czary mary :D
czary mary :D
Krzywy moze opisac co zrobiles?Mam podobny problem i nie chciałbym zeby mnie jakis "fachowiec" naciagnal na naprawe skrzyni ;)
Zanim napisałeś że naprawione miałem obstawiać konwerter bo i u mnie jest do wymiany i objawy podbnie choć sama skrzynia chodziła idealnie.
Miałeś błąd "Konwerter clutch mech." ?
Strzelam że miałeś olej gdzieś na przewodach... :)
również mam 5hp30 tylko w 740 jest to druga skrzynia poprzednia chodziła w miarę ta jest z angola bo chodziła dużo lepiej i na pewno mniejszy przebieg ale też zauważyłem po dłuższym czasie że czasami po przerzuceniu z d na r jest opóźnienie i lekkie szarpnięcie gdzieś raz na 30 razy czasami również po jeździ dynamicznej jak się trochę przeadaptuje na bardziej ostra jazdę to potem jak zrzuca biegi na niższe to czuć szarpnięcia i czasami na autostradzie dajmy na to przy 160 jak depnę przy kick-down jest lekkie szarpnięcie, olej był zmieniany jakieś 100 000 km temu w sumie skrzynia ma ok 260 tyś.
specjalnie nic nie pisałem bo myslałem ze problem zostal rozwiazany, a rozwiazałem go dopiero dzisiaj, co wykonałem:
wyczysciłem płyte sterujacą, wymieniłem olej dynamicznie, kasowałem 2 krotnie adaptacje skrzyni, wydaje mi sie ze cos z konwertera sie oberwało lub cos z samym konwerterem, ale na razie jest OK , skrzynia nie bije błedów, chodzi idealnie
A po kasowaniu jak robiłeś adaptację?
Według jakiegoś dokumentu ZF lub BMW? Czy może "powoli rozpędzić do 100km/h, powoli do zatrzymania i tak kilka razy"?
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton
w pedzel...
Krzywy odkopie trochę temat mineło parę miesięcy wszystko wróciło do normy pytam bo wciąż od czasu do czasu wraca mi problem szczególnie na zimnej skrzyni podczas pierwszego hamowania
U mnie problem pojawił się podobny z tym że z konwertera coś hałasuje :)
http://7er.pl/showthread.php/34082-G...-pracy-na-INPA