Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Kilka pytań początkującego - problem z odpalaniem

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    2) czujniki parkowania czasem siadają - jak włączysz PDC i dotkniesz palcem do czujnika, to łatwo wyczujesz które działają, a które nie

3) Potwierdzam, objawy są takie jak walnięty czujnik wałka -- trzeba zbadać tylko który z 2 zdechł.
    Działają tylko ORI.

5) Spryski świateł działają na włączonych światłach.

12) Skrzynia -- wymień olej póki nie szarpie

17) Opłaca się. Głównie do celów diagnostycznych, czasem do kodowania. Bardzo przydatne.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Początkujący Użytkownik
    BMW
    740i 2000r
    No ponad 2 godzinki i tylnia roleta trójkątna naprawiona, dupny plastik ułamany. Słaby ze mnie majsterkowicz skoro tyle czasu to zajęło. Aż strach ile zajęłoby mi ściąganie boczku drzwi aby dostać się do silniczka szyb :P

2. Faktycznie czujniki parkowania są zdechłe bodajże 3 sztuki 2 z tyłu i jeden z przodu. Na razie szkoda czasu na tą pierdółkę.
    W późniejszym czasie sobie kupie zwykłe czujniki z allegro i wmontuje je w miejsce starych:
    http://allegro.pl/czujniki-parkowani...459223684.html
    Zamawiałem takie podobne dziadkowi i ciotce i dobrze śmigają.

3. To z czujnikiem wałka jadę do mechanika, już się dowiadywałem no i polecono mi niby super mechaniora od BMW. Lepiej niech ktoś bystrzejszy się tym zajmie.

5. Sprawdzę.

12. Ktoś ma tę instrukcję ściągniętą, lub jest w stanie zaktualizować zdjęcia? (bez obaw sam nie będę wymieniał zlecę to zakładowi, ale chociaż będę się orientował co i jak)
    http://7er.pl/showthread.php/17311-W...eju-w-ZF-5HP24
    Rozumiem że też mam te filtr kupić.

Jest ktoś w stanie powiedzieć mi jaką mam skrzynię, jaki olej kupić i jaką uszczelkę i filtr?

Bo raczej to mi nie pomoże:
    http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...-bieg/vDF90371

Wystarczy tylko korek odkręcić zlać i zalać, czy ściągać miskę i wymieniać uszczelkę?
    Teraz jeszcze problem bo są 2 wersje i nie widzę filtra:

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...ejowa/vDF90371

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...ejowa/vDF90371

No i jaki olej? Ten? Oraz ile go wejdzie.
    LT 71141

17. Komputerek zakupiłem - nie majątek, a chociaż będę mógł sobie sam alarmy sprawdzić i wykasować. Do niczego innego nie będzie mi to potrzebne bo sie nie znam i nie interesuję się aż tak samochodami xD Przyjdzie pewnie we wtorek, to zobaczę czy znowu wrócił błąd czujnika wału.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    ze skrzynia lepiej podjechac z autem na podnosnik u zobaczyć jaka jest, bo nie znasz historii auta a to element dosyć awaryjny

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    co do gazu, ja uważam ze jest ok, ale pod warunkiem ze masz dobrego gazownika poslugujacego się testerem OBD przy ustawianiu gazu i wiesz co nie co jak to działa żeby w odpowiednim momencie jechać do gazownika (silnik musi pracować idealnie tak samo na obu paliwach, nie zamulac itp)

bardzo ważne - najpierw ogarnij wszystko w silniku, potem zakladaj gaz, bo innaczej gaz tylko spotenguje problemy, przed założeniem gazu polecam sprawdzić korekty LTFT na silniku. powinny być +-5% jak nie, to masz jeszcze jakieś problemy z mieszanka do ogarniecia i zrób je najpierw, jak już ogarniesz to zakladasz gaz i regulujesz pod benzynę tak by korekty LTFT się nie zmieniły, to pozwoli ci nie mieć potem problemów z jazdą na benzynie

miałem już dwie instalacje (kme i landi renzo) i radziłbym wystrzegać się polskich komponentów gazowych, komputery to może są i ok, ale reduktor kme sam się rozregulowuje co 3mies., reduktor musi być dwustopniowy (np landi renzo ig1 sm) wtedy raz ustawiona instalacja działa bez zarzutu długi czas,

butle w kole zmiescisz i 84l z podgietym palakiem wchodzi 76l gazu a i tak trzeba często tankowac....

wtryski pojedyncze, nie w zestawie po4 jak robi matrix, bo potem jak padnie 1 to wymieniasz 4 u chodzą innaczej nuż reszta...

kompuer z wersją OBD, by mógł sam się ustawiać (ja akurat tego nie mam, ale wydaje mi się ze to bardzo ważna funkcja, biorąc pod uwagę jakość i wiedzę wielu polskich warsztatów gazowych)

dobra instalacja to droga instalacja (koszt samej instalacji, nie robocizny)

co do softu i kabelka, fajna opcją o nie pełnych funkcjach, acz jednak wielu, jest telefon Android+ interface bluetooth +aplikacja TorquePro

Początkujący Użytkownik
    BMW
    740i 2000r
    Witam ponownie;
    Odnośnie czujnika wałka rozrządu.

Samochód ostatnio działał mi 5 dni bez problemu a wczoraj jak go tknęło to za 5 razem odpalił. Może wystarczy jakieś styki w czujniku wyczyścić? Czy nikt nie bawi się w takie rzeczy?

A druga sprawa czy warto zaryzykować i kupić, będzie pasował?:
    http://allegro.pl/bmw-e38-e39-740-v8...459313779.html

Lub ktoś zna jakieś inne źródło gdzie kupie pewny używany czujnik?

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Osobiście poszedłbym w kierunku nowych na dwie strony. O wiele pewniejsza sprawa, bo jak coś wyskoczy w trasie na tych używkach to może skończyć się lawetą ;)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    740i 2000r
    Cytat Zamieszczone przez OskiUK Zobacz posta
    12141742185 ten bierz. Ten drugi jest do aut po wrzesniu 1998.

PS. Regulator cisnienia paliwa tez moze takie psikusy robic.
    Tylko że ja mam auto po wrześniu 98. Mam rocznik 2000, czyli mam zakupić ten drugi?

A jak wygląda i gdzie się znajduje ten drugi czujnik? Pod mi ktoś numer części ze sklepu bmw? byłbym wdzięczny.
    Bo jazda od mechanika do mechanika i teksty że mam kupić część a oni wymienią to mija się z celem. Skoro ani oni ani ja nie wiem który element kupić.

Macie gdzieś instrukcję wymiany tego drugiego czujnika?
    Bo mam tą instrukcję:
    http://www.magnum1.com/magnum/BMW-74...es/CPS_740.php
    Ostatnio edytowane przez Lolo2 ; 28-08-2013 o 08:07

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Po drugiej stronie silnika z przodu jest drugi (na tej samej wysokości)
    Masz dobrą instrukcję. Wymień to sam.
    Czujnik sprawdź na realoem, ale powinno wyjść, że w 2000r masz ten: 12147539166

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 728iA, E38 740iA
    Cytat Zamieszczone przez Lolo2 Zobacz posta
    Tylko że ja mam auto po wrześniu 98. Mam rocznik 2000, czyli mam zakupić ten drugi?
    Tak, moja wina, namieszalem:D

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez ratovnik Zobacz posta
    Osobiście poszedłbym w kierunku nowych na dwie strony. O wiele pewniejsza sprawa, bo jak coś wyskoczy w trasie na tych używkach to może skończyć się lawetą ;)
    przypadkiem kiedyś musiałem się zdecydować na używki (akurat mechanik miał silnik na części a mi bardzo zależało na czasie) i już z 5 lat to działa bez zarzutu

...tylko ze dziś wszystkie używki są kolejne 5 lat starsze....