Cytat Zamieszczone przez charzun Zobacz posta
LPG raczej odpada bo 100km temu silnik stał na palecie ;) jezdze na razie na PB i jest bez zmian.. Jak psiukam plakiem na silnik to powinien zadzialac jak samostart? Jesli tak to lewego powietrza brak.. mam drugi komplet świec jak znajde chwile to zobaczymy..
jak nowy silnik to najpierw rozwiaz wszystkie problemy na benzynie, jak będziesz już zadowolony to reset (aku 20min) i przejedz 100km na benzynie i dopiero ustawiaj gaz , innaczej wygrasz wielką kumulacje problemow w totka i nie dojdziesz o co chodzi, bo ustawiony gaz pod nie "ułożona" jeszcze benzynę (brak odpowiednich w miarę stałych korekt LTFT) będzie dodatkowo zmieniał parametry pracy na benzynie ( zmieni korekty LTFT benzyny, które i tak jeszcze nie były ułożone)

korekty LTFT zależą od połowy twojego auta a więc sond lambda, wydajności katalizatorów, paliwa, szczelności kolektora, zużycia świec, wtryskiwaczy, przeplywka itp itd. LTFT to takie poprawki na jakby zużycie podzespołów - auto sobie myśli np. coś jest nie idealnie ale jak daję +10% niż to co mi pokazują czujniki versus to co mam w programie to jest ok wszystko. Jak jednak wartosc ta przekroczy +25% zapala się check engine, żeby urzytkownik auta już coś z tym zrobił.

najpierw auto musi poznać w jakim jest stanie (LTFT się w miarę ustali), dopiero potem ustawiasz gaz, bo gaz też zmieni trochę LTFT (im mniej zmienia tym jest idealniej ustawiony, ale gaz generalnie ustawia się właśnie tak żeby nie zmieniał LTFT).

jak psikasz wokół kolektora dolotowego, pod nim , przy uszczelce przepustnicy, z tylu i po wezu ci do odmy wchodzi to się powinny korekty STFT zmieniać (musisz to robić równocześnie mając połączonego kompa), często jest tak że lewego w tym silniku nie wyczujesz ot tak, albo w pewnych sytuacjach pojawia się i znika (mi uszczelnialo się na ciepłym silniku przykladowo)

tak w ogóle to zrób pełną diagnostykę komputerową kompem bmw, a nie podrobami :-P