Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Dziwna akcja - co zrobić ??

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Szukają naiwnych - bo wiele ludzi płaci - ehh i jak tu nie mówić ze to złodzieje?? Za to powinno sie ich do sądu oddać - próba wyłudzenia 0,5-8 lat wiezienia !

Vip Vip Awatar max mt
    BMW
    E38 735iA i E39 530d
    Podepnę się do tematu, czy wiecie jak jest z mandatami z fotoradarów? Czy mają jakiś określony ustawą czas na przysłanie tego mandatu do adresata? Jeżeli już nie przyślą w terminie to sprawa jest przedawniona?

Vip Vip Awatar Wiktor
    BMW
    EVO VIII
    KODEKS WYKROCZEŃ:

Rozdział V

Przedawnienie orzekania, wykonania kary oraz zatarcie ukarania.

Art. 45. (49) § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.
    § 2. W razie uchylenia prawomocnego rozstrzygnięcia, przedawnienie biegnie od daty uchylenia rozstrzygnięcia.
    § 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.

Art. 46. § 1. Ukaranie uważa się za niebyłe po upływie 2 lat od wykonania, darowania lub przedawnienia wykonania kary.
    § 2. Jeżeli ukarany przed upływem okresu przewidzianego w § 1 popełnił nowe wykroczenie, za które wymierzono mu karę aresztu, ograniczenia wolności lub grzywny, ukaranie za oba wykroczenia uważa się za niebyłe po upływie 2 lat od wykonania, darowania albo od przedawnienia wykonania kary za nowe wykroczenie.
    § 3. (50) Jeżeli orzeczono środek karny, uznanie ukarania za niebyłe nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem wykonania.
    Pozdrawiam
    Wiktor
    Używajcie polskich znaków - jest różnica czy robisz komuś łaskę czy laske.

Super Moderator Awatar olejus
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    Rozumiem , że jeżeli wykroczenie drogowe miało miejsce 25.06.2009r. a wczoraj przyszło zdjęcie to ?? czy mam płacić czy są może jakieś kruczki ??
    Pić trzeba ! Jeść można !

Olejus - tu nie ma przeproś....

Niestety masz 30 dni na wpłacenie, później sprawa jest [przekazywana dalej. Finał jest taki, że zabieraja z pensji i to w najmniej wygodnym momencie

U mnie tylko poinformowali tylko, że juz firma przekazała 2500 PLN (!!) w poczet mandatów. Upomniał się Urząd Skarbowy

Choć z drugiej strony - nie powiem - sporo się przedawniło :medit:
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    ja wisze dla skarbowki za mandaty okolo 600zl (jeszcze bo bylo 2x tyle) i oni doslownie co rok ze zwrotu z podatku biorą swoja czesc i tyle, nawet niewiem ile i czy z odsetkami..... 1 tylko mandat w zyciu zaplacilem

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez olejus
    Rozumiem , że jeżeli wykroczenie drogowe miało miejsce 25.06.2009r. a wczoraj przyszło zdjęcie to ?? czy mam płacić czy są może jakieś kruczki ??
    Olejus nie rob jaj... ;D Ty przekroczyles predkosc?? :shock: :shock:

To bankowo jakies nieporozumienie lub blad fotoradaru :]
    ;)
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Początkujący Użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez BOSS
    Olejus nie rob jaj... ;D Ty przekroczyles predkosc?? :shock: :shock:

[/color]
    to dobre hehe uśmiałem się

Vip Vip
    BMW
    e32 735ia + dupowóz :D
    Blog
    21
    ...do mnie zadzwnoił na kom. człowiek i przedstawił się że jest z urzędu skarbowego i ze w 2006 dostałem mandat za picie piwa "pod chmurką"-100zł...Fakt była taka sytuacja i nigdy niepłaciłem :hihi: ..Człowiek ten powiedzał ze mam się zgłosic i zapłacic albo jemu albo w placówce--powiedziałem mu ze jest niepowazny i to na tym sie skończyła ta dziwna historia hehe....i cisza do tej pory a było to 5 miechów temu...

pzdr..

Cytat Zamieszczone przez e32maaaciek
    ...do mnie zadzwnoił na kom. człowiek i przedstawił się że jest z urzędu skarbowego i ze w 2006 dostałem mandat za picie piwa "pod chmurką"-100zł...Fakt była taka sytuacja i nigdy niepłaciłem :hihi: ..Człowiek ten powiedzał ze mam się zgłosic i zapłacic albo jemu albo w placówce--powiedziałem mu ze jest niepowazny i to na tym sie skończyła ta dziwna historia hehe....i cisza do tej pory a było to 5 miechów temu...

pzdr..
    No to zdejmą Ci ze zwrotu podatku albo wyślą kwity do firmy w której pracujesz i zabiorą z wynagrodzenia. Skoro komornik się tym zajął, to mają teraz jeszcze trochę czasu na wyegzekwowanie....

Uprawnienia umieszczania postów