Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Problem z wentylatorem klimatyzacji e38 polift 99 r.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Skoro wszyscy smigaja na uwalonych wiatrakach i jak twierdzicie Panowie i inni "spece" to po jaki grzyb fabryka tam jednak wiatrak zamontowala?? przeciez pieknie jest bez, bo wszystko hula latami i do tego byloby auto tansze w produkcji - automatycznie BMW wiecej by zarabialo, a jednak tam wiatrak wcisneli.

Zastanowcie sie na spokojnie lub spytajcie "superspeca" po co wogole jest tam ten wiatrak?
    Co sie dzieje z kompresorem klimy ktory generuje jakies tam cisnienie robocze i w momencie otwarcia zaworu rozpreznego okazuje sie ze cisnienie w ukladzie jeszcze rosnie a on pracuje dalej
    po co jest funkcja awaryjnego chlodzenia silnika przy skoku temp akurat wlasnie wiatrakiem klimy?

Sa to Wasze auta i robcie jak uwazacie, ale moim zdaniem siara przed nowym forumowiczem dawac takie "porady", pewno chlop juz zwatpil czy nie zapisal sie przypadkiem na auto-drut.pl :D

Ostatnio edytowane przez BOSS ; 27-08-2013 o 23:31
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK
    Jak pisałem wczesniej wychodziły auta bez wiatraka na klimę np opel astra wiec nie ma co gdybać. Pewnie, lepiej jest mieć sprawny ale jak nie chodzi to tez tragedii nie ma. Chłodzenie pomocnicze jak się komuś załączy to znaczy że ma słabe visco albo zapchana chłodnicę i warunek +40 na zewnątrz.

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedyś kupię ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez Jakub Zobacz posta
    Jak pisałem wczesniej wychodziły auta bez wiatraka na klimę np opel astra wiec nie ma co gdybać. Pewnie, lepiej jest mieć sprawny ale jak nie chodzi to tez tragedii nie ma. Chłodzenie pomocnicze jak się komuś załączy to znaczy że ma słabe visco albo zapchana chłodnicę i warunek +40 na zewnątrz.
    Jak nie ma co gdybac?- nie ma co szerzyc ciemnoty :D wciskajac ludziom ze uszkodzony od lat wiatrak to powod do dumy...

A tak na marginesie auto z klimatronikiem ma zawsze wiatrak- obojetnie czy opel, VW czy inne dajewo :p

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Początkujący Użytkownik Awatar BMW750i
    BMW
    BMW E38 750i 98'
    Na codzień zajmuje się klimatyzacją samochodową(10lat) i nigdy nie spotkałem się z samochodem bez wentylatora klimatyzacji (który musi działać) chyba,ze samochód jeździ poza miastem i w trasie. Jeżeli nie wierzycie to zobaczcie PassataB5 który chodzi bez wentylatora ma duże obciążenie ,że aż pasek piszczy.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    a kiedy się powinien zalaczac dowiesz się z meeknet.co.uk o ile dobrze pamiętam, jest pdf o tym jak działa system chlodzenia i tam to jest

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Sprawa jest prosta - klima z niesprawnym wiatrakiem potrafi jakoś-tam działać. Sprawne wisko nieco łagodzi trudny żywot klimy z niesprawnym wiatrakiem...
    Ja naprawiłem wiatrak, bo jest on potrzebny i mam tego świadomość.

Tak samo potrzebny jest sprawny czujnik na wałku rozrządu -- ale jego awaria nie powoduje innej awarii ani ogólnej trwałej degradacji stanu auta. Tylko auto jest słabsze i gaśnie czasem na wolnych obrotach.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Przetestuj w INPA czy w ogóle aktywuje się jak powinien.

Zaawansowany Użytkownik Awatar lionix
    BMW
    728 E38
    co do visco to fak jk zalozylem nowe a wiatrak nie dzialal to zaraz klima zaczela lepiwj dmuchac

Początkujący Użytkownik
    BMW
    730d `2001
    u mnie wiatrak również jest nie sprawny - kupiłem nowy, nie działał, pisałem na forum

wiatrak klimy po lifcie jest bezstopniowy i sterowany z dde, wspomaga prace wentylatora w określonych warunkach - wiskoza w temp. otoczenia powyżej 25 st. w korku i na wolnych obrotach nie schłodzi silnika - sprawdzałem pomimo czystych chłodnic. W podobnych warunkach wentylator klimy wspomaga chłodzenie.

wystarczy ruszyć z miejsca albo podnieść obroty silnika by chłodzenie zwiekszyło wydajność

Zaawansowany Użytkownik Awatar lionix
    BMW
    728 E38
    u mnie nie m problemu w najwieksze upaly bez wentyla trzymalo 86-89...