Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 21 do 30 z 33

W±tek: Kilka pytañ pocz±tkuj±cego - problem z odpalaniem

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38 728iA, E38 740iA
    Sk±d
    Manchester
    Cytat Zamieszczone przez Lolo2 Zobacz posta
    Tylko ¿e ja mam auto po wrze¶niu 98. Mam rocznik 2000, czyli mam zakupiæ ten drugi?
    Tak, moja wina, namieszalem:D

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Mat88
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Warszawa
    ja zawsze ogl±dam czê¶ci na www.realoem.com podajesz 7 ostatnich pozycji VIN i masz wszystko na patelni ;)
    Je¶li chodzi o zakupy to albo bmwstore lub www.***************** . w tym drugim czasem jest taniej ;)

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    2) czujniki parkowania czasem siadaj± - jak w³±czysz PDC i dotkniesz palcem do czujnika, to ³atwo wyczujesz które dzia³aj±, a które nie

3) Potwierdzam, objawy s± takie jak walniêty czujnik wa³ka -- trzeba zbadaæ tylko który z 2 zdech³.
    Dzia³aj± tylko ORI.

5) Spryski ¶wiate³ dzia³aj± na w³±czonych ¶wiat³ach.

12) Skrzynia -- wymieñ olej póki nie szarpie

17) Op³aca siê. G³ównie do celów diagnostycznych, czasem do kodowania. Bardzo przydatne.
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    740i 2000r
    Sk±d
    Pomorze
    No ponad 2 godzinki i tylnia roleta trójk±tna naprawiona, dupny plastik u³amany. S³aby ze mnie majsterkowicz skoro tyle czasu to zajê³o. A¿ strach ile zajê³oby mi ¶ci±ganie boczku drzwi aby dostaæ siê do silniczka szyb :P

2. Faktycznie czujniki parkowania s± zdech³e bodaj¿e 3 sztuki 2 z ty³u i jeden z przodu. Na razie szkoda czasu na t± pierdó³kê.
    W pó¼niejszym czasie sobie kupie zwyk³e czujniki z allegro i wmontuje je w miejsce starych:
    http://allegro.pl/czujniki-parkowani...459223684.html
    Zamawia³em takie podobne dziadkowi i ciotce i dobrze ¶migaj±.

3. To z czujnikiem wa³ka jadê do mechanika, ju¿ siê dowiadywa³em no i polecono mi niby super mechaniora od BMW. Lepiej niech kto¶ bystrzejszy siê tym zajmie.

5. Sprawdzê.

12. Kto¶ ma tê instrukcjê ¶ci±gniêt±, lub jest w stanie zaktualizowaæ zdjêcia? (bez obaw sam nie bêdê wymienia³ zlecê to zak³adowi, ale chocia¿ bêdê siê orientowa³ co i jak)
    http://7er.pl/showthread.php/17311-W...eju-w-ZF-5HP24
    Rozumiem ¿e te¿ mam te filtr kupiæ.

Jest kto¶ w stanie powiedzieæ mi jak± mam skrzyniê, jaki olej kupiæ i jak± uszczelkê i filtr?

Bo raczej to mi nie pomo¿e:
    http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...-bieg/vDF90371

Wystarczy tylko korek odkrêciæ zlaæ i zalaæ, czy ¶ci±gaæ miskê i wymieniaæ uszczelkê?
    Teraz jeszcze problem bo s± 2 wersje i nie widzê filtra:

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...ejowa/vDF90371

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...ejowa/vDF90371

No i jaki olej? Ten? Oraz ile go wejdzie.
    LT 71141

17. Komputerek zakupi³em - nie maj±tek, a chocia¿ bêdê móg³ sobie sam alarmy sprawdziæ i wykasowaæ. Do niczego innego nie bêdzie mi to potrzebne bo sie nie znam i nie interesujê siê a¿ tak samochodami xD Przyjdzie pewnie we wtorek, to zobaczê czy znowu wróci³ b³±d czujnika wa³u.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    ze skrzynia lepiej podjechac z autem na podnosnik u zobaczyæ jaka jest, bo nie znasz historii auta a to element dosyæ awaryjny

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    co do gazu, ja uwa¿am ze jest ok, ale pod warunkiem ze masz dobrego gazownika poslugujacego siê testerem OBD przy ustawianiu gazu i wiesz co nie co jak to dzia³a ¿eby w odpowiednim momencie jechaæ do gazownika (silnik musi pracowaæ idealnie tak samo na obu paliwach, nie zamulac itp)

bardzo wa¿ne - najpierw ogarnij wszystko w silniku, potem zakladaj gaz, bo innaczej gaz tylko spotenguje problemy, przed za³o¿eniem gazu polecam sprawdziæ korekty LTFT na silniku. powinny byæ +-5% jak nie, to masz jeszcze jakie¶ problemy z mieszanka do ogarniecia i zrób je najpierw, jak ju¿ ogarniesz to zakladasz gaz i regulujesz pod benzynê tak by korekty LTFT siê nie zmieni³y, to pozwoli ci nie mieæ potem problemów z jazd± na benzynie

mia³em ju¿ dwie instalacje (kme i landi renzo) i radzi³bym wystrzegaæ siê polskich komponentów gazowych, komputery to mo¿e s± i ok, ale reduktor kme sam siê rozregulowuje co 3mies., reduktor musi byæ dwustopniowy (np landi renzo ig1 sm) wtedy raz ustawiona instalacja dzia³a bez zarzutu d³ugi czas,

butle w kole zmiescisz i 84l z podgietym palakiem wchodzi 76l gazu a i tak trzeba czêsto tankowac....

wtryski pojedyncze, nie w zestawie po4 jak robi matrix, bo potem jak padnie 1 to wymieniasz 4 u chodz± innaczej nu¿ reszta...

kompuer z wersj± OBD, by móg³ sam siê ustawiaæ (ja akurat tego nie mam, ale wydaje mi siê ze to bardzo wa¿na funkcja, bior±c pod uwagê jako¶æ i wiedzê wielu polskich warsztatów gazowych)

dobra instalacja to droga instalacja (koszt samej instalacji, nie robocizny)

co do softu i kabelka, fajna opcj± o nie pe³nych funkcjach, acz jednak wielu, jest telefon Android+ interface bluetooth +aplikacja TorquePro

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    740i 2000r
    Sk±d
    Pomorze
    Witam ponownie;
    Odno¶nie czujnika wa³ka rozrz±du.

Samochód ostatnio dzia³a³ mi 5 dni bez problemu a wczoraj jak go tknê³o to za 5 razem odpali³. Mo¿e wystarczy jakie¶ styki w czujniku wyczy¶ciæ? Czy nikt nie bawi siê w takie rzeczy?

A druga sprawa czy warto zaryzykowaæ i kupiæ, bêdzie pasowa³?:
    http://allegro.pl/bmw-e38-e39-740-v8...459313779.html

Lub kto¶ zna jakie¶ inne ¼ród³o gdzie kupie pewny u¿ywany czujnik?

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Osobi¶cie poszed³bym w kierunku nowych na dwie strony. O wiele pewniejsza sprawa, bo jak co¶ wyskoczy w trasie na tych u¿ywkach to mo¿e skoñczyæ siê lawet± ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez ratovnik Zobacz posta
    Osobi¶cie poszed³bym w kierunku nowych na dwie strony. O wiele pewniejsza sprawa, bo jak co¶ wyskoczy w trasie na tych u¿ywkach to mo¿e skoñczyæ siê lawet± ;)
    przypadkiem kiedy¶ musia³em siê zdecydowaæ na u¿ywki (akurat mechanik mia³ silnik na czê¶ci a mi bardzo zale¿a³o na czasie) i ju¿ z 5 lat to dzia³a bez zarzutu

...tylko ze dzi¶ wszystkie u¿ywki s± kolejne 5 lat starsze....

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Po drugiej stronie silnika z przodu jest drugi (na tej samej wysoko¶ci)
    Masz dobr± instrukcjê. Wymieñ to sam.
    Czujnik sprawd¼ na realoem, ale powinno wyj¶æ, ¿e w 2000r masz ten: 12147539166

Podobne w±tki

1. [E38] Kilka pytañ
    Przez MaddoxX w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 18-06-2013, 18:47
  2. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 16-02-2011, 19:46
  3. Kilka pytañ o OBC
    Przez lockbud w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 11-01-2011, 10:45
  4. Kilka pytañ 735
    Przez cayetan w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 26-12-2010, 13:01