Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: co wymieniæ przy wymianie sprezyn i amortyzatorow? (+upgrade do pakietu na z³e drogi)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa

co wymieniæ przy wymianie sprezyn i amortyzatorow? (+upgrade do pakietu na z³e drogi)

Niestety znów pêk³a mi sprê¿yna. :(
    Tym razem z lewego ty³u (rok-dwa temu mia³em lewy przód) ukruszy³ siê ma³y obwarzanek. :P
    Sprê¿ynê wymieniam na Kayaba - bo z przodu ju¿ mam ju¿ takie i nie widzê ró¿nicy z orygina³em, wiec uwa¿am ze kayaba jest ok.
    Najchêtniej na ty³ bra³bym wersjê wzmocnion± kayaby (bo s± dwie wersje na ty³), ale jest problem z dostêpno¶ci± (a mo¿e inne firmy tez maja jakie¶ "wzmocnione"?).
    Jako ¿e amortyzatory ju¿ mam wys³u¿one i "na koñcówce" ci±gn±, to przy okazji i je te¿ chcê wymieniæ, bo robocizna prawie ta sama. Amortyzatory te¿ chyba wezmê kayaba - chyba maja rozs±dny stosunek jako¶æ cena.

Reasumuj±c wymieniam sprê¿yny ty³ + amortyzatory na ca³ym aucie.

Najchêtniej przy okazji zrobiê upgrade/retrofit/doposa¿enie auta i odpowiednich elementów do wersji: Wersja krajowa Europa ¦rodkowa (L816A=Tak) /lub/ Pakiet na z³e drogi (S815A=Tak), ¿eby mi siê to zawieszenie jako¶ mo¿e mniej zu¿ywa³o czy ³ama³o.
    Auto jest z 2001r, by³o kupione i je¿d¿one tylko w Polsce i ma skoñczone 230kkm (wersja zwieszenia standard).

Tu mam pytania:

1) Jakie elementy z obrazków (numerki) poni¿ej przy okazji wymiany sprê¿yn i amortyzatorów warto wymieniæ na nowe by tam kolejne 100-200kkm nie zagl±daæ (...du¿o tych gum, ³o¿ysk, gniazd, poduszek itp. itd. - gubiê siê)?

ty³:
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...48&hg=33&fg=45

przód:
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...46&hg=31&fg=10
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...44&hg=31&fg=10

2) Jakie firmy z zamienników tych dupereli s± polecane jakie nie (chcê te dobre, nie musz± byæ tanie)?

3) Czy na co¶ szczególnie uwa¿aæ z czê¶ciami z pakietu na s³abe drogi L816A/S815A? Czy mo¿na je mieszaæ ze zwyk³ymi z pakietu standardowego?

4) Czy warto siê w taki upgrade w ogóle bawiæ? Kto¶ to ju¿ robi³?

Pozdrawiam i z góry dziêkuje za odpowiedzi i rady :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    E38 740d
    Sk±d
    Miêdzy Bugiem a Wis³±
    Witam. Miesi±c po wymianie tylnych sprê¿yn i amortyzatorów lewy amor wyrwa³ gumê górnego mocowania. Pêk³a w ¶rodku wiêc nie by³o tego widaæ przy wymianie kolumn. nie wiadomo czy wcze¶niej mia³a do¶æ czy pomóg³ jej nowy amortyzator, który stawia³ wiêkszy opór. Tyle ¿e mam o stówê wiêkszy przebieg.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    e38 740i
    Sk±d
    WLKP
    Blog
    19
    1) kupi³bym nowe gniazda amortyzatorów nr 8 ty³, nr 1 przód oraz nowe ¶ruby mocuj±ce
    2) osobi¶cie je¶li chodzi o dziury to najlepsze s± sprê¿yny oryginalne. Samochód stoi wysoko i nie siada tak mocno na dziurach jak na zamiennikach lub obni¿onych sprê¿ynach.
    Zmieni³bym te¿ amortyzatory. Seryjne sachs lub bilstein b4 moim zdaniem s± za s³abe. Ja wymieniam co roku z przodu, z tylu jeszcze jako¶ siê trzymaj±. Przy kolejnej wymianie wymieniê na Bilsteiny b6 - s± twardsze i wytrzymalsze.
    e38 m62TUb44 740i

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez tomaszeklolek Zobacz posta
    1) kupi³bym nowe gniazda amortyzatorów nr 8 ty³, nr 1 przód oraz nowe ¶ruby mocuj±ce
    2) osobi¶cie je¶li chodzi o dziury to najlepsze s± sprê¿yny oryginalne. Samochód stoi wysoko i nie siada tak mocno na dziurach jak na zamiennikach lub obni¿onych sprê¿ynach.
    Zmieni³bym te¿ amortyzatory. Seryjne sachs lub bilstein b4 moim zdaniem s± za s³abe. Ja wymieniam co roku z przodu, z tylu jeszcze jako¶ siê trzymaj±. Przy kolejnej wymianie wymieniê na Bilsteiny b6 - s± twardsze i wytrzymalsze.
    Co do amortyzatorów to chyba cos nie tak masz z zawieszeniem , albo kup orygina³y, bo wymiana raz do roku to "troche" za czesto (zakl±daj±c ze jezdzisz po normalnych drogach te 10-20kkm rocznie).
    U mnie oryginaly wytrzymaly 12 lat i 230kkm g³ównie po Polskich drogach, a i 250k by wytrzymaly. S± bardzo roznowmiernie zuzyte i nie majac wycieków.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    e38 740i
    Sk±d
    WLKP
    Blog
    19
    Wszystko mam ok w zawieszeniu, je¶li gdziekolwiek pojawi siê choæby minimalny luz - od razu wszystko jest robione. Amory z ty³u wytrzyma³y mi w sumie sporo bo jako¶ mam je od 2011 i zrobi³em na nich 65 tys i wszystko jest z nimi ok ca³y czas. Przednie amory wymienia³em w 2011 na bilsteiny b4. W 2012 po 35 tys przód siad³. W 2012 wrzuci³em kolejne bilsteiny B4. 2013 - po przejechaniu kolejnych 18tys znowu amortyzatory z przodu do wymiany - tym razem kupi³em Sachsy. Po 4 miesi±cach i przejechaniu 10 tys km zacz±³em czuæ dziury na nierówno¶ciach. Podjecha³em na stacjê diagnostyczn± - Pan poinformowa³ mnie ¿e powoli amory z przodu do wymiany i lewy przedni s³abiej pracuje od prawego. W 2012 wymieni³em wszystkie elementy gumowe zawieszenia i wszystkie wahacze na lemfordera. Wszystko jest w zawieszeniu idealne, poza padaj±cymi amorami. Niestety w moich okolicach drogi s± dziurawe.... Brat w e39 na Mtechniku jezdzi ju¿ 3 lata, nic w tym czasie nie robi³ i wszystko jest ok i amory dalej sprawne.
    Ostatnio edytowane przez tomaszeklolek ; 30-09-2013 o 23:12
    e38 m62TUb44 740i

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez tomaszeklolek Zobacz posta
    Wszystko mam ok w zawieszeniu, je¶li gdziekolwiek pojawi siê choæby minimalny luz - od razu wszystko jest robione. Amory z ty³u wytrzyma³y mi w sumie sporo bo jako¶ mam je od 2011 i zrobi³em na nich 65 tys i wszystko jest z nimi ok ca³y czas. Przednie amory wymienia³em w 2011 na bilsteiny b4. W 2012 po 35 tys przód siad³. W 2012 wrzuci³em kolejne bilsteiny B4. 2013 - po przejechaniu kolejnych 18tys znowu amortyzatory z przodu do wymiany - tym razem kupi³em Sachsy. Po 4 miesi±cach i przejechaniu 10 tys km zacz±³em czuæ dziury na nierówno¶ciach. Podjecha³em na stacjê diagnostyczn± - Pan poinformowa³ mnie ¿e powoli amory z przodu do wymiany i lewy przedni s³abiej pracuje od prawego. W 2012 wymieni³em wszystkie elementy gumowe zawieszenia i wszystkie wahacze na lemfordera. Wszystko jest w zawieszeniu idealne, poza padaj±cymi amorami. Niestety w moich okolicach drogi s± dziurawe.... Brat w e39 na Mtechniku jezdzi ju¿ 3 lata, nic w tym czasie nie robi³ i wszystko jest ok i amory dalej sprawne.
    martwi mnie tak ma³a trwa³o¶c nie orygina³ów :( ...chyba ze sprezyny masz do wymiany - w ktorym katalogu z przegladanych bylo napisane ze po 80kkm nalezy wymienic bo sie zuzywaja...
    a nie myslales zeby sobie doposazyc na zle drogi europe wschodnia? - wlasnie widze ze nawet same amortyzatory sachsa na przod sa inne i tylko 100zl drozsze od standardow
    w sumie by ci sie juz to zwrocilo za te wszytkie gumy, podkladki itp...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    e38 740i
    Sk±d
    WLKP
    Blog
    19
    Sprê¿yny mia³em ok - ty³ kupi³em nowe w ASO, przód wydawa³ siê byæ ok. W tym roku wrzuci³em sprê¿yny HR -35/-15
    Wyczyta³em opinie na ró¿nych forach, ¿e Bilstein b6 jest o wiele wytrzymalszy i my¶lê o wymianie w³a¶nie na nie.
    e38 m62TUb44 740i

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 10-03-2016, 11:44
  2. P³ukanie silnika przy wymianie oleju
    Przez x-factor w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 77
    Ostatni post / autor: 12-05-2012, 09:27
  3. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-05-2012, 12:07
  4. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 15-11-2011, 07:33