Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Eksplodowała chłodnica - szukanie przyczyny

Zaawansowany Użytkownik Awatar Trolcio735
    BMW
    735iA E32

Eksplodowała chłodnica - szukanie przyczyny

Witam.
    Troszkę historii jak do tego doszło rodem z opery mydlanej.
    Jechałem z ojcem i matulą po jego służbowego busa po czym miałem z nim gdzieś jechać a matula wrócić moją 7. Na podwórku jest ciasno, a mama jeździ miniakiem więc powiedziałem, żeby zostawiła auto przed podwórkiem a ja zaparkuje jak się boi, że nie da rady. Przyjechaliśmy, matula z kwaśną miną mówi, że mi rozpieprzyła auto. Myślę już sobie ciekawe ile elementów do malowania. Mówi, że coś wybuchło i kłęby dymu buchnęły, że wyłączyła silnik i uciekła do domu :)
    Macha do góry i latarka bo już ciemno było. Pęknięta chłodnica na wlocie.

No i teraz tak. Ostatnimi czasy na długim postoju nie zawsze ale dość często wskazówka temp. wychylała się ponad środek o milimetr, dwa a raz doszła do połowy między środkiem a 3/4 skali. Po ruszeniu normowało się. Myślałem, że termostat się przycina. Teraz po wszystkim ściągnąłem termostat i sprawdziłem go w garnku i chodzi jak należy. Otwiera się nim jeszcze woda zacznie na dobre wrzeć.
    Winowajcy:
    Wisko? Nie sprzęga jak powinno na wolnych? Jak ruszę to przy ok 2tys. obr. słychać, że dmucha.
    Pompa wody? Za słabo wymusza obieg
    Czy może jeszcze coś innego.

To, że chłodnica strzeliła to pewnie znak, że matula długo parkowała i mieszanka wody demi i płynu zaczęła wrzeć i rozsadziło chiński zamiennik za 400zł. 2 lata pochulała...

Damian Vip Awatar vramzes
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    jak dla mnie wygląda to na tak jak piszesz na zagotowanie cieczy a co za tym idzie zwiększenie ciśnienia,albo termostat albo visco poszło spać,jak od pewnego czasu na postoju wskazówka wychylała się w prawo od środka obstawiam visco , a uszkodzenie chłodnicy typowe dla zagotowania cieczy,aczkolwiek poszło mocno w dół chłodnicy zazwyczaj pęka wokół króćca na który nakłada się ten górny gruby wąż,sprawdź czy nie uszkodziło uszczelki pod głowicą....czego nie życzę

BMW
    735iA E32
    Piany na korku nie ma także myślę, że niska jakość plastiku chińskiej chłodnicy uratowała uszczelkę :)
    No układ gdzieś niedomaga i zagotowało ją.
    Prosiłbym o porady odnośnie zakupu nowych części. Jakiej firmy polecacie i gdzie tanio? :)
    Wiadomo, że do wymiany chłodnica, od razu wymienię i wisko może i pompę.
    Ostatnio edytowane przez Trolcio735 ; 04-08-2013 o 13:51

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    było e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    u ciebie obstawiam słabą jakość chłodnicy,mogło ją coś przytkać i zrobiło ciśnienie a skutki widać,popytaj po sklepach za behrem lub ninsenem,ja osobiście mam u siebie kagera chłodnice juz prawie 2 lata i ładnych pardziesiat tyś.km i narazie nic się z nia nie dzieje

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    Miałem kiedyś podobnie w E38, możliwe że przyczyną u mnie było wciśnięcie na siłę pływaka. Uszkodzenia bardzo podobne. Wymieniłem na używkę i chodziło ze 3 lata aż do sprzedaży.

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Blog
    20
    nie szukaj przyczyn tylko wymień po koleji
    chłodnice
    visco
    pompę wody

ale skoro twierdzisz ze termostat ok to stawiam na pompę albo na chinski szit z chlodnicą
    co do pompy ja kupiłem ruville w sklepie http://www.czescidobmw.pl/ i gra do dziś cena i jakość ok

BMW
    735iA E32
    Wyczytałem, że od przegrzania silnika powinien uchronić dodatkowo wentylator klimatyzacji, który nie zadziałał na żadnym z biegów.
    Źródło tutaj: http://www.nmia.com/~dgnrg/page_20.htm
    Sprawdziłem na krótko i tak jak przypuszczałem pierwszy bieg usmażony czyli rezystor do wymiany a na drugim hula tylko ociera coś wewnątrz także jest z nim trochę zabawy.
    Pytanie czy u was załącza się wentylator klimy jak silnik łapie temperaturę tak jak jest w linku opisane?
    Domyślam się, że czujnik temperatury przy chłodnicy do wymiany. Jeszcze jutro sprawdzę multimetrem grzejąc go. Chyba, że macie lepszy sposób żeby go sprawdzić?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    było e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    ja sprawdzam zawsze rozbierając przekażnik i zwieram go dzieki temu wiem czy wogóle chodzi,a czy czujnik jest sprawny to poprostu łapie wiskoze i trzymam ją ręką jakiś czas i wentylator się załącza

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Tak naprawdę dziwna sprawa, bo od zrzucenia ciśnienia masz korek zbiornika wyrównawczego. To że wzrosło do dużej wartości w chłodnicy oznacza, że obieg musiał być zamknięty w okolicach chłodnicy i duże ciśnienie nie dotarło do zbiornika wyrównawczego.

To może być zamknięty termostat albo zatarta pompa. Czujnik termiczny wentylatora mógł nie zadziałać, bo on się rozgrzewa tam na końcu, obieg jest od lewej do prawej w chłodnicy.

Jeżeli stanęła pompa to w momencie przy takich temperaturach lewa część chłodnicy mogła się zagotować.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 05-08-2013 o 20:47
    pozdrawiam Bartek

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Korek też co jakiś czas trzeba wymienić...może jest zepsuty i nie upuścił ciśnienia po prostu...a sprawdzanie termostatu z gotowaniem go w garnku rozśmiesza mnie...
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...