot.

Ale pojawił sie stuk dochodzący od drążka - ramienia przekładni.

Popatrzcie na filmik zrobiony zaraz po tescie drogowym.

Stuk dochodzi wlasnie stamtąd i nie wiem czy halas wydaje maglownica czy ball joint. Może jest lekki luz na sworzniu?

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

To jest luz na łożysku wałka w przekładni. Normalna sprawa i nic z tym nie zrobisz, auto ma swój przebieg.
    pozdrawiam Bartek

BMW
    Blog
    1
    No rozumiem ale zanim wymieniłem drazek tego dźwięku nie bylo. No i teraz wyraźnie czuc jak wozi autem po drodze. Nie ma drgan na kierownicy ale pojawilo sie myszkowanie. Nie az takie mocne ale da sie zauważyć. Druga sprawa to to ze ja założyłem drazek do LHD a auto mam RHD.

Przed założeniem nowego drążka zmierzylem grubość sworznia i sworzeń lewy mial grubosc 15.88 mm a ten z prawej 15.80mm

Czy jest możliwe ze 0.80mm powodowało by taki stuk. Bo ten drazek niby dedykowany do LHD i jak porównałem z TRW do RHD to sworzen po prawej byl taki sam jak ten po lewej jesli chodzi o grubość.