Mam jeszcze chwilę to pociągnę temat dalej.....
Wizualną stronę auta miały w pierwszej kolejności poprawić większe koła.....i od tego rozpocząłem poszukiwania
Oryginalnie....widać na fotkach....moja siódemka stała na 16" Styling 60 (Ellipsoid-Styling) 235/60 firmy DUNLOP.Dodam tylko, że salon/komis miał jednosezonowy komplet kół zimowych do tego auta, które oczywiście dostałem i pokażę na fotkach. Ogumienie to 215/65 R16 Pirelli SottoZero a felga to Styling 6.
Jeśli chodzi o felgi na lato to przez myśl przebiegała mi tylko jedna obręcz....no może dwa typy.....pierwsza to styling 37 M Parallelspeiche ale na alledrogo ;D były komplety albo malowane albo porysowane.... nic na czym oko można by zawiesić....druga to alpina w 20"" ale ceny zaporowe..... Zerknąłem po katalog felg dedykowanych do modelu wyższego czyli e65 i zakochałem się w obręczny łudząco podobnej do alpiny pięcioramiennej czterozębowej ale jest to oryginalna felga BMW - styling 89 Sternspeiche.....
I takie udało mi się kupić od przemiłego człowieka, który swoją ukochaną e65 sprzedał na standardowym komplecie felg, a te zostawił i sprzedał oddzielnie.... felga w 19" w pięknym stanie wizualnym...nie malowana....nie spawana...znaczki, emblematy bmw starego jeszcze typu (cienka blaszka z logiem bmw z plastykowym oringiem, które już nosiły znamiona starzenia). Felgi z 2002 roku ale utrzymane w perfekcyjnym stanie.... Za chwilę również fotki...
Dodatkowo kierunki przód z pomarańczowych zmieniłem na smoke DEPO, kierunki na listwach bocznych również DEPO smoke natomiast tylne lampy kryształki z pomarańczowym kierunkiem początkowo chciałem wymienić na ledowe odpowiedniki ale widziałem już "E trzydziestki-ósemki" z przepalonym szeregiem diód w takich reflektorach......więc zrezygnowałem.... przydymić pomyślałem.....ale też odłożyłem ten pomysł na półkę i zrobiłem tak jak w mojej e34 - czerwień po całości...... jednym się podoba - inni kręcą nosem..... ale funkcjonalność i powalające świecenie tych lamp pozostało tak jak w oryginale.....
Środek tyłu czyli tablicę rejestracyjną uzupełniłem o diodowe zamienniki lampek ale na diodach SMD. Doszły galwanizowane ramki pod tablice i to by było tyle....
Oczywiście nowe stylingi 89 zostały umyte, nawoskowane.....i wymieniłem emblematy na oryginały niemieckie o nowym wzorze przypominającym te z maski i klapy bagażnika..... Tyle gadania teraz fotki.... po tych zmianach
![]()
oryginał na których fabryka ją wydała..... 16"
dopiero co odebrane o kuriera koła i wturlane do piwnicy.... styling 89 19" przody 245/45 tyły 275/40 - ogumienie PIRELLI P ZERO ROSSO
ciekawostka - felgi cały czas dostępne u dealera BMW w Polsce - w cenie ponad 16.000 PLN bez opon !!!!!! miażdżące..... moje oczywiście używki...za śmieszną w porównaniu z w/w... kwotę - po prostu wyglądają jak nowe - co fela BMW to BMW....jak ktoś dbał tak miał... - tu na fotce jeszcze brudna...
nowy emblemat w porównaniu ze starym zdjętym ze stylinga 89 - prawda, że piękny....i optycznie większy poprzez zmniejszenie plastykowego ringu kosztem chromowanego....pięknie to one wyglądają na czystej feldze..... ale stopniujmy emocje.....
tu już przygotowane do założenia sternspeiche 89 - guma zakonserwowana specjalnym środkiem, felga zabezpieczona woskiem...
lampki tablicy rej - diody smd bez żadnych przetwornic....nie ma żadnych błędów spalonej żarówki....
krótka próbka świecenia takiego zestawu......jak na załączonym obrazku pierwszy raz je odpaliłem to radość była większa niż dzik w żołędziach..... ;D
tylne lampy przygotowane do montażu...... czytnika mk III nie ma ponieważ będzie tam siedział mk IV
i na koniec tego posta 3 fotki już po wizualnych zmianach ale to jeszcze nie wszystkie zmiany (myślę tu o drobiazgach ale o tym nie dziś)
widoczne galwanizowane ramki.... ciężkie i solidne nie jakiś plastyk made in china....
nie wspomniałem wcześniej o zaciskach, które przy wymianie kół zostały oczyszczone, odtłuszczone i pomalowane na niebieski kolor zestawem MOTiP do tego przeznaczonym.....
z zewnątrz auto nawoskowane, listwy chrom ręcznie doczyszczone....nowe emblematy na felgach....
w kolejnych postach będę pisał o zadaniach na dziś.... i pokażę wnętrze tego cuda gdzie czas zatrzymał się "jak to moi koledzy mówią"
na fabryce....i dziwią się - kto tym jeździł???? ale to już nie dziś......
to moja bunia..... oceniajcie... pozdrawiam wyznawców bmw....:pa: