Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: Nierówna praca na zimnym d³awi siê, migaj±cy check engine

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Pablo7 Zobacz posta
    Witam

Mam problem z moj± BMW e38 735iA 1999r., a mianowicie samochód na zimnym silniku np. po nocy zaraz po odpaleniu ga¶nie, za 3 odpaleniem zaczyna pracowaæ i silnikiem strasznie trzêsie, chyba nie pracuje na wszystkich garach, ¶mierdzi nie spalon± benzyn±, zapala siê ¿ó³ty Check Engine i miga jak siê ju¿ trochê rozgrzeje do ok 40C wszystko ustaje i jest ok na benzynie i na gazie. Pod³±czy³em komputer z moim mechanikiem i na pocz±tku rozruchu wyskakuje b³±d P1519 co oznacza czujnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du, pó¼niej b³±d ten znika i pojawia siê b³±d nr. P0111, który oznacza przep³ywomierz i tak ju¿ zostaje. Teraz nie wiem czy mam wymieniaæ przep³ywkê czy mo¿e czujnik wa³ka ale ten b³±d znika pó¼niej. Na forach wyczyta³em tak¿e o uszczelkach pod kolektorem ss±cym, które mog± powodawaæ takie objawy. Chcê zaryzykowaæ wymieniaj±c te uszczelki i zobaczyæ co siê bêdzie dzia³o ale sam ju¿ nie wiem. Mo¿e kto¶ z forumowiczów mia³ podobne objawy i podzieli siê swoj± wiedz±. Czy to mo¿e powodowaæ wy³±cznie przep³ywomierz.
    nawet drobne nieszczelno¶ci w dolocie da siê przecie¿ spsprawdziæ

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Pablo7
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    735iA
    Sk±d
    £om¿a
    Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    nawet drobne nieszczelno¶ci w dolocie da siê przecie¿ spsprawdziæ
    Ok dziêki za uwagi, sprawdze ewentualne nieszczelno¶ci i jeszcze mam pytanie: je¿eli odepne przep³ywomierz i odpale silnik na zimnym to jak bêdzie czy te¿ powinien siê zachowywaæ motor?. Czy jest to bezpieczne?.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Pablo7
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    735iA
    Sk±d
    £om¿a
    A wiêc tak, je¿eli chodzi o mój problem z silnikiem i jego poranne problemy z nierówn± prac± oraz zapalj±cym siê checkiem to postanowi³em jeszcze odpi±æ klemy na nockê i zresetowaæ kompa. Po pod³±czeniu ponownie akumulatora samochód po uruchomieniu wchodzi³ na obroty i od razu gas³. Troszkê siê zaniepokoi³em ale jeszcze odpi±³em przep³ywomierz i sprawdziæ co bêdzie. Samochód zapali³ i praca silnika równiótka i nie ga¶nie tylko trzyma obroty, tak¿e wina przep³ywomierza, który jest ju¿ zamówiony. Ciekawi mnie jeszcze czy gaz siê nie rozjecha³ po od³±czeniu aku i nie trzeba na nowo adaptowaæ?.

Podobne w±tki

1. [silnik] M60B40 nierówna praca na zimnym silniku
    Przez jackolus w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 12-02-2015, 02:18
  2. CHECK ENGINE CO TO ZA B£¡D ??
    Przez PiK-MaN w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 27-01-2014, 18:41
  3. Kontrolka CHECK ENGINE
    Przez Yorgi w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 6