Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 21 do 30 z 33

W±tek: Kilka pytañ pocz±tkuj±cego - problem z odpalaniem

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    2) czujniki parkowania czasem siadaj± - jak w³±czysz PDC i dotkniesz palcem do czujnika, to ³atwo wyczujesz które dzia³aj±, a które nie

3) Potwierdzam, objawy s± takie jak walniêty czujnik wa³ka -- trzeba zbadaæ tylko który z 2 zdech³.
    Dzia³aj± tylko ORI.

5) Spryski ¶wiate³ dzia³aj± na w³±czonych ¶wiat³ach.

12) Skrzynia -- wymieñ olej póki nie szarpie

17) Op³aca siê. G³ównie do celów diagnostycznych, czasem do kodowania. Bardzo przydatne.
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    740i 2000r
    Sk±d
    Pomorze
    No ponad 2 godzinki i tylnia roleta trójk±tna naprawiona, dupny plastik u³amany. S³aby ze mnie majsterkowicz skoro tyle czasu to zajê³o. A¿ strach ile zajê³oby mi ¶ci±ganie boczku drzwi aby dostaæ siê do silniczka szyb :P

2. Faktycznie czujniki parkowania s± zdech³e bodaj¿e 3 sztuki 2 z ty³u i jeden z przodu. Na razie szkoda czasu na t± pierdó³kê.
    W pó¼niejszym czasie sobie kupie zwyk³e czujniki z allegro i wmontuje je w miejsce starych:
    http://allegro.pl/czujniki-parkowani...459223684.html
    Zamawia³em takie podobne dziadkowi i ciotce i dobrze ¶migaj±.

3. To z czujnikiem wa³ka jadê do mechanika, ju¿ siê dowiadywa³em no i polecono mi niby super mechaniora od BMW. Lepiej niech kto¶ bystrzejszy siê tym zajmie.

5. Sprawdzê.

12. Kto¶ ma tê instrukcjê ¶ci±gniêt±, lub jest w stanie zaktualizowaæ zdjêcia? (bez obaw sam nie bêdê wymienia³ zlecê to zak³adowi, ale chocia¿ bêdê siê orientowa³ co i jak)
    http://7er.pl/showthread.php/17311-W...eju-w-ZF-5HP24
    Rozumiem ¿e te¿ mam te filtr kupiæ.

Jest kto¶ w stanie powiedzieæ mi jak± mam skrzyniê, jaki olej kupiæ i jak± uszczelkê i filtr?

Bo raczej to mi nie pomo¿e:
    http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...-bieg/vDF90371

Wystarczy tylko korek odkrêciæ zlaæ i zalaæ, czy ¶ci±gaæ miskê i wymieniaæ uszczelkê?
    Teraz jeszcze problem bo s± 2 wersje i nie widzê filtra:

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...ejowa/vDF90371

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...ejowa/vDF90371

No i jaki olej? Ten? Oraz ile go wejdzie.
    LT 71141

17. Komputerek zakupi³em - nie maj±tek, a chocia¿ bêdê móg³ sobie sam alarmy sprawdziæ i wykasowaæ. Do niczego innego nie bêdzie mi to potrzebne bo sie nie znam i nie interesujê siê a¿ tak samochodami xD Przyjdzie pewnie we wtorek, to zobaczê czy znowu wróci³ b³±d czujnika wa³u.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    ze skrzynia lepiej podjechac z autem na podnosnik u zobaczyæ jaka jest, bo nie znasz historii auta a to element dosyæ awaryjny

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    co do gazu, ja uwa¿am ze jest ok, ale pod warunkiem ze masz dobrego gazownika poslugujacego siê testerem OBD przy ustawianiu gazu i wiesz co nie co jak to dzia³a ¿eby w odpowiednim momencie jechaæ do gazownika (silnik musi pracowaæ idealnie tak samo na obu paliwach, nie zamulac itp)

bardzo wa¿ne - najpierw ogarnij wszystko w silniku, potem zakladaj gaz, bo innaczej gaz tylko spotenguje problemy, przed za³o¿eniem gazu polecam sprawdziæ korekty LTFT na silniku. powinny byæ +-5% jak nie, to masz jeszcze jakie¶ problemy z mieszanka do ogarniecia i zrób je najpierw, jak ju¿ ogarniesz to zakladasz gaz i regulujesz pod benzynê tak by korekty LTFT siê nie zmieni³y, to pozwoli ci nie mieæ potem problemów z jazd± na benzynie

mia³em ju¿ dwie instalacje (kme i landi renzo) i radzi³bym wystrzegaæ siê polskich komponentów gazowych, komputery to mo¿e s± i ok, ale reduktor kme sam siê rozregulowuje co 3mies., reduktor musi byæ dwustopniowy (np landi renzo ig1 sm) wtedy raz ustawiona instalacja dzia³a bez zarzutu d³ugi czas,

butle w kole zmiescisz i 84l z podgietym palakiem wchodzi 76l gazu a i tak trzeba czêsto tankowac....

wtryski pojedyncze, nie w zestawie po4 jak robi matrix, bo potem jak padnie 1 to wymieniasz 4 u chodz± innaczej nu¿ reszta...

kompuer z wersj± OBD, by móg³ sam siê ustawiaæ (ja akurat tego nie mam, ale wydaje mi siê ze to bardzo wa¿na funkcja, bior±c pod uwagê jako¶æ i wiedzê wielu polskich warsztatów gazowych)

dobra instalacja to droga instalacja (koszt samej instalacji, nie robocizny)

co do softu i kabelka, fajna opcj± o nie pe³nych funkcjach, acz jednak wielu, jest telefon Android+ interface bluetooth +aplikacja TorquePro

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    740i 2000r
    Sk±d
    Pomorze
    Witam ponownie;
    Odno¶nie czujnika wa³ka rozrz±du.

Samochód ostatnio dzia³a³ mi 5 dni bez problemu a wczoraj jak go tknê³o to za 5 razem odpali³. Mo¿e wystarczy jakie¶ styki w czujniku wyczy¶ciæ? Czy nikt nie bawi siê w takie rzeczy?

A druga sprawa czy warto zaryzykowaæ i kupiæ, bêdzie pasowa³?:
    http://allegro.pl/bmw-e38-e39-740-v8...459313779.html

Lub kto¶ zna jakie¶ inne ¼ród³o gdzie kupie pewny u¿ywany czujnik?

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Osobi¶cie poszed³bym w kierunku nowych na dwie strony. O wiele pewniejsza sprawa, bo jak co¶ wyskoczy w trasie na tych u¿ywkach to mo¿e skoñczyæ siê lawet± ;)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    740i 2000r
    Sk±d
    Pomorze
    Cytat Zamieszczone przez OskiUK Zobacz posta
    12141742185 ten bierz. Ten drugi jest do aut po wrzesniu 1998.

PS. Regulator cisnienia paliwa tez moze takie psikusy robic.
    Tylko ¿e ja mam auto po wrze¶niu 98. Mam rocznik 2000, czyli mam zakupiæ ten drugi?

A jak wygl±da i gdzie siê znajduje ten drugi czujnik? Pod mi kto¶ numer czê¶ci ze sklepu bmw? by³bym wdziêczny.
    Bo jazda od mechanika do mechanika i teksty ¿e mam kupiæ czê¶æ a oni wymieni± to mija siê z celem. Skoro ani oni ani ja nie wiem który element kupiæ.

Macie gdzie¶ instrukcjê wymiany tego drugiego czujnika?
    Bo mam t± instrukcjê:
    http://www.magnum1.com/magnum/BMW-74...es/CPS_740.php
    Ostatnio edytowane przez Lolo2 ; 28-08-2013 o 09:07

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Po drugiej stronie silnika z przodu jest drugi (na tej samej wysoko¶ci)
    Masz dobr± instrukcjê. Wymieñ to sam.
    Czujnik sprawd¼ na realoem, ale powinno wyj¶æ, ¿e w 2000r masz ten: 12147539166

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38 728iA, E38 740iA
    Sk±d
    Manchester
    Cytat Zamieszczone przez Lolo2 Zobacz posta
    Tylko ¿e ja mam auto po wrze¶niu 98. Mam rocznik 2000, czyli mam zakupiæ ten drugi?
    Tak, moja wina, namieszalem:D

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez ratovnik Zobacz posta
    Osobi¶cie poszed³bym w kierunku nowych na dwie strony. O wiele pewniejsza sprawa, bo jak co¶ wyskoczy w trasie na tych u¿ywkach to mo¿e skoñczyæ siê lawet± ;)
    przypadkiem kiedy¶ musia³em siê zdecydowaæ na u¿ywki (akurat mechanik mia³ silnik na czê¶ci a mi bardzo zale¿a³o na czasie) i ju¿ z 5 lat to dzia³a bez zarzutu

...tylko ze dzi¶ wszystkie u¿ywki s± kolejne 5 lat starsze....

Podobne w±tki

1. [E38] Kilka pytañ
    Przez MaddoxX w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 18-06-2013, 18:47
  2. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 16-02-2011, 19:46
  3. Kilka pytañ o OBC
    Przez lockbud w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 11-01-2011, 10:45
  4. Kilka pytañ 735
    Przez cayetan w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 26-12-2010, 13:01