Witam. Mia³em kupowaæ e38 w dalekiej przysz³o¶ci, lecz plany te najprawdopodobniej ulegn± zmianie. Poprostu powinienem juz sprzedaæ mój aktualny samochód, a my¶la³em ¿e zrobiê to pó¼niej.

Temat piszê poniewa¿ chcia³bym siê dowiedzieæ jakie s± za i przeciw je¿eli chodzi o silniki 2,8l R6 oraz 3.0 V8. Pytanie kierujê poniewa¿ aut za du¿o do wyboru w ogole nie ma, ale napewno wiem ¿e silniki pow 3.0 litrów odpadaj±.

samochód z zamiarem za³o¿enia do niego gazu. Ma byæ g³ównym autem, nie weekendowym. wiêkszo¶æ napraw mechanicznych, nie licz±c spraw silnikowych bêdê robi³ sam.

Pytania:
1. Widzê ze 2.8 wystêpuj± z vanosami i bez (poprawcie mnie jak siê mylê) je¶li tak, to w których rocznikach jakie by³y montowane?
2. Widzê ma³o opini o 3.0 V8 jak zniesie gaz, oraz jakie s± wasze zdania nt. tego silnika, jego ¿ywotno¶ci.
3. który z tych dwóch by¶cie wybrali nie sugeruj±æ siê w pierszej kolejno¶ci moc± i brzmieniem? który wg. was i jak bardzo bêdzie tañszy w eksploatacji.

Poprostu oczekujê odpowiedzi czy rozgl±daæ siê za 2.8 i 3.0, czy tylko za którym¶ konkretnym.

P.S. Auto mia³o by byæ najprawdopodobniej w manualu.