Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: Wymiana ³o¿yska z piast± - problem z w³o¿eniem czujnika ABS

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    BMW E32 735iL M30
    Sk±d
    Tarnowskie Góry

Wymiana ³o¿yska z piast± - problem z w³o¿eniem czujnika ABS

Witam

Dzi¶ wymienia³em z prawej strony przód piaste z ³o¿yskiem poniewa¿ stare od kilku dni strasznie "bucza³o" przy wyjmowaniu starej piasty (nie by³o problemu, zesz³am lekko" zauwa¿y³em ¿e czujnik jest tak jak bym przy tym kole zêbatym z piasty, natomiast po w³o¿eniu nowej piasty a raczej przy próbach, nie mog³em jej za³o¿yæ poniewa¿ tak jak by czujnik j± blokowa³, wystawa³ za bardzo i te ko³o zêbate nie mog³o sie obok niego schowaæ.. ???

Wykrêci³em czujnik ABS aby go nie uszkodziæ przy montazu piasty i elegancko piasta wesz³a, dokrêci³em bardzo mocno (klucz 46) po¿niej przed³u¿ka, ru³a.. poskaka³em dla pewno¶ci po niej i jest! Ale pojawi³ siê problem :( Nie moge w³o¿yæ czujnika ABS bo brakuje mi jakie¶ 3mm aby ko³niez mocuj±cy go dotkn±³ sie z otworem przykrêcenia ¶ruby, a czujnik nie chce wej¶æ poniewa¿ dotyka/ opiera siê o te ko³o zêbate z piasty..

B³agam, proszê o szybk± odpowiedz, narazie czujnika nie za³ozylem tylko podpio³em go wyzej na opasce zaciskowej i czeka mnie jeszcze raz demonta¿..

Moje pytanie.. Jak on ma le¿eæ w stosunku do tego ko³a zêbatego/ piasty??? to co wychodzi z czujnika ma taki kszta³t jak by romb?

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Piasta oryginal?? czy made in china?
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    BMW E32 735iL M30
    Sk±d
    Tarnowskie Góry
    Piasta MAX GEAR zamiennik..

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    BMW E32 735iL M30
    Sk±d
    Tarnowskie Góry
    Zauwazy³em tylko ¿e w mojej pia¶cie pier¶cieñ jest niczym zakoñczony i wygl±da tak http://allegro.pl/nowa-piasta-przod-...398080301.html

A w pi±scie któr± zdj±³em, pier¶cieñ ABS by³ zakoñczony tak: http://allegro.pl/piasta-przod-bmw-e...414199201.html

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Nowiq
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    e32
    Sk±d
    Hajnówka
    Na ch³opski rozum je¶li pier¶cieñ abs-u jest wiêkszy to i tak powinno dobrze prêdko¶æ czytaæ. Zale¿y czy ilo¶ci± z±bków siê nie ró¿ni. Ale takie naci±gane troche. Je¶li ró¿nica jednak bêdzie mia³a znaczenie to abs mo¿e "g³upieæ". Na eml je¶li masz te¿ mo¿e i by mia³o wp³yw. Jakie¶ szarpania i inne takie. MAXGEAR chyba nikt nie poleci, bo to jest tañsze ni¿ tanie. Chocia¿ dr±¿ek ¶rodkowy u mnie ju¿ rok dzia³a. Zrób jak±¶ podk³adkê po czujnik w miejscu ¶rubki od czujnika tylko tak ¿eby nie dotyka³ pier¶cienia i za daleko nie by³ i sprawd¼ jak bêdzie dzia³a³o. Jak lipa to inne ³o¿ysko pozostaje zakupiæ, a te je¶li nie widaæ ¶ladu monta¿u to zwróæ i powiedz, ¿e nie pasuje.

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez Luksus Zobacz posta
    Piasta MAX GEAR zamiennik..
    No to nie ma sie co dziwic- sprawdz czy wogole ori felga bedzie wogole pasowac na ta "piaste" :D
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    tu nie chodzi o marke, ale o zle dobran± piaste, czy myslicie ze firma ktora produkuje taki zamiennik to zle wypuszcza ca³a linnie? poza tym nie ma peoducenta max gear, to jet pakowacz tak jak np ruville, tak jak 3 max czy inny brendowy towar

podaj mi nr tego max geara to powiem ci od czego jest

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    BMW E32 735iL M30
    Sk±d
    Tarnowskie Góry
    Dziêki ch³opaki za dobre chêci :) jutro spisze numer bo opakwanie zostalo w aucie ale jesli chodzi o piaste to wszystko elegancko pasowa³o tylko ten czujnik... co do samej marki to tak, max gear to opakowanie ale co produkuje sam± czê¶æ to pojêcia nie mam..

Chodzi³o mi przede wszystkim czy ten czujnik musi sie jako¶ wspieraæ na tym kole, obcieraæ? czy na zasadzie ¿e jest umiejscowiony np. 2-3mm od tego ko³a zêbatego tak by nie wadzi³ a spokojnie mog³ szczytywaæ?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Nowiq
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    e32
    Sk±d
    Hajnówka
    Nie ma prawa dotykaæ. 2-3mm to za du¿y odstêp

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Od 0,5 do 1 mm bêdzie ok. Im wiêcej tym gorzej przy doje¿d¿aniu do czego¶ z ma³± prêdko¶ci± hamuj±c.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Podobne w±tki

1. [mechanika] Wymiana czujnika ABS ty³
    Przez Johnny_Bravo w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 38
    Ostatni post / autor: 12-07-2017, 07:21
  2. Wymiana ³o¿yska ko³a ty³
    Przez sebobass w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 04-05-2015, 18:27
  3. [zawieszenie] Abs - po wymianie czujnika abs wariuje!!!
    Przez kataniarz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 11-12-2012, 15:23
  4. brak ABS po wymianie piasty-³o¿yska
    Przez PiotrekV8 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 24-03-2012, 15:49
  5. [ elektryka] Wymiana kabli + problem z ABS
    Przez orson w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 03-07-2009, 10:56

Uprawnienia umieszczania postów