Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: E38, podłączenie nieseryjnego radia pod seryjne DSP

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    Ale masz na myśli tylny podłokietnik ?
    No i właśnie tutaj ciągle mam dylemat, ale chyba mam pomysła zaczerpnietego ze starych (zayebistych) kolumn basowych diory. Mianowicie - dwa glośniki w jednej zamkniętej obudowie - jeden głośnik z odwróconą fazę lub zupełnie obcięta cewka i tylko sama membrana.
    Na prawdę fajnie to grało a dało by się tym uzyskać calkiem dobry bas - oczywiście przy zamkniętej skrzyni, bass refleks do mnie nie przemawia.
    Ja mam ciut utrudnione zadanie bo za ścianą mam butlę z gazem więc skrzynia będzie stosunkowo płaska. Trzeba będzie jeszcze pokombinować z rozprowadzeniem fal.
    Wszystko w swoim czasie - teraz się relaksuję na ranczo :)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    No zauwazyłem ,że na ranczo jesteś :d Ja boilera nie mam ,ale skrzynka tez musi byc max mała :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    Coś wymyślę, tylko musi mieć pierdnięcie i to sensowne (nie łomot ale nadawać się do każdego rodzaju muzyki). To trochę zajmie. Na pewno czeka mnie najpierw skonstruowanie skrzyni a potem podróż do znajomka z firmą car-audio gdzie będziemy dobierać głośniki :)
    Koniec września - realny termin nawet :)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Przed jesienia temat trzeba opanowac koniecznie :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    Jestem podobnego zdania :)
    Zrobimy tak - przygotuję skrzynię i podam Ci wszystkie wymiary itp i przygotujesz taką samą (ot - pojedziesz do praktikera, pokażesz wymiary i dotną dechy, pooklejasz matami, posklejasz duo kupy i przykręcisz gdzie trzeba).
    Możemy potem razem pojechać w miejsce X gdzie każdy dobierze sobie odpowiadające mu głośniki :)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Spoko ,mam szwagra stolarza więc damy radę :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    No :)
    Jeszcze tylko szwagier tapicer żeby jakieś fajne gąbki do wygłuszenia dobrał ;) ;)
    A tak serio to idealne są te stożkowe. Ale to temat na potem.
    Ja teraz muszę odetchnąć i spędzić trochę czasu TYLKO w fotelu kierowcy bo mi zaczyna bokiem wychodzić ta instalacja elektryczna tego auta. Chociaż nabieram mega szacunku dla inżynierów BMW. Jak na tamte lata - taka myśl...

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Zobaczymy ,jutro muszę odnależć wzmacniacze :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    Tam chyba maks średnica to jakieś 25cm więc tym bardziej by trzeba pomyśleć nad skrzynią z dwoma głośnikami. Do takiej zabudowy ze średniej półki (PB czy JL itp) nie porzebujesz mega pieca.
    Dobra, nie ma co gdybać - pomyślimy jak przyjdzie pora :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar zagor71
    BMW
    740iL e32 93'. 635CsiA e24 85'
    Widze ze wszyscy sa na tym samym etapie,dajcie znac jak bedziecie cos modzic chetnie podjade jesli czas pozwoli.Bartolo w Twoim e38 jest wystarczająco duzo miejsca za grodzią a przed butlą na skrzynie?U mnie w e32 po wycieciu otworu na narty okazalo sie ze i nawet Helix Esprit 8w nie wejdzie w skrzyni.

Tymczasowo jezdzi ze mna tuba JBL gt-1200 za fotelem pasazera i daje rade(miejsca zajmuje co nie miara jednak jestem wyznawcą seryjnego wygladu i nieseryjnego brzmienia wiec skrzynia wlasnej budowy poleci w bagaj ale dopiero po zmianie butli na taka w koło bo na obecnym etapie nie idzie inaczej tego zmontować.

I zakłócenia mam straszliwe po podpieciu drugiego wzmacniacza(blaupunkt gta 460)w przednich gwizdkach.Na razie walcze z tym filtrami ale porażka (jeden przy radiu na +,drugi przed wzmacniaczami na +,filtr pętli masy na sygnale przed wzmacniaczami w bagaju)i lipa.Zostaly mi tylko chyba juz magnesy ferrytowe.Najciekawsze jest to ze nawet zanim wlącze silnik pisk pojawia sie w tweeterach przy wylaczonym radiu(a wlaczonym wzmacniaczu)a po wlaczeniu radia przycicha sporo,ale wraca po uruchomieniu silnika.Ale najlepiej posluchac na zywo:D