Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 27

W±tek: warto sprowadzac czy nie ?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008

warto sprowadzac czy nie ?

Koledzy mam dylemat, na wiosnê planujê kupic E38 (ok 40tys z³) chcia³bym zadbany egzemplarz z koñca produkcji, i teraz nasówa siê pytanie cy warto szukac takiego samochodu za nasz± zachodni± granic± ? Teraz trzeba p³acic spore op³aty, a podobno od nowego roku jeszcze co¶ wiêcej... nie wiem dok³adnie ile ale czy nadal warto szukac czego¶ u s±siadów ? bo spor± czê¶c tych pieniêdzy musia³bym zostawic na "op³aty" Powiedzcie co o tym s±dzicie, pozdrawiam.
    M62 potrafi je¼dzic tak dobrze jak jego kierowca...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 735i
    Sk±d
    S-c
    Sprawa jest do¶æ skomplikowana... Moim skromnym zdaniem przy obecnych warunkach lepiej zaryzykowaæ chyba i poszukaæ w Polsce. Obecny kurs euro - 3,96 oko³o znacznie ogranicza op³acalno¶æ. Przy tym kursie - cena w przeliczeniu wyjdzie podobna jak w Polsce. Pamiêtaj jednak co najwa¿niejsze - 13,6% akcyzy dla aut z silnikiem ponad 2l. Niestety - wszystkie e38 temu bêd± podlegaæ si³± rzeczy. Mo¿na co¶ urwaæ wpisuj±c o jaki¶ usterkach wprawdzie, co¶ s³ysza³em, ale nie znam dok³adnie tematu. Ponadto koszty sprowadzenia (brief, tablice celne, t³umaczenia dokumentów itp itd) - nie s± to drogie rzeczy, ale jak du¿o drobiazgów siê zsumuje urasta to do sporej sumy. Tu jest fajna stronka, gdzie mo¿esz sobie policzyæ (maj± kurs euro wprawdzie nieaktualny, ale daje to pewien obraz):

http://www.v10.pl/prawo/Sprowadzanie...edura,200.html

Podsumowuj±c... Za te pieni±dze jestem sk³onny stwierdziæ, ¿e kupisz auto w przyzwoitym stanie u nas, tylko trzeba niestety do¶æ d³ugo szukaæ (odczu³em to na sobie). Niemniej jednak, skoro pieni±dze porównywalne, to nie jest celowe je¼dziæ a¿ tak daleko. Nie nale¿y tak¿e zapominaæ o kosztach paliwa no i, co czasem trudno wyceniæ, ale tak¿e o swoim nieraz bardzo cennym czasie :)

Owszem na pewno w Niemczech jest inaczej... Lepsze drogi, inna kultura eksploatacji samochodów. To ma na pewno kolosalny wp³yw. Do Polski trafiaj± g³ównie z³omy - to wszystko prawda. Nie oznacza to jednak, ¿e w Niemczech nie trzeba szukaæ. Rozmawia³em ze znajomymi, co siê zajmuj± sprowadzaniem aut i u naszych s±siadów mo¿na siê naci±æ wcale nie gorzej ni¿ w Polsce. Nie oznacza to tak¿e, ¿e nie da znale¼æ siê auta w przyzwoitym stanie u nas.

Odno¶nie podniesienia op³at, o którym piszesz - mo¿na by³o ostatnio przeczytaæ w Rzeczpospolitej o przymiarce do podniesienia stawki akcyzy z rzeczonych 13,6% do 18,5%. Sam rozwa¿ w takiej sytuacji czy to siê wtedy bêdzie op³acaæ...

Swego czasu by³em bardzo bliski pojechania do Niemiec, ale latem jak by³o tanie euro (rekord chyba 3,20). Wtedy mog³o siê to naprawdê op³aciæ. Obserwuj±c jednak ci±g³y wzrost kursu tej waluty, zrezygnowa³em, kupi³em w Polsce i jestem póki co zadowolony - mam mo¿e j± krótko, ale pierwszy 1000 km ju¿ przekroczy³em :) Moje zdanie jest takie, ¿e przy obecnej sytuacji ekonomicznej lepiej kupiæ w Polsce - d³u¿ej mo¿e zaj±æ szukanie czego¶ porz±dnego, ale mniej problemów a pieni±dze do zap³acenia koniec koñców porównywalne. Wprawdzie zdania w tej kwestii s± podzielone, ale wydaje mi siê, ¿e jest to na chwilê obecn± rozs±dne rozwi±zanie.

Pozdrawiam

fm

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    No dziêki kolego za wyczerpuj±c± wypowied¿. Pewnie masz racjê ze lepiej poszukac czego¶ w Polsce tylko w³a¶nie jak d³ugo to szukanie bêdzie trwac heh no zobaczymy, liczê na to, ¿e na wiosnê bêdzie wiêcej egzemplarzy na rynku. Pozdrawiam

Vip Vip
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    e38 750iL, e66 750iL :)
    Sk±d
    Tychy, ¦l±sk
    Jak i w Polsce jak i na ca³ym ¶wiecie mo¿esz kupiæ szmelc jak i bardzo zadbany egzemplarz. Wszystko zale¿y chyba przede wszystkim od szczê¶cia. Uwa¿am ¿e je¶li chcesz kupiæ za granic± to nie mo¿e Ciê blokowaæ jêzyk. Musisz autem zajechaæ na serwis posprawdzaæ wzi±æ na to jaki¶ papier wtedy masz pewne ¿e jak siê zacznie co¶ nieciekawego dziaæ to ¶cigasz serwis w którym auto sprawdza³e¶. Czy za granic± s± lepsze egzemplarze.. pewnie ¿e tak.. ale s± i o wiele gorsze. Muszê przyznaæ jednak ¿e stan dróg i jako¶æ paliwa zdecydowanie przemawia za kupnem w DE. Z innej strony za Polsk± przemawia ¿e auto sprawdzisz gdzie chcesz i wszêdzie siê dogadasz.

Inna sprawa jest taka ¿e jak wyje¿d¿asz na zachód po autko to na 95% nim wrócisz nie wa¿ne ¿e nie bêdzie mia³ tego co chcesz bo akurat auto z og³oszenia siê 5 min wcze¶niej sprzeda³o... (apropo to czêsty przypadek w¶ród handlarzy). Wtedy Ty szukasz w tym co akurat stoi na placu.. albo je¼dzisz od komisu do komisu w poszukiwaniu czego¶ ciekawego.

Jedynym rozwi±zaniem jest "mieæ" kogo¶ w DE, auto dla Ciebie ogl±da rezerwuje Ty przyje¿d¿asz p³acisz i uciekasz do domu. Jedyny sposób..

Vip Vip
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    E38- 740D 1999r.p.
    Sk±d
    62-872 Godziesze
    Co do op³at to jestem na bie¿±co auto sprowadzi³em 3 miesi±ce temu i akcyzê wyliczyli mi na 3100z³ +tablice+t³umaczenia+koszty gospodarowania odpadami itd.. = 4980z³

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    e66
    Sk±d
    bialystok
    A JA mam e38 z 98r i zaplacilem akcyze 150zl.cos takiego. :D ;D.troche zanizylem cene. ;D

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    e38 735
    Sk±d
    boleslawiec
    teraz wyceniaja z eurotaxu :P

Vip Vip
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    X5
    Sk±d
    ZS
    A co jak auto jest zepsute ??? np. ma zepsut± skrzynie biegów,zu¿yte amortyzatory,hamulce,i silnik nie pali na dwa cylindry. Jak wylicz± cenê z eurotaxu ??? ¿e TUV ma wa¿ny jeszcze trzy miesi±ce to nie znaczy ¿e jest ig³a ?? Znowu zmuszaj± nas do kombinowania :o

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    nie wiem na jakich warunkach ale jako¶ wyceniaj± samochód uszkodzony i wtedy mniej siê p³aci za akcyzê.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 735i
    Sk±d
    S-c
    Cytat Zamieszczone przez Kempes
    A co jak auto jest zepsute ??? np. ma zepsut± skrzynie biegów,zu¿yte amortyzatory,hamulce,i silnik nie pali na dwa cylindry. Jak wylicz± cenê z eurotaxu ??? ¿e TUV ma wa¿ny jeszcze trzy miesi±ce to nie znaczy ¿e jest ig³a ?? Znowu zmuszaj± nas do kombinowania :o
    W³a¶nie jak kupowa³em auto to w tych papierach przy sprowadzaniu mia³o wpisan± uszkodzon± skrzyniê biegów w celu zani¿enia akcyzy... Nie wiem jednak jak usterki wp³ywaj± na jej wyliczenie. Kto¶ jest zorientowany w temacie ?

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •