Witam, ostatnio wróciłem do polski i zabrałem się za moją 735 i co dziś widzę mam luz na kole pasowym na wałku około 1,5mm na oko ale nie wygląda żeby mniej ..moje pytanie brzmi czy do wyrzucenia motor czy da sie coś z tym zrobić??
Witam, ostatnio wróciłem do polski i zabrałem się za moją 735 i co dziś widzę mam luz na kole pasowym na wałku około 1,5mm na oko ale nie wygląda żeby mniej ..moje pytanie brzmi czy do wyrzucenia motor czy da sie coś z tym zrobić??
Nie panikuj kolego prawdopodobnie masz kolo pasowe do wymiany. Tylko nie polecam podrobek bo w nich nie ma tego sprzegla ktore wlasnie ci sie rozlecialo.
Dokłądnie...właśnie jestem po wymianie tego koła w Volvo...
Też sie zgadzam...kupilem podróbkę,która wg opisu miała pasować do 2.3 turbo ale po zdjeciu starego koła okazało się,że nowe jest inne...trzeba było zamówic ori z ASO...560 zł tak,że do BMW raczej tańsze nie będzie.Pozdrawiam.
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...
Ale po zdjęciu koła pasowego nic się nie zmieniło luz na wałku jest ewidentny,, chodzi do przodu auta i do tyłu
nie bardzo pamietam jak to wygladalo w tych benzyniakach ale gdyby wal sie tak ruszal a nie jakas inna czesc to mysle ze panewki dawno by sie obróciły i by bylo po silniku
Kolego z tego co opisałeś wynika że w Twoim silniku dożyły końca panewki mimo tego że ich nie słychać jeszcze. Najbardziej wyeksploatowana jest panewka główna ustalająca luz osiowy wału korbowego. Czym prędzej micha w dół i weryfikacja wszystkich panewek zanim stanie się coś gorszego