Witam.
W końcu nadszedł czas na kłopoty i porady dla mojej E38.
Mam problem z fotelem kierowcy. Oczywiście użyłem szukarki, ale wyskoczyło mi dużo wątków niezwiązanych z problemem.
Usterka wygląda tak:
Obniżanie lub podwyższanie fotela działa, ale zaczął mu towarzyszyć nieprzyjemny trybikowy hałas (jakby coś się wytarło i trochę ślizgało, chociaż sama regulacja odbywa się płynnie). Regulacja przód-tył działa jak należy. Nie wiem, jak się do tego zabrać, co i jak rozebrać, żeby umieć złożyć i przede wszystkim, gdzie szukać części. (ASO jest ostatnią i niechcianą deską ratunku).
Problem z programowaniem pamięci: próbowałem już chyba wszystkich kombinacji wciskania tych guziczków. Przycisk "M" nie daje żadnej reakcji, a wciskanie i dłuższe przytrzymanie którejś z cyferek sprawia jedynie, że "M" się na chwilę jaśniej podświetla. Jestem jakiś lewy, czy coś jest zepsute?
Pacjent to moje auto, czyli E38, 1994r. M60B40, fotele skórzane z elektryką, bez dodatkowej regulacji pod udami.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. Ewentualne głupie pytania wybaczcie - to moje pierwsze BMW i pierwsze forum z nim związane.
Prezes