Jak pokasujesz i poje¼dzisz na benzynie to zanim prze³±czysz na gaz - podjed¼ na porz±dne ustawienie instalacji. Tylko nie takie, ¿e ustawiaj± to na biegu ja³owym i do domu. Tylko laptop z danymi z sond i w trasê. Ewentualnie dodatkowa sonda do rury. Nie ma sensu prze³±czaæ na gaz jak jest ¼le ustawiony, bo uczy tego samego "benzynê".
dok³adnie tak, nawet powiem wiêcej, niech pod³±cza tester OBD i obserwoja korekty benzyny krótkoterminowe - to dok³adniejsze ni¿ dane z sond (³atwiej interpretowaæ)
...a jak tak nie robi± (jazda+odczyty live) to jed¼ gdzie indziej ustawiaæ, bo bez tego gazu nie da siê ustawiæ porz±dnie
U mnie po takim rêcznym ustawieniem korekcji obr. zero ró¿nicy miêdzy benzyn± i gazem :) But jest i tu i tu :) Olej te dwie kreski z map ;)
Tylko wtryskiwacze musisz mieæ tzw. wydolne :)
Wyskoczy³em tylko na krótkie wakacje bez internetu i ju¿ siê temat rozdmucha³. U mnie ¶wiece zmienione (DENSO zwyk³e), instalacja do¶æ ¶wie¿a i dobrze dzia³a, a drgania czujê wyra¼nie z napêdu i tylko na biegu (tzn na "P" i "N" tego nie odczuwam). Posprawdzam jeszcze, co siê da z zaleceñ Kolegów i zobaczymy co bêdzie.
To co, ¿e diesel? Pewnie ¶wiece zalane;)
Skoro stoisz i wibracje s± to dlaczego szukaæ problemów w napêdzie? Który dopiero daje znaæ w momencie jazdy. Jak na moje gdzie¶ sobie iskierka ucieka albo cewka nie domaga i s± takie jaja. Pod³±cz inpê, jest taka zak³adka rough i pokarz jak tam wygl±da wykres poszczególnych cylindrów. Na którym¶ jest problem i sieje z³o
U mnie drgania przy prêdko¶ciach 40-80 tylko przy pszy¶pieszaniu - poduszki pod skrzyni± biegów. Bardzo delikatne drgania na D na postoju lub mocniejsze wibracje przy wci¶niêtym R równie¿ na postoju lub wolnym toczeniu siê - poduszki silnika.
Przy poduchach silnika mia³em wra¿enie jakby drgania nie sz³y od przodu a od skrzyni biegów lub ze ¶rodka podwozia, nie od przodu gdzie po³o¿ony jest silnik.
Ostatnio edytowane przez tomaszeklolek ; 30-08-2013 o 23:26
e38 m62TUb44 740i
S³uszna uwaga z tym napêdem. Bêdê musia³ chyba sobie z³±cze skombinowaæ, bo je¿d¿enie po elektrykach jest do¶æ kosztowne. Pewnie trochê mi to zajmie, zwa¿ywszy ¿e usterka do¶æ nieuci±¿liwa i jest parê pilniejszych spraw, ale jak posprawdzam, to napiszê co wysz³o. Dziêki.
I jak, problem rozwi±zany?
e38 m62TUb44 740i
Na ten moment przystopowa³em trochê z szukaniem przyczyny. Objaw do¶æ nieuci±¿liwy i trochê odpu¶ci³em. Zobaczymy co bêdzie jak zacznie robiæ siê zimno. W planie mam wymianê cewek, ale my¶lê, ¿e to na wiosnê. Na forum wyczyta³em, ¿e najlepiej inwestowaæ w BREMI i omijaæ w tej materii BOSCHA. Je¶li siê mylê, to proszê mnie naprostowaæ. Nied³ugo bêdê robi³ przedzimowy przegl±d (klocki, olej w silniku, mo¿e elektrozawory, albo nagrzewnica - oby nie, ale trochê ¶mierdzi p³ynem przy ciep³ym nawiewie). Przy tej okazji sprawdzê te¿ olej w mo¶cie. Niby nie powinno z tego byæ drgañ w tym przypadku, ale zajrzê choæby dlatego, ¿e jeszcze tego nie sprawdza³em. To mniej wiêcej tyle z aktualno¶ci:)