Witam:
Przedstawiê kilka pytañ, za odpowiedzi lub nakierunkowanie na odpowied¼ wielkie dziêki.
Informujê ¿e ca³y czas przegl±dam forum i strona po stronie czytam wasze problemy. No ale si³± rzeczy nie jestem w stanie przejrzeæ ca³ego forum od zaraz dlatego przedstawiê wam moje problemy a je¿eli znajdê odpowied¼ to poprostu zaznacze ¿e ju¿ pytanie nieaktualne.
Najsampierw wspomnê ¿e przegl±d zrobi³em - wymiana oleju silnikowego, uk³adu kierowniczego, p³yn hamulcowy sprawdzony i jest OK (nie wymieniony), wymieni³em filtr powietrza, kabinowy, olejowy i paliwowy.
1. Planujê za³o¿enie LPG co o tym s±dzicie? Instalacja 4 generacji firmy BRC koszt 5000z³ 53litrowy zbiornik? Autko lubi gaz?
2. Czujniki parkowania wydaj± jaki¶ d¼wiêk przy w³±czaniu wstecznego no ale raczej nie dzia³aj±. Co¶ mo¿e nie pod³±czone. Widzie ¿e na forum pe³no tematów zwi±zanych z PDC wiêc trochê poczytam.
3. Autko Czasem stwarza problem z odpaleniem:
Albo odpali od razu i jest wszystko OK lub rozrusznik krêci krêci krêci krêci i w ogóle nie odpali. Trzeba wtedy cofn±æ kluczyk przekrêciæ jeszcze raz i odpali od razu. Tak jakby jaka¶ elektronika nie pozwala na odpalenie. Dodam ¿e po nieudanej próbie czuæ zapach benzyny.
Zdarza siê tak¿e ¿e auto zga¶nie mi podczas jazdy, tylko zga¶nie tak jakbym kluczyk przekrêci³. Zatrzymam siê odpalê normalnie i mogê jechaæ. Dodam ¿e te dwie usterki zdarzaj± siê raz na dzieñ lub kilka dni. Jakie¶ pomys³y? Jaki¶ bezpiecznik mo¿e nie ³±czyæ?
Przedwczoraj by³em na komputerze, no ale b³êdów by³o bardzo wiele wykasowali mi wszystkie i nie wraca³y przez te kilka prób odpalania. Jeden b³±d który przyku³ moj± uwagê to by³ b³±d czujnika wa³u. Mo¿e to mieæ jaki¶ zwi±zek?
Dodam ¿e nie ma wiêkszego wp³ywu czy autko zimne czy ciep³e.
4. Nie dzia³a tylnia lewa szyba, nie opuszcza siê.
5. Gdzie siê w³±cza spryskiwacze ¶wiate³ przednich?
6. Lewy próg tak jakby zatrzaski siê po³ama³y lub wyskoczy³y. Mo¿liwe ¿e kto¶ nog± zahaczy³ podczas wysiadania. Nie wiem jak siê próg demontuje aby zobaczyæ co tam jest grane. "w dziale schematy co¶ jest wspomniane o wymianie progów na te po lifcie wiêc tutaj szukam instrukcji monta¿u demonta¿u"
7. Posiada kto¶ polsk± instrukcjê obs³ugi do tego autka? Lub ksi±¿kê z serii "zrób to sam" "sam napraw swój samochód"? Znalaz³em tak± ale po rusku. "Te¿ ju¿ w miarê zadowalaj±ce tematy znalaz³em na tym forum w dziale schematy"
8. Czy za³o¿yli¶cie, za³o¿yliby¶cie GAZ do swojej BMW, je¿eli auto to ma byæ do codziennej jazdy? Czy maj±c usterkê 3. warto zak³adaæ lpg?
9. Czy znacie jakiego¶ dobrego mechaniora elektryka który wiedzia³by co mo¿e byæ przyczyn± usterki nr. 3? Okolice Bytowa, s³upsk, chojnice w ostateczno¶ci trójmiasto, szczecinek, koszalin. "przegl±dam w³a¶nie warsztaty i opinie na tym forum"
10. Nie dzia³a roleta trójk±tna, nie chowa siê. "znalaz³em instrukcjê demonta¿u i co mo¿e byæ po³amane no ale nie wszystkie zdjêcia s± wy¶wietlane - linki wygas³y, znalezione te¿ w dziale schematy"
11. Wkurzaj±cy b³±d skrzypienia. Auto po przejechaniu oko³o 30km zaczyna strasznie skrzypieæ, do tego stopnia ze nie mogê wytrzymaæ. Co¶ mechanicznego skrzypi jaki¶ sworzeñ guma wahacz. Jak bujam autem to s³ychaæ skrzypienie z przodu. Dodam ¿e na zimno auto nic nie zaskrzypi, muszê przejechaæ co najmniej 30km aby to siê zaczê³o. Jakie¶ porady? Polecano mi strzykawk± smar wstrzykn±æ za dnia poszukam jakiego¶ podno¶nika lub kana³u aby uczyniæ t± operacjê.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem