Jutro samochód wreszcie ruszy. Trochê poje¿d¿ê i na pewno dam znaæ jak autko zareagowa³o.
Swoj± drog± mi³o wiedzieæ, ¿e komu¶ chce siê czytaæ i analizowaæ moje posty. Na pewno wiedza Twoja jak i reszty forumowiczów bêdzie bardzo przydatna![]()
Jutro samochód wreszcie ruszy. Trochê poje¿d¿ê i na pewno dam znaæ jak autko zareagowa³o.
Swoj± drog± mi³o wiedzieæ, ¿e komu¶ chce siê czytaæ i analizowaæ moje posty. Na pewno wiedza Twoja jak i reszty forumowiczów bêdzie bardzo przydatna![]()
Hej,
No i jak tam sprawy? Uda³o siê obadaæ temat? ;-)
--------------
Pozdrawiam,
Marcin
Witam,
Mi³o, ¿e kto¶ pyta :)
Mia³em dzi¶ albo jutro pisaæ w³a¶nie jak siê sprawy maj±. No wiêc uk³ad wydaje siê byæ odpowietrzony, p³ynu (wody) nie wywala, ale pojawi³ siê inny problem. Auto d³ugo chodzi³o na biegu ja³owym przy temperaturze zewnetrznej 27-30' zalane dla testu zwykla kranowaWskazowka wkoncu ruszyla za srodek, jakis milimetr-dwa. Nieduzo, ale jednak troche mnie to zmartwilo. Pojezdzilem troche z wlaczonymi wszystkimi nawiewami i ustawiona maksymalna temperatura i dalej juz nie poszla. W trasie trzyma raczej srodek albo i delikatnie mniej gdy nawiewy pracuja.
Czy to wina tego, ze auto zalane jest zwykla woda w takie upaly? (Oczywiscie na dniach zamierzam zakupic plyn Prestone.)
A moze to Wisko? Jak je sprawdzic? Z tego co widzê to po odpaleniu silnika normalnie siê za³±cza. Powinno pracowac szybciej przy jakiejs konkretner temperaturze?
Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowane przez Kaszana ; 01-08-2013 o 18:10
Jak d³ugo chodzi³o auto na postoju? Przy takiej temperaturze je¶li wskazówka na chwilê wychyli siê poza ¶rodkow± kreskê to nic specjalnego. Gorzej je¶li wskazówka dalej wêdruje w kierunku czerwonego pola a wentylatory nie daj± rady sch³odziæ cieczy. Wtedy na pewno do sprawdzenia wisko i dodatkowy wentylator - wentylator przy ch³odnicy klimatyzacji.
--------------
Pozdrawiam,
Marcin
Kumpel mial podobnie z silnikiem m30b30 ktory zalany by³ wod±, po zmianie na normalny plyn wskazowka trzymala pion
Marcin-e32,
Dosyæ d³ugo... ca³y proces odpowietrzania + obserwacja ju¿ po nim. My¶lê, ¿e 30-45 minut sta³ w bezruchu na tym upale.
Dodatkowy wentylator powinien dzia³aæ nawet jak klima nie jest sprawna?
Jagdtiger,
Mam nadzieje, ze u mnie tez ten optymistyczny scenariusz sie potwierdzi po zmianie wody na plyn chlodniczy :)
Pozdrawiam
Ten wentylator ma dwie funkcje. Na pierwszym pracuje gdy klima jest wl±czona, na drugim gdy temperatura p³ynu ch³odniczego jest zbyt wysoka - niezaleznie od tego czy reszta elementów klimatyzacji jest sprawna.
--------------
Pozdrawiam,
Marcin